Tricket som lyfter grönsakerna till en ny nivå

Årets kock-finalisten Jessie Sommarström visar sitt knep i videoklippet.

Av: Nina Kindbro

Publicerad:
Uppdaterad:

När Jessie Sommarström inte lagar mat blir hon rastlös och otillfredsställd. Nu får hon ge utlopp för energin som finalist i årets kock 2020.
– Jag tror jag kommer att vara lugn när jag lagar finalrätten, säger Jessie Sommarström.

Till vardags jobbar Jessie Sommarström, 41, på Urban deli men i höst tävlar hon som enda kvinna i Årets kock 2020.

Jessie Sommarström beskriver sig själv som mer av en praktiker än en teoretiker.

– Jag vet inte vad som händer med mig när jag lagar mat men när jag inte lagar mat blir jag väldigt rastlös och känner mig otillfredsställd.

  • Varför sökte du till årets kock 2020?

– Jag är mammaledig sedan augusti förra året så det var nog för att jag kände mig understimulerad och ville få utlopp för min kreativitet.

  • Du tycker att vi ska använda termometern även till grönsakerna, varför då?

– Jag tycker grönsaker förtjänar att behandlas med samma respekt som animaliskt protein. Att hitta den temperatur då råvaran smakar som bäst gäller även grönsaker. I dag tar grönsaker större och större plats på våra menyer och i hemmen då är det viktigt att tillaga dom bra

  • Hur ser din matfilosofi ut?

– För det första så måste det vara gott. Men jag tycker också att jag som kock har ett stort ansvar att arbeta för att vi äter mer hållbar mat. Jag vill utbilda mig inom hållbar gastronomi och bli så duktig som möjligt. Jag vill väja råvaror som är schyssta för miljön och klimatet. Det handlar mycket om vad som är i säsong just nu men också att ta till vara på det säsongen har att erbjuda.

– Jag tycker också att det är helt okej att frysa mat, det har varit lite fult att göra det men jag tycker det är ett bra sätt att ta tillvara mat på.

  • Finns det något som är extra bra att frysa?

– Ja, grönsaker som riskerar att bli gamla i kylen kan man ångkoka och göra puréer av. Enklast är att lägga dem i ett durkslag över kokande vatten och så på med ett lock. Mixa och frys in i mindre förpackningar. Jag använder silikonmattor, det blir lagom stora bitar att ta fram när man lagar mat eller som barnmat.

  • Du säger i videon att du vill skapa en plattform, vad handlar det om?

– Jag skulle vilja få utlopp för mina egna värderingar. Vinner jag årets kock så kan det bli lättare att få igenom sina tankar och idéer där jag jobbar. I framtiden vill jag kanske göra något eget också.

  • Du är ensam tjej i år, hur känns det?

– Jag ser mig själv som en kock som alla andra. Det är åtta duktiga matlagare som är med. Det är klart att det hade varit jättekul om det varit hälften av varje. Men män är överrepresenterade i restaurangköken så det är inte så konstigt. Om jag vinner så kan det kanske inspirera fler kvinnor att söka sig till yrket.

  • Hur känns det att vara med i finalen?

– Superkul, jag är jätteglad och taggad. Det kommer bli en sommar fylld med kanin och mycket matlagning. Jag har inte så mycket tävlingserfarenhet så jag ser mig själv som en underdog. Jag tror att jag kommer vara lugn under tävlingen men det är stressigt innan alla bitar fallit på plats. Just nu håller jag på och laborerar med vad jag ska laga.

  • Vinner du?

– Ja, det hoppas jag! Jag har jobbat länge i kök och har stor kunskap så jag hoppas att jag prestera en bra rätt. Och lite tur så klart, det handlar inte bara om vad jag gör utan också om vad de andra gör.

.

Laddar ...

Följ finalen av Årets kock – SM i matlagning – på tv-kanalen Godare, den 17 september. Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).

.

Publicerad:

LÄS VIDARE