Ketchup platsar på vitaminhyllan

Uppdaterad 2017-09-27 | Publicerad 2008-10-16

Fel att klaga på nyttig tomatsås

Bara att ösa på!

Skäms du för ketchupflaskan i kylen?

Äsch!

Ta fram den och ställ den bredvid vitaminburken, vetja!

Jag har ingen aning om varför ketchup fått så dåligt rykte.

I veckan förbjöds skolorna i södra Wales att servera ketchup.

I Bert Karlssons nya bok om mat och hälsa – som man ledigt kan skippa om man inte har ett sjukligt intresse av att veta att Bert åt mums mums som barn och var han tycker att den bästa glasskiosken ligger – placerar han ketchup på sin ”dödskallelista” som ”rödfärgad sockerlösning”.

Ingenting kunde vara mer fel.

Ska vi lite trött tala om socker igen så är det naturligtvis lingonsylten till köttbullarna, kåldolmarna och blodpuddingen som ska angripas.

Lingonsylt innehåller omkring 50 procent socker, ketchup snittar på 20.

Men det vore mig fullkomligt främmande att racka ner på den eftersom lingon innehåller antioxidanter som skyddar mot olika former av cancer och vitamin E som tros förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Dessutom är det gott med lingonsylt.

Ketchup å sin sida innehåller en av de kraftfullaste antioxidanterna man känner till, lykopen. Inte nog med att ketchup innehåller fem gånger mer lykopen än samma mängd färsk tomat, kroppen kan lättare tillgodogöra sig effekten av lykopen från ketchup än från färska tomater.

I övrigt innehåller ketchup ättika, salt och kryddor.

Inte mycket att bråka om där inte.

Nu är det inte bara lykopenet i ketchupen som är intressant. Tomater innehåller en mängd olika näringsämnen som tydligen samverkar på ett kraftfullt sätt.

Exempelvis visade en studie på djur att produkter gjorda på hela tomater (som ketchup) skyddade bättre mot prostatacancer än enbart lykopen som tillskott.

Det finns absolut ingen anledning att låta bli att ringla ketchup över korven, hamburgaren och spagettin.

Följ ämnen i artikeln