Bifteki serveras gärna med tzatziki.
Foto: Thinkstock
Bifteki serveras gärna med tzatziki.

Bifteki – läckra grekiska färsbiffar

3,8 (231 röster)

Bifteki – kryddiga och goda köttfärsbiffar som enkelt går att variera i smak. Lyxa till det med riven fårost i smeten eller byt spiskummin mot timjan eller mynta. Servera gärna med en krämig tzatziki.

Bifteki

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 500 g lammfärs, eller blandfärs
  • 1 lök, gul
  • 1 dl bladpersilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 ägg
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 msk oregano, torkad
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • smör och olja
  • Till servering

  • pommes frites
  • pitabröd
  • tzatziki
  • tomater
  • rödlök
  • citron

Gör så här

Av: Nina Kindbro

Laddar ...
Monica Åhlund, VD och sommelier, Vinguiden.

Goda viner till bifteki

Monica Åhlund, VD och sommelier, Vinguiden:

  • Matens karaktär: Kryddigt, smakrikt, hetta, sälta

  • Rött vin: Terre de Mistral Reserve, 2018. Art nr 2167

Kryddig smakrik mat kräver ett dito vin. Här har vi ett vin som har mycket av allt. Det är har matvänlig syra och är smakintensivt. Perfekt till de läckra grekiska biffarna.

  • Vitt vin: Kir-Yianni Assyrtiko, 2018. Art nr 2338

Till denna rätt skall vi såklart välja ett kraftfullt grekiskt vitt vin. Kryddigheten i rätten matchas fint med det smakrika vinet som med sin matvänliga syra hanterar det lilla feta i rätten.

LÄS VIDARE