Baka Sveriges fem godaste kladdkakor

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2008-01-24

Vinnar-recepten i Mat & Vins kladdkaketävling 2007

Duokaka med vit och mörk choklad

FÖRSTA PRIS: Sini Heiskanen 23 år, Upplands Väsby

Juryns motivering: Trevligt med två smaker, kombinationen mellan mörk kanelchoklad och vit vaniljchoklad. Lagom söt. Underbart kladdig, vill ha mer!

Blir 1 kaka

Du behöver:

200 g smör

100 g vit blockchoklad

100 g mörk blockchoklad

4 ägg

2 dl socker

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk kanel

1/2 vaniljstång

Gör så här:

1. Smält vit choklad med hälften av smöret över vattenbad och smält sedan i en egen bunke mörk choklad över vattenbad med resten av smöret. Ställ sedan den smälta chokladen åt sidan och låt svalna till fingervarmt om det behövs.

2. Ta fram två bunkar, knäck två ägg i varje bunke och lägg i 1 dl socker i varje. Rör tills den blir lite luftig.

3. Gröp ur en halv vaniljstång och lägg i en av bunkarna med äggblandning.

4. Ta ytterligare en bunke för de torra varorna och blanda i vetemjöl och bakpulver (kanelen tillsätts senare).

5. Häll den smälta vita chokladen i bunken med vaniljstången och rör om. Blanda därefter i omkring hälften av mjölblandningen och blanda ordentligt utan att vispa.

6. Häll den smälta mörka chokladen i den andra äggblandningen och rör om. Ta sedan kanel och blanda i resten av mjölblandningen innan du tillsätter den i äggblandningen med mörka chokladen.

7. Ta en avlång form (eller en rund 20x25 cm) och smöra och lägg i kokosflingor (ströbröd går också bra).

8. Häll först ner blandningen med mörka chokladen och häll sedan över den vita chokladblandningen. Låt stå i ugnen på 225 grader i ungefär 10 min, ta sedan ut och låt stå i kylskåp över natten!

Kladdkaka med lakrits

ANDRA PRIS: Jozefine Björkman, 24 år, Örebro

Juryns motivering: Mmm, wow! Spännande med lakritsen i en klassisk kladdkaka. Krispig skorpa och gott med krämig fyllning.

Jozefine: ”Vad kul att det gick så bra. Jag älskar att baka. I den här kakan använder jag mig av alla ingredienser som jag gillar och de passar faktiskt superbra ihop.”

Blir 1 kaka

Du behöver:

2 ägg

2 dl socker

75 g smör

1 msk sirap

1/2 msk vaniljsocker

1,5 dl vetemjöl

3 msk kakao

3 stora msk hasselnötskräm

Cirka 1 dl salmiakströssel 

100 g toblerone

Gör så här:

1. Blanda ägg och socker.

2. Häll sedan i smöret och sirapen.

3. Blanda vaniljsocker, vetemjöl och kakao i en separat bunke (för att förhindra att det flyger massor av kakao och vetemjöl på diskbänken). Blanda sedan detta med de andra ingredienserna. 

4. Häll i nötkrämen och sist den hackade tobleronen och salmiaken.

5. Häll den kletiga smeten i en form med löstagbara kanter och sen in i ugnen på 170 grader i 20–25 minuter beroende på ugn. Låt sedan kakan svalna av och stelna.

6. Servera den sedan med vispad grädde. Om den fortfarande är lite småljummen, servera den med vaniljglass och toppa med en jordgubbe eller en physalis.

Kladdkaka med havregryn

TREDJE PRIS: Anna Braw, 32, Limhamn

Juryns motivering: God, fin konsistens och trevligt med ”tuggiga” havregryn. Lätt att äta som munsbitar utan sked.

Anna: Receptet är från början framtaget av Annas mamma Karin men bakas jämt av dottern. ”Gud vad kul, juryns motivering stämmer exakt.”

Blir en långpanna full – skär i lämpligt rutor

Du behöver:

300 g smör

5 dl socker (råsocker går bra)

2 dl havregryn

4 ägg

3 dl vetemjöl

1,5 dl kakao

1 msk vaniljsocker

Gör så här:

1. Smält smöret i en stor gryta. Rör ner socker, havregryn och ägg. Sikta ner mjöl, kakao och vaniljsocker och rör om.

2. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper, grädda i 175 grader (passa noga – den ska ha stelnat, men får inte bli torr förstås) och skär i rutor när den har svalnat.

Fransk kladdkaka

FJÄRDE PRIS: Catharina Färnqvist, 29, Solna

Juryns motivering: Fin sälta som balanserar det söta. God, krispig skorpa. Mycket kladdig.

Catharina: ”Det här är en kaka för riktiga chokladälskare, en riktig kladdkaka de luxe.”

Blir 8-10 bitar

Du behöver:

2 dl vetemjöl

1,5 dl kakao

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

275 g mörk choklad

125 g smör i små bitar

6 st ägg

5 dl socker

1,5 dl creme fraiche (Obs! Inte lättvariant)

Gör så här:

1. Sätt på ugnen, 175 grader. Smörj och mjöla en springform.

2. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en skål.

3. Hacka chokladen och smält den över vattenbad tillsammans med smöret.

4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt och vänd ner chokladblandningen.

5. Rör försiktigt ner mjölblandningen och allra sist creme fraichen.

6. Häll smeten i formen och grädda i 35–40 minuter (om formen är 24 cm i diameter) 175 grader. Ta ut och låt svalna.

7. Lossa kakan försiktigt och låt den vila i några timmar tills den satt sig. Den ska vara kladdig i mitten.

8. Sikta florsocker genom en sil över kakan och servera med grädde eller glass.

"Death by chocolate"

FEMTE PRIS: Micha Andersson, 27, Caravonica, Australien

Motivering: Roligt med två bottnar och fyllning med mintsmak. Kladdig, seg och god.

Micha: ”Häftigt att min kaka ’Death by chocolate’ vann en femteplats. Receptet tog jag fram till min kompis möhippa för tre år sedan och den blev en succé som sen dess är med på alla våra fester.”

Blir 1 stor kaka

Du behöver:

TVÅ KLADDKAKSSATSER,

varje sats innehåller:

2 ägg

3 dl socker

4 msk kakao

1 krm salt

1,5 dl vetemjöl

100 g smält smör

TVÅ SATSER CHOCKOMOUSSE,

varje sats innehåller:

250 g chokladkaka av valfri smak, t?ex mint. Vanlig Marabouchoklad går bra. Smält chokladen i mikron.

2 äggulor, blanda i den smälta chokladen medans du rör kraftigt.

2 dl vispad grädde. Rör ner chokladsmeten i den vispade grädden.

Gör så här:

1. Varje kladdkakssats gräddas i en glasskål, i mitten i ugnen på 200 grader tills kakan börjat stelna, cirka 15 till 20 minuter.

2. Rör ihop de två moussesatserna och ställ dem i frysen i cirka 2 timmar.

3. När kladdkakorna har svalnat, lägg tillbaka ena kakan i glasskålen, lägg på ena moussen, lägg nästa kaka ovanpå och toppa med sista moussen och eventuellt riven choklad. Förvara kakan i kylen. Den här kladdkakan blir bara bättre med tid, eftersom moussen håller kakan mjuk!

Följ ämnen i artikeln