Grillmästarens bästa pryltips inför grillsäsongen

”Allt går att grilla - utom rädisor”

Uppdaterad 2022-03-21 | Publicerad 2021-04-12

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillexperten hjälper dig att välja grill, tipsar om tillbehören du inte får missa och hur du tar hand om grillen för att den ska hålla riktigt länge.

Här finns allt du behöver veta inför årets grillsäsong.

Äntligen dags att plocka fram grillen. Eller har du kanske aldrig ställt undan den? Enligt vissa kan man nämligen grilla när som helst, oavsett väder.

– Jajamensan, jag grillar året runt. Fler och fler får upp ögonen för grillning och det blir allt vanligare att stå ute i någon snödriva och brassa igång grillen. Vissa grillar till och med julskinkan i december, berättar Per Ehrlund, en av Sveriges mest anlitade och rutinerade grillinstruktörer som har flera utmärkelser i olika BBQ-tävlingar.

Men även om intresset ökar så är det trots allt ändå på våren som det börjar klia i fingrarna hos svenskarna. Dags att plocka fram grillen ur sina gömmor och berika middagen med den där goda, saftiga grillsmaken.

Så ska du tänka när du väljer grill

Som nybörjare kan det vara svårt att ge sig in på grillmarknaden. Utbudet är enormt och förutom att du behöver välja mellan gasol, kol och el, finns det därefter nästintill oändligt med alternativ.

– Om man inte har grillat så mycket tidigare är det viktigt att tänka på vad man är för typ av person och vad man har för behov. Ska du grilla lite enklare grejer någon enstaka gång i sommar eller nörda ner dig ordentligt varje dag? Bor du i stan eller på landet? Hur mycket plats har du? Alla grillar ger i princip samma smak, så det viktigaste är att du väljer en grill som är anpassad till dig och din livsstil.

Experten Per Ehrlund tipsar om grillar.

Så egentligen spelar det ingen roll om jag kör på kol eller gasol?

– Jag brukar likna dem vid båtar. En gasolgrill är som en motorbåt. Du vrider om nyckeln och så kör du iväg. Snabbt och enkelt. Passar dig som vill att det ska vara smidigt att grilla. En kolgrill är som en segelbåt. Du behöver planera lite mer innan du ger dig ut, se var du har vinden, förbereda dig. Ett bra val för dig som vill lägga lite tid på grillen, lära dig mycket och utforska grillningen. Men jag rekommenderar så klart att man kombinerar båda två för bästa resultat, säger Per och skrattar.

Vill du veta mer om att välja grill?

Här finns allt du behöver veta om kolgrillar och här är bästa tipsen för gasolköp.

Satsa på kvalitet

Att ha största grillen i kvarteret kan kännas lockande, även fast det i många fall är helt onödigt. En dyr grill innebär inte heller alltid att den är bäst, menar Per.

– Många dyra grillar har en massa häftiga funktioner och specialfinesser, som till exempel värmezoner och infravärme, och om det är vad du vill ha, så absolut! Men ska du mest grilla burgare till ungarna kan det vara klokt att välja något enklare. Jag brukar dock säga att du får vad du betalar för. Köp inte den billigaste, då är risken att den bara håller i en säsong eller två.

Förutom en grill i hög kvalitet är det viktigt att inte glömma tillbehören.

– Du kan inte grilla utan en bra grilltermometer! Visst, om du har grillat mycket kanske du har superbra känsla för när köttet är klart, men det kan lätt skilja någon grad hit eller dit och då blir det inte perfekt. Med en termometer får du rätt stekgrad varje gång och kommer lyckas med vad du än lägger på grillen.

Köp testvinnande grilltermometern Meater+ hos Cdon här.

Perfekt temperatur på köttet med en bra termometer.

Glöm inte alla tillbehör!

Grillöverdrag, grillvante och smarta verktyg - här är bästa tipsen på hetaste grilltillbehören.

Kom ihåg rengöringen

En annan viktig sak som många glömmer, eller struntar i, är rengöring av grillen. Förutom att den håller längre, gör städningen faktiskt stor skillnad på maten.

– När du plockar fram grillen på våren är det bra att göra en ”årskontroll”. Se till att gallret är borstat, kolla så att gasolen inte läcker, ja, att grillen överlag ser fräsch ut. Gör sedan samma sak när du ställer undan den, så kommer du att tacka dig själv nästa vår. Kom dessutom ihåg att underhålla grillen under säsongen. Förutom att du minskar risken för grillbränder genom att hålla rent och snyggt, så får du finare grillränder på köttet och råvarorna fastnar inte lika lätt på gallret. Mitt bästa tips är att borsta gallret ordentligt medan grillen fortfarande är varm, vrid sedan upp temperaturen och borsta gallret igen.

Köp din grillborste inför årets grillning hos Granngården här.

Maten får finare ränder om grillen är ordentligt rengjord.

Okej, nu har jag köpt en grill och är redo att sätta igång. Hur tänder jag den?

– Först vill jag bara säga: använd aldrig tändvätska! Dels är det inte bra för miljön, men sedan kan det faktiskt ge smak till det du grillar. Vissa menar att det är det som ”smakar grill”, men det stämmer inte. Så skippa tändvätskan och kör på säkra kort istället. Tändrör, så kallade skorstenar, är ett bra tips för kolgrillar.

Ska jag köpa kol eller briketter?

