20/20 regeln – så ska vinet serveras

Publisert:

Serverar du rött vin rumstempererat, och vitt vin direkt ur kylen?
Fel, fel, fel.
– Det är är inte rätt, men den goda nyheten är att det är enkelt åtgärdat, säger vinkungen Joe Fattorini i videoklippet.

Rätt temperatur ger vinet rätt balans. Strävhet, friskhet, dofter och smaker samspelar bäst när graderna är som rekommenderat.

Men tänk om du alltid har serverat vinet vid fel temperatur? Risken att så är fallet är antagligen stor, enligt vinälskaren Joe Fattorini.

– Våra hem idag är varmare än förr och våra kylskåp mycket kallare. Smaken försvinner om ni tar vitt vin direkt ur kylen, det måste värmas upp lite, säger han i klippet.

Tur då att det finns ett enkel lösning för att undvika samma misstag igen.

Det var Joes goda vänner Susy och Peter som kom på den briljanta idén med 20/20 regeln. I klippet delar han med sig av knepet som enkelt ger perfekt temperatur varje gång.

– På det här sättet får du ett gott och uppfriskande glas rött vin. Och ett gott och smakrikt glas vitt vin, säger han.

Joe Fattorini har eget program på tv-kanalen Godare.

I Sverige är Joe Fattorini mest känd från programmet ”The wine show” som har ungefär 250 miljoner tittare i 107 länder. I programmet reser han runt i över sex kontinenter och träffar fascinerande människor som alla har en koppling till vin.

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.