”Ängamat” – bakad torsk med varma vårprimörer
Vårprimörer. Just den här tiden på året gör det ju inte särskilt ont att äta i säsong. Här med morötter, broccolin, knipplöken och rödbetor tillsammans med en krämig vitvinssås.
Recept av Årets kock 2021; Ludwig Tjörnemo.
”Ängamat” – bakad torsk med varma vårprimörer
Ingredienser
- 400 g torsk
- 1 l vatten
- 80 g salt
- 2 msk smör
Ängamat
- 4 knippmorötter
- 6 stänglar sparrisbroccoli
- 2 knipplökar
- 1 msk smör
- olja
- salt
- svartpeppar
Råa grönsaker
- 1 gurka
- 1 rödbeta
- 1 msk rapsolja, kallpressad
- flingsalt
Örtsmör
- 20 g gräslök
- 1 msk olja
- 1 citron
- 0.5 vitlöksklyfta
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 dl smör
Sås
- 1 schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk smör
- 2 kvistar timjan
- 1 dl vitt vin
- 2 dl musselfond
- 2 dl grädde
- 1 citron
- salt
Gör så här
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE

Vit sparris – favoriten bland vårprimörerna





30 min

Succé: Vårprimörer och närodlat!

Tångtacos
50 min

Jordnötsfudgesås med glass





20 min

Laga klimatsmart barnmat med Jessie Sommarström

Saffransquinoa





30 min

Broccoli- och grön ärtsoppa





25 min

Vinodlare: ”Vattenbrist har blivit en mardröm”

Späd rabarber, mandel och punchgrädde





35 min

Nässelsoppa med ägg, sparris och härligt krämig ost.





1 h

Kladdkaka – ”mitt självklara go-to-recept”





45 min

Dovhjortstartar med rödbetor, spiskummin, brynt smör och havgusost

Smarta knepen i Visby – så stoppas svinnet

Skippade restaurangen – och blev klimatsmartare

Så blir du en klimat-kreativ kock

Här ger Gustav Leonhardt vilda tips

Cheeseburgare dominerar 08:ornas hemkörda

Knepet som kan göra landslaget till vinnare

Veganskt mat – direkt på grillen

Så mycket mat häller vi ner i avloppet

Så lagar du växtbaserat – och supergott

Smaka på världens maträtter – i ditt eget kök

Vegotrenden växer – rekordmånga äter inte kött