– Briketter brukar man använda när man grillar saker som tar längre tid än 20 minuter, eftersom de brinner längre och håller längre än kol. Lite dyrare briketter är i regel ofta bättre än de billigaste. Kol är bra om man ska grilla någonting snabbt, under 20 minuter. De blir varmare än briketter, vilket är bättre om man vill köra någonting snabbt på mycket hög värme.

Jag har nog köpt en gasolgrill nu när jag tänker efter, hur gör jag då?

– Då är det bara att sätta igång den och låta den bli ordentligt varm. Även om du ska grilla något på 150 grader, kör upp den på riktigt hög temperatur först och vrid sedan ner till vad du ska ha. Då är gallret ordentligt varmt när du sätter igång.

Vill du ha fler tips på grilltändare?

Här hittar du allt du behöver för att tända grillen.

Nu grillar vi grönt

Trender kommer och går men kött på grillen består. Eller?

– Jo, vi kommer nog aldrig sluta grilla kött och andra typer av protein. Men en trend som blir allt större är att låta grönsakerna stå i fokus. Alla vill grilla grönt!

Finns det något otippat som är supergott att grilla?

– Grönsaker är jättekul, för det finns så otroligt mycket gott man kan göra. Istället för pulled pork, testa långtidskörda grönsaker. Baka en rotselleri tills den är mjuk och fin, skär upp den i klyftor och servera med till exempel brynt apelsinsmör. Grillad blomkål är också jättegott. Skippa grillspett och lägg in blomkålen hel. Pensla med olja eller smör, krydda med vad du vill och kör den på indirekt värme, kanske 150 grader. Supergott!

Grillade grönsaker är trendigare än någonsin.

Finns det några fler grilltrender?

– Rökning av mat är trendigare än någonsin och jag brukar uppmana alla att prova det hemma. Ett kul sätt att börja är att slänga på lite färska kryddor på gallret, det ger en fin, aromatisk smak på maten. Det finns även rökchips i påsar med olika smaker, allt från äpple till hickory, för den som vill prova sig fram. Röken ger smak så länge råvaran är fuktig och man kan röka i princip vad som helst, förutom gurka som innehåller så mycket vatten, då blir röksmaken för stark. Men om man röker kött så kan man spraya på till exempel äppeljuice blandat med äppelcidervinäger, eller öl, för att behålla fuktigheten och ge en längre rökperiod.

Grillmästarens tre sista tips


Variera temperaturen i grillen

– Jag brukar prata om direkt värme och indirekt värme. Ha aldrig hela grillen igång. Om du har en fin entrecote, till exempel, så vill du ha två temperaturzoner i grillen. Först kör du köttet på direktvärme så det får fin färg och fina ränder. Sedan vill du få upp temperaturen på köttet, utan att det blir förstört. Då måste du flytta över köttet till indirekt värme, vid sidan om, där du har lite lägre temperatur. Så se till att variera värmen över hela grillytan, för bästa resultat.

Grilla alltid med lock

– Locket är en enorm smakbärare. Allt som händer i grillen stannar i grillen och det gäller även all smak. Ju mindre du lyfter på locket desto bättre. Locket håller även nere syrehalten i grillen, vilket ger längre grillningstid.

Våga prova nya saker

– Har du grillat samma kött år efter år? Prova något nytt! Det är sällan det kan gå fel och om det blir det har du lärt dig något. Och man grilla allt, förutom rädisor, det blir inte gott. Sätt dem i salladen istället, avslutar Per och skrattar.

Prova dig fram för bästa grillresultat, tycker experten.

Vill du ha mer recept-inspiration?

Här är bästa kokböckerna om grillning - läs och låt dig inspireras!

Det här är Per Ehrlund

En av Sveriges mest anlitade och rutinerade grillinstruktörer, som med glimten i ögat inspirerar med sina genuina kunskaper i grillandets konst. Han har vunnit flera utmärkelser i olika BBQ-tävlingar, bland annat Årets Grillkock, och även kommit på en hedrande andraplats i Grillmästarna i tv år 2013.

I hans bok ”Grilla på riktigt” lär du dig att ta kommandot över din egen grill, att äntligen få kontroll över temperatur, glöd, olika grilltekniker och metoder för att sätta härlig röksmak på dina råvaror. Du får tips på välsmakande recept för olika typer av styckningsdetaljer, fisk, skaldjur, grönsaker och desserter. En bok full av aha-upplevelser, för både nybörjare och grill-proffs.

Vill du se mer av Per? Följ honom på Instagram!


MER OM GODARE

Kolgrill: Här är årets köptips

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Picknickgrillar – årets tips på bärbara grillar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Elgrillar: Här är bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Gasolgrill: Tips inför grillningen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grilltillbehör: Allt du behöver för grillningen

Kalle Moraeus: Så blir du en mästare vid grillen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillböcker: Här är bästa grillrecepten

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillprylar: Så blir grillningen roligare

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Smarta köksprylar: 3 bra tips

Bästa tipsen för grillat kött

Så tänder du grillen: Grillexpertens bästa tips

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Pizzaugn: Bästa tipsen för att grilla pizza

Succégrillning med goda marinader

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

Här är kockens bästa grillknep – så lyckas du

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Ätbara julklappar – tips på goda gåvor

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Laga italienskt: Här är allt du behöver

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så gör du egen glass hemma - bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarmat: Bästa kokböckerna

Så blir grillad kyckling – saftig och god

Veganskt mat – direkt på grillen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Expertens tips: ”Utgå från maten när du väljer vin”

Så lyckas du med din gryta – Tareq Taylor bäst tips

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Baka bröd: Här är allt du behöver