Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor
Av: Aftonbladet
Uppdaterad:
Ärtor och bönor!
Lägg konserver och fryst åt sidan och njut av de färska baljväxterna sommar.
När kocken Frida Nilsson står i köket blir det inspirerande matlagning och säsongens smaker på ett nytt sätt.
I programserien ”Det nynordiska köket” bjuder hon på två ljuvliga rätter med krispiga spritärtor, rimmade ärtskott och fermenterade bönskidor.
Getostkräm med eldade spritärtor, rimmade ärtskott, syrade skärbönor och vallmofrö
Antal: 4 personer
Ingredienser:
Getostkräm:
200 g getost (chevre)
1 dl crème fraiche
1 krm salt
svartpeppar från kvarn
Eldade spritärtor:
400 g spritärta
1 nypa salt
Rimmade ärtskott:
50 g ärtskott
2 nypor flingsalt
Syrade skärbönor:
2 msk ättika
4 msk socker
1 dl vatten
100 g skärbönor
Garnityr:
2 msk vallmofrö
Gör så här:
Getostkräm: Lägg getosten, creme fraiche, salt och peppar i en blender, mixa slät och smaka upp.
Syrade skärbönor: Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Skär skärbönorna i strimlor lite lätt på sneden, spara alla bönrester till nästa recept. Slå över ättikslagen och låt svalna.
Eldade spritärtor: Plocka ur ärtorna ur ärtskidorna, spar ärtskidor till nästa recept. Lägg ärtorna i en metallsil. Elda ärtorna över öppen eld, salta. Ärtorna ska bli lätt sotade.
Rimmade ärtskott: Lägg ärtskotten i en skål, krossa över flingsaltet och rör om. Låt dra i ca 20 minuter.
Servering:
Dra ut getostkrämen i botten på tallriken.
Placera de eldade ärtorna, toppa med de syrade skärbönorna - tanken är att man ska få lite av varje i varje tugga.
Toppa med att fördela ärtskotten och att strössla över vallmofrön.
Krämigt ägg, fermenterad buljong på bönskidor, dragon och råa ärtor
Antal: 4 personer
Ingredienser:
Krämigt ägg:
4 st ägg, ekologiska och frigående
Dragonolja:
50 g dragon
1 näve baby spenat
2 dl matolja
Fermenterad buljong på bönskidor: (OBS! tar 48 timmar)
500 g bönskidor och rens från bönorna och ärtorna
1 dl vatten, uppkokt
12 g salt utan jod
100 g smör
100 g créme Fraîche
100 g grädde
salt
citronsaft
Garnityr:
4 kvistar dragon, plockad
200 g spritärtor, plockade
Gör så här:
Fermenterad buljong på bönskidor: Lägg alla bönskidor och allt rens från ärtor och bönor i en blenderkanna, slå över det uppkokta vattnet och saltet. Mixa slät, sila. Låt stå under plast i 48 timmar i rumstemperatur. Sila igen och koka upp tillsammans med smör, grädde och creme fraiche, smaka upp med salt och citronsaft.
Vill man förbereda den fermenterade bön juicen några dagar innan man ska använda den, då silar man den efter 48 timmar och ställer in den i kylen.
Dragonolja: Lägg spenat, dragon, matolja i en mixer - mixa under 4 minuter tills du får en grön olja. Sila genom en finmaskig sil alt. genom ett kaffefilter.
Krämigt ägg: Sätt på en kastrull med vatten, låt koka upp.Lägg försiktigt i äggen med en sked, sänk värmen lite och låt koka i 5 ½ min. Slå av vattnet och spola med kallt vatten. Skala äggen.
Servering: Lägg det krämiga ägget i en djup skål. Lägg i de råa ärtorna. Slå på den varma buljongen. Toppa med den plockade dragonen.
.
Se hela programserien ”Det nynordiska köket” på tv-kanalen Godare.
Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).
.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Grilla gurka och få fram nya smaker
Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen
Rabarber passar både till sött och salt
Så blir färskpotatis ännu godare
Härliga sommarsmaker
Magiska brownies lyser upp i mörkret
Middagstips som förför: Garanterat gott!
Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons
Drip cake med choklad, saltkola och vanilj
Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns
Festligare fika med ljuvliga cupcakes
Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården
Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette
Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas
Goda maten för heta sommardagar
1 h 10 min
Friterad fisk är flott och gott
30 min
Risotto, nej havreotto – knaprigt och krispigt
40 min
Vildsvin i öl – servera med grönsaksstuvning
Hummus på gula ärtor med valnötter och korv
1 h 45 min
Nya, goda köttfärssåsen
Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis
Viltgryta med potatismos och lingon
Så får du tomaterna att smaka mer
Grilla gurka och få fram nya smaker
Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen
Rabarber passar både till sött och salt
Så blir färskpotatis ännu godare
Härliga sommarsmaker
Magiska brownies lyser upp i mörkret
Middagstips som förför: Garanterat gott!
Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons
Drip cake med choklad, saltkola och vanilj
Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns
Festligare fika med ljuvliga cupcakes
Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården
Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette
Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas
Goda maten för heta sommardagar
1 h 10 min
Friterad fisk är flott och gott
30 min
Risotto, nej havreotto – knaprigt och krispigt
40 min
Vildsvin i öl – servera med grönsaksstuvning
Hummus på gula ärtor med valnötter och korv
1 h 45 min