Varma grönsaker till bakad torsk.
Varma grönsaker till bakad torsk.

”Ängamat” – bakad torsk med varma vårprimörer

3 (1 röst)

Matsmarta onsdag

Vårprimörer. Just den här tiden på året gör det ju inte särskilt ont att äta i säsong. Här med morötter, broccolin, knipplöken och rödbetor tillsammans med en krämig vitvinssås.

Recept av Årets kock 2021; Ludwig Tjörnemo.

”Ängamat” – bakad torsk med varma vårprimörer

  • Ingredienser

  • 400 g torsk
  • 1 l vatten
  • 80 g salt
  • 2 msk smör
  • Ängamat

  • 4 knippmorötter
  • 6 stänglar sparrisbroccoli
  • 2 knipplökar
  • 1 msk smör
  • olja
  • salt
  • svartpeppar
  • Råa grönsaker

  • 1 gurka
  • 1 rödbeta
  • 1 msk rapsolja, kallpressad
  • flingsalt
  • Örtsmör

  • 20 g gräslök
  • 1 msk olja
  • 1 citron
  • 0.5 vitlöksklyfta
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl smör
  • Sås

  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 2 kvistar timjan
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl musselfond
  • 2 dl grädde
  • 1 citron
  • salt

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

LÄS VIDARE

Nässelsoppa med pocherat ägg, sparris och krämig ost

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Fiskrecept

Torsk

MER OM GODARE

Vit sparris – favoriten bland vårprimörerna

30 min

Succé: Vårprimörer och närodlat!

Tångtacos

50 min

Jordnötsfudgesås med glass

20 min

Laga klimatsmart barnmat med Jessie Sommarström

Saffransquinoa

30 min

Broccoli- och grön ärtsoppa

25 min

Vinodlare: ”Vattenbrist har blivit en mardröm”

Späd rabarber, mandel och punchgrädde

35 min

Nässelsoppa med ägg, sparris och härligt krämig ost.

1 h

Kladdkaka – ”mitt självklara go-to-recept”

45 min

Dovhjortstartar med rödbetor, spiskummin, brynt smör och havgusost

Smarta knepen i Visby – så stoppas svinnet

Skippade restaurangen – och blev klimatsmartare

Så blir du en klimat-kreativ kock

Här ger Gustav Leonhardt vilda tips

Cheeseburgare dominerar 08:ornas hemkörda

Knepet som kan göra landslaget till vinnare

Veganskt mat – direkt på grillen

Så mycket mat häller vi ner i avloppet

Så lagar du växtbaserat – och supergott

Smaka på världens maträtter – i ditt eget kök

Vegotrenden växer – rekordmånga äter inte kött

Här odlas framtidens mat