100 små rätter – gott, kul och socialt

Hemkunskapsläraren Klara Ingemyr om deubutkokboken

Publisert:
Klara Ingemyr är hemkunskapsläraren och smårätts-fantasten som nu släpper sin första kokbok.

Klara Ingemyr är den matfrälsta högstadieläraren som älskar att både laga och äta mat. Så pass mycket att hon ibland har svårt att välja. Lösningen stavas smårätter

– Det är ett smart sätt att kringgå sin beslutsångest och få mer av det goda, säger hon.

Varför välja, när man kan få lite av allt. Ja, ungefär så tänker Klara Ingemyr, kvinnan bakom instagramkontot @1000smaratter, där hon har tips på alltifrån smarta tilltugg till smarriga smårätter och goda drinkar. Men det var hennes man Alfred som övertalade Klara att börja dela med sig av all härlighet.

– Vi var på semester i Egypten och Alfred fick för sjuhundraelfte gången vänta med att äta sin mat tills jag fotat allt. Efter att jag fotat messade jag ofta bilder till familj och vänner, som hörde av sig och ville diskutera recept.

 

Ja, Alfred visste precis vad det innebar; ljummen mat och hangry stämning. Så han gav sin fru ett ultimatum, antingen fick hon sluta fota mat eller så skulle hon göra något vettigt av bilderna, som att dela dem på ett instagramkonto.

– Jag var först skeptisk. Vem skulle vara intresserad av mina bilder? Men ganska snabbt var det många som hittade dit, jag fick många fina ord och mycket uppmuntran. 

Varför denna förkärlek för smårätter?

– Jag är en person som har svårt att bestämma mig, så att beställa in många små rätter att dela på är ett bra sätt att kringgå min beslutsångest. Men det är också ett socialt sätt att äta, säger Klara, som nu samlat sina favoriter i boken ”100 små rätter.” 

Men hon äter inte smårätter bara på restaurang, utan gillar även att laga dem hemma. 

– Det är ett härligt sätt att få middagen att pågå länge, och man vill ju gärna ha långa middagar med sina vänner. 

Hon erkänner visserligen att hon ibland har varit lite väl ambitiös. 

– Det finns gånger då jag tagit mig vatten över huvudet, för att jag vill laga så många olika saker. Så ibland har vi suttit där långt in på natten och ätit med gäster som är såväl jättemätta som jättetrötta. 

Ja, att laga många små rätter istället för en stor kan ta tid. Vad är tipset där? 

– Om du väljer en rätt som tar lite längre tid att laga, så välj också några snabblagade. Och förbered så mycket du kan i förväg. Jag älskar exempelvis friterade räkbollar. Såsen till dem kan jag göra dagen innan, liksom själva räkröran. Då behöver jag bara forma bollar och fritera när gästerna är här. 

Klara Ingemyr författare till kokboken ”100 små rätter”.

Hur ska man tänka när man kombinerar olika rätter, för att få en fin smakupplevelse?

– Det finns smaker som passar bättre ihop, som nordiska smaker med dill, västerbottenost, potatis och smör. Andra gånger är man sugen på lite hetta och umami, och söker sig mer åt det asiatiska hållet. Men generellt tycker jag inte att det är så noga vad man ställer på bordet, för min del får man gärna blanda ganska friskt. Gott plus gott brukar bli gott. 

Vad har du själv för favoriter? 

– Jag älskar friterade bollar och kroketter. Många är drar sig för att fritera, men det är inte alls särskilt krångligt. Det kräver bara lite övning. 

Generellt tycker Klara inte att man ska snåla med fettet när man lagar mat. 

– Fett är en smakhöjare. Men använder du brynt smör, så är det också bra att få in lite syra så att rätten inte blir för mastig. Det är viktigt att få till en bra balans. Jag använder ofta vinäger, men citron och lime ger också syra. 

Klara fick sitt matintresse hemifrån, där pappan var dietist och älskade att testa nya smaker och rätter. Själv är hon utbildad hemkunskapslärare, och lagar alltså mat i såväl jobbet som på fritiden. 

–Jag får abstinens om jag inte stått i köket på några timmar, ja, det är en slags besatthet, skrattar hon. 

Och vad gör du om du får oväntat besök och ska slänga ihop något lite snabbt? 

– Då blir det ändå en stor rätt, som pasta med en mustig tomatsås. Pimpa gärna pastan med friterad kapris och servera med en lagrad hårdost, så känns allt genast lite festligare. 

Klaras lilla frityr-skola

– Att fritera är inte alls särskilt svårt, och du behöver ingen fritös för att lyckas. Mitt bästa tips är att testa, testa, testa, säger Klara Ingemyr.

  • Använd en liten kastrull eller mindre stekpanna med höga kanter.
  • Häll i en neutral olja, som rapsolja. Var sparsam med oljan, det är en myt att man behöver massor. Det räcker med att bitarna du stoppar i täcks av olja.
  • Hetta upp oljan till cirka 150-180 grader. Du kan använda en termometer, men jag brukar slänga in lite panko för att se om oljan har rätt temperatur. Exakt hur varm den ska vara beror på vad du ska tillaga. Ska du fritera något snabbt och lätt, så kan du ha varmare olja. Ska maten tillagas samtidig som den friteras, så har du lite lägre temperatur.
  • Använd en liten hålslev för att lägga i och ta upp maten, alternativt en pincett.
  • Fritera några bitar i taget. När de fått fin färg, lägger du dem på hushållspapper eller ett galler för att rinna av.
  • Servera direkt och njut av fraset.

 
Om oljan börjar brinna: Stäng av spisen och kväv elden med ett lock eller en stekpanna. Försök absolut inte släcka med vatten.

Klara Ingemyr

  • Ålder: 31. 
  • Familj: Maken Alfred. 
  • Bor: Malmö. 
  • Gör: Lärare i SO och hemkunskap. 
  • Instagram: @1000smaratter
  • Aktuell med: Boken ”100 små rätter – och hur du kan kombinera dem.”