Hemliga receptet bakom Jönköpings kända kebabsås

Hon är kvinnan bakom succésåsen

Publisert:

Jönköping har länge stoltserat med Sveriges bästa kebabsås.

Den är så pass älskad att Håkan Juholt sagt att såsen är från ”allsmäktiga makter”.

Nu kan vi äntligen få svaret på var den härstammar ifrån.

 

Den här texten publicerades första gången den 11 september 2021.

Jönköpings kebabsås blev hösten 2020 viral i ett klipp från Morgonpasset i P3 där Håkan Juholt prisade just Jönköping för att ha bäst kebabsås i Sverige.

Då sa han så här:

”En kebab bärs upp av sin sås. Av själen i såsen. Särskilt i Jönköping där den är direkt kopplad till högre allsmäktiga makter.”

Och de högre allsmäktiga makterna sägs vara ingen mindre än Warde Hanna – som kan vara grundaren av Jönköpings ärade sås.

En sås vars historia går långt tillbaka.

Warde Hanna är kvinnan som tog kebabsåsen till Jönköping och gjorde den älskad, av bland andra Håkan Juholt.

Historien om Jönköpings kebabsås

1976 kom Warde Hanna tillsammans med sin man, Yacoub, och sina barn till Sverige från Libanon. Under tidigt 80-tal startade Warde och Yacoub en pizzeria i Nässjö. Där började kebabsåsen som vi känner den i dag att växa fram.

– Mamma och pappa serverade på den tiden traditionell sås, filmjölksbaserad och tomatbaserad. Men det var inget kunderna riktigt uppskattade, säger Michel Hanna, son till Warde Hanna.

Warde och Yacoub hade en vän som var kock som då tipsade om att göra en sås baserad på majonnäs istället.

1984 flyttade familjen till Jönköping och såsen fortsatte att utvecklas på det nya gatuköket.

– Den sås vi har i dag är en väldigt förenklad version av den min mamma gjorde. Hon kunde stå i flera timmar och förbereda kebabsåsen. Den hade så många ingredienser, i dag görs såsen på en kvart, säger Michel Hanna.

Warde Hannas prisade kebabsås.

Kebabsåsen med hemligt recept

Men vad som egentligen är i grundreceptet är något hemligt. Själva basen har delats mellan släktingar och på så sätt fått spridning i Jönköping, fast med egen kryddning.

Warde Hanna har fått flera erbjudanden om att avslöja hela receptet, men det är få som fått veta.

– Vi gjorde ett försök till att få mamma att avslöja receptet i radio för några år sen. Vi fick väl ut 90 procent av grunden, men min mamma är också 90 år och minns inte allt.

– Jag vet hur man gör den, min bror vet och min son kommer att använda den i ett UF-företag i skolan. Den kommer heta ”Farmors kebabsås”.

Det finns massor av varianter av Warde Hannas kebabsås. Michel Hanna skriver under på att många av dem är godkända, men det finns bara ett original.

– Det kommer aldrig komma en lika god sås som mammas, säger Michel Hanna.

Michel Hanna är en av de få som vet grundreceptet till vad som sägs vara grunden till Jönköpings berömda kebabsås.

Driver kebabfabriker

Michel Hanna jobbar i dag med att producera kebab i alla dess former på flera fabriker och är en sann kebabkonnässör.

– Jag driver kebabfabrik i Norge och jobbar som konsult i Sverige och på fem andra fabriker i Europa.

Han själv tycker bäst om kebab i färskbakat bröd som gärna får klämmas i grillen. Favorittillbehören är tomat, peperoni, lök, kebab av fläsk. Och kebabsås, förstås.

  • Vilken sås tycker du om bäst: mild, röd eller mammas kebabsås?

– Morsans är bäst, alla dagar i veckan, säger Michel Hanna.

Detta kan Warde Hannas kebabsås innehålla

  • Yoghurt/Filmjölk
  • Majonnäs
  • Pepperonispad
  • Bostongurka
  • Ketchup
  • Kryddning efter eget behag – Warde Hanna har en egen hemlig kryddblandning.