Pasta med kassler och svamp

Publisert:
Pasta med kassler och svamp,

Pasta med kassler och svamp är gott, men kanske inte så klimatsmart. Varför inte gå all in på svamp i stället?
I receptet finns klimatbetyg och tips hur du kan laga ett mer miljövänligt alternativ.

Pasta med kassler och svamp

Antal: 4 personer

Ingredienser:

  • 4 portioner kort pasta, exvis conchiglie eller penne, 320 g
  • 250 g champinjoner
  • 400 g kassler
  • 2 msk smör
  • 3 dl crème fraiche
  • 3 msk osötad senap
  • 1 tsk torkad dragon
  • riven parmesan eller annan lagrad ost
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  • Koka upp vatten till pastan. Försök synka så att den bli klar samtidigt med såsen.
  • Skölj och skiva svampen. Skär kasslern i tärningar, som sockerbitar ungefär.
  • Hetta upp smöret i en stekgryta eller stor kastrull. Fräs svampen på rätt hög värme till den fått lite färg. Salta och peppra lätt och vänd ner kasslerbitarna. Fortsätt fräsa några minuter.
  • Rör i crème fraichen och senapen. Smula i dragonen, rör om lite till och smaka av. Behövs mer salt eller peppar?
  • Servera bums med riven ost till pastan. 
  • En tomatsallad passar bra till nu när de är i säsong.

Så kan pasta med kassler och svamp bli mer klimatsmart

  • Klimatavtryck per portion: 0,79 kg CO2e.
  • Betyg:
  • Fläskkött som kassler ger ett betydligt mindre avtryck än nöt så skillnaden blir marginell om du byter den mot kyckling eller rökt kalkon. 
  • Men varför inte gå all in på svamp? Med kantareller eller karljohan! Dubbla mängden svamp och gör såsen fylligare med hackad lök, hackade färska örter och kanske någon matsked soja. Eller låt en överbliven slatt vitt vin puttra in i svampen när du stekt den.
  • För lite protein? Både svamp och pasta innehåller det men inte lika mycket som kassler och annat kött. Öka halten med grovt hackade rostade hasselnötter, jordnötter eller ugnsrostade kikärtor.

.

Källa: RISE Öppna listan, Unilevers CO2-klakylator.

Jon Hansson

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.