Så mycket socker är det i champagne

Sommelier Sarah Lindstrand Mboge visar i klippet

Av: 

Elisa Amorelli

Sarah Lindstrand Mboge

I det här avsnittet av Vinskolan går Sarah Lindstrand Mboge igenom hur mycket socker det finns i olika sorters champagne.

– Bra att veta är att ju varmare klimat, desto mer socker i druvorna, säger hon i klippet.

Viner som marknadsför sig som sockerfria börjar bli allt mer populära, enligt Godares vin-expert Sarah Lindstrand Mboge.

– Det har blivit en ny ”usp” att sälja vin på, precis som cola zero, säger hon.

Men eftersom socker finns naturligt i vindruvor har i stort sett alla viner – röda, vita och champagne – en del socker i sig.

– Jag tycker inte man ska vara rädd för socker i vin, det är ju gott!

I klippet förklarar hon varför man tillsätter druvsocker, och exakt hur många sockerbitar det finns i champagnesorterna:

  • Doux
  • Demi-sec
  • Brut
  • Brut Nature

Varför finns det socker i vin?

Socker finns i vindruvor. Under vintillverkningen jäser druvmusten och sockret omvandlas till alkohol. Men allt socker blir inte till alkohol, utan en del blir kvar i det färdiga vinet. I de viner som har minst socker finns under tre gram per liter.

– Utan socker så finns det inget vin. Socker och jäst är ju grundpelarna för att vin blir vin.

Vilka viner har mest socker?

Söta viner som gärna dricks ihop med desserter har alltid mest socker i sig.

– Till desserter behövs det också ett vin som är minst lika sött eftersom det annars blir obalanserat om man har ett torrt vin.

Kolla på etiketten eller med de som distribuerar vinet för att veta hur mycket socker det innehåller.

Så mycket socker innehåller vinet

Vinets sockerhalt står nästan alltid på etiketten eller i informationen om vinet oavsett var man köper det ifrån.

Så här skriver Systembolaget:

  • Röda viner: De flesta röda viner på Systembolaget innehåller 2–4 gram socker per liter, men det finns även populära viner som har en sockerhalt på nästan 14 gram.
  • Vita viner: Vita och mousserande viner är ofta lite sötare än rött och rosé med en sockerhalt på omkring 2–13 gram per liter. Riesling och Gewurztraminer är två exempel på vita viner som ofta har högre sockerhalt än andra.
  • Dessertvin: Söta mousserande viner innehåller ofta runt 80-90 gram socker per liter. Söta vita och röda viner har ofta 80-150 gram socker per liter. 
  • Alkoholfritt: Alkoholfritt vin har ofta en sockerhalt på 30-50 gram per liter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång.

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Vad är pet nat vin?

ÄMNEN I ARTIKELN

Sarah Lindstrand Mboge

Viner

Champagne

Vin

Socker

MER OM GODARE

Så läser du av vinetiketten

Vad är pet nat vin?

Läs chatten om vin med sommelier Sarah Lindstrand Mboge

Smakar vin med kork bättre än vin med skruvkork?

Allt du behöver veta om naturvin

Välkommen till Sarahs vinskola

Få rätt temperatur på ditt vin

Hur mycket vin ska man hälla i glaset?

Så väljer du rätt glas till rätt vin 

5 tips på roséviner till sommaren

Enkla tricket när du ska öppna en flaska bubbel

5 röda viner perfekta till grillkvällen

Svenskt vin vinnare i år

Då har Systembolaget öppet i midsommar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vinkaraffer – Snygga tips till vinet

Bästa knepen för att lyckas med räkor

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Expertens tips: ”Utgå från maten när du väljer vin”

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Champagneglas: Så väljer du rätt

Guide till vinbarer att besöka i Göteborg

Så smakar du öl på rätt sätt

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vintillbehör som gör festen roligare

Tillaga och äta ostron – Erik Videgård visar hur

Ögongodis för foodies – 7 matprogram du kan streama nu

It-attacken mot Coop – detta har hänt