PT-Fia: Så lyckas du med en hållbar förändring

Publicerad:
Uppdaterad:
”Det blir svårt att få till en hållbar kost- och träningsrutin om man bara utgår från prestation”, säger Sofia Ståhl.
Foto: Elin Sjödén
”Det blir svårt att få till en hållbar kost- och träningsrutin om man bara utgår från prestation”, säger Sofia Ståhl.

Nyttiga recept

Brukar du också kickstarta träning och kostschema – för att sedan snabbt falla tillbaka i gamla mönster? 

PT-Fia är expert på hur man får till en hållbar förändring. En gång för alla. Läs alla frågor och svar i chatten. 

Ofta försöker man prestera fram ett resultat. Man satsar allt de första dagarna – och känner sig snabbt misslyckad om målen inte uppnås direkt. 

– Då tappar man motivationen och vad det egentligen handlar om – att man vill må bra, säger Sofia Ståhl. 

Hon driver en av Sveriges största hälsobloggar och som PT, kostrådgivare och programledare är det alltid helheten och hälsan som står i fokus. Sofia “PT-Fia” Ståhl jobbar aktivt mot överdriven träningshets och osunda ideal. 

– Hälsosamma vanor handlar inte om att alltid vara på topp. Det handlar om att ge sig själv förutsättningar för att ta sig an livet, och känna att man har energi till allt som livet har att erbjuda. 

Vill du veta mer om hur just du ska lyckas? Hur du kan gör när sockersuget kickar in? Eller vilka hälsosamma rätter du enklast lagar i vardagen? Här hittar du läsarnas frågor och PT-Fias svar.

Laddar Live Upplevelse

Så kommer du igång 

Ett första steg för att komma igång är att ta en promenad där du är i kontakt med kroppen och reflekterar kring var du befinner dig just nu, tipsar hon. 

Fundera över vilka saker som skulle ge just dig energi, återhämtning, glädje och lust att vilja återupprepa det igen och igen. 

– Det kan låta osexigt att man ska upprepa samma saker hela tiden men det är det som krävs för att rutinen ska bli en del av livet.

Våga ät! 

Nästa steg blir att ta en tur till mataffären och köpa hem lite nya råvaror. Satsa på grönsaker, olika gryner, ingredienser så att du enkelt kan svänga ihop en smoothie och ägg så att du alltid kan göra en snabb äggröra. 

– Våga ät mycket riktig mat och satsa på råvaror som verkligen gör dig mätt. Det gör jättestor skillnad och minskar sötsuget, säger Fia.

Foto: Sofia Ståhl
Kycklinggryta med fetaost och soltorkade tomater.

PT-Fias kycklinggryta med fetaost och grönsaker

Det är något speciellt med kombinationen av fetaost och soltorkade tomater som gifter sig så bra. 

– Har man inte har alla ingredienser så är det inte hela världen, ofta går det att byta mot något annat eller hoppa över, säger Sofia ”PT-Fia” Ståhl.

Foto: Sofia Ståhl
Potatissalladen passar även utmärkt till kyckling, grillad halloumi eller något annat du gillar.

Härligt hälsosam potatissallad

Den här härliga potatissallad har Sofia låtit gotta sig i citron, gräslök och en del annat. Servera med laxfilé, grillad halloumi eller något annat du tycker om.

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN