Madeleinekakor

Av: 

Aftonbladet

Linda Hanssons madeleinekakor.
Linda Hanssons madeleinekakor.

Bakrecept

Madeleinekakor. Alltså de här små söta franska underverken – jag vet inte varför, men om de finns måste jag ha dem när jag är på kondis: mjuka och saftiga men samtidigt med yta. Och så vacker form, säger Linda Hansson, Hela Sverige bakar-vinnare.

Ur boken Fika är livet (Bonnier fakta), recept Linda Hansson och foto Frida Wismar.

Madeleinekakor

Antal: 12 kakor Tid: xx minuter

Ingredienser:

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • ¾ dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • ¼ dl mjölk

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 220 grader. Smörj och mjöla en madeleineform. Bryn smöret och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med en elvisp. Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda försiktigt med slickepott. Häll i mjölken. Tillsätt smöret lite i taget och blanda tills du har en fin och slät smet.
  3. Häll smeten i en spritspåse (om du har) och fördela smeten i formarna. Det går också att fylla formarna med hjälp av en sked. Fyll dem inte mer än till ¾.
  4. Sänk ugnen till 200 grader och grädda i 7–9 minuter, det ska bli som en bula ovanpå. Ta ut kakorna och låt dem svalna i någon minut innan du vänder dem ur formen
Publisert:

LÄS VIDARE

Rulltårta med sötsyrlig citronfyllning

ÄMNEN I ARTIKELN

Bakrecept

Recept

Hela Sverige bakar

MER OM GODARE

Eivors oemotståndliga bullar

Mormor Margits midsommartårta

Färskostmoussetårta med jordgubbar

Moussetårta av hallon och choklad på brownie

Semmelkladdkaka – ljuvligt gott

Festligare fika med ljuvliga cupcakes

Drip cake med choklad, saltkola och vanilj

Magiska brownies lyser upp i mörkret

Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns

Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette

Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre

Ugnspannkaka med grönkål och ädelost

Veganska köttbullar med gräddig sås

Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt

Ostkaka med kardemumma och körsbärssylt

Bästa recepten till chokladbollens dag

Konditorns bästa tips för perfekt kladdkaka

Härliga sommarsmaker

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

Västerbottenpaj i miniformat

Så fixar du snabbaste superfikan

Så bakar du gott bröd – snabbt och enkelt

Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons