Grilla - tips och tricks för att lyckas med grillningen

Publisert:

Sommar och grillning går hand i hand, och det finns få saker som slår en perfekt grillad middag. Men vad behöver man egentligen tänka på för att lyckas med grillningen? Här kommer några tips och tricks för att ta din grillning till nästa nivå.

Drömmen är en perfekt grillad köttbit som är saftig och smakar så där ljuvligt som bara grillat kan göra. Verkligheten kan tyvärr ibland vara en lätt förkolnad bit som kräver en brödsåg för att ta sig igenom. Men med några smarta knep grillar du snart som ett proffs. Här listar vi våra bästa tips.

Välja rätt grill – kolgrill eller gasolgrill

Valet mellan kol eller gasol är beroende av personliga preferenser och hur man planerar att använda sin grill. Om du vill ha en bärbar grill och föredrar rökiga smaker kan en kolgrill vara ett bra val, men vill du ha mer kontroll över temperaturen och enkelhet i användning kan en gasolgrill vara bättre.
Här är några fördelar och nackdelar:

Grillning med kol:

Fördelar:

  • Ger maten en unik, rökig smak som många grillentusiaster föredrar.
  • Kolgrillar kan vara mer bärbara och lättare att ta med till camping eller picknick.
  • Kolgrillar kan vara billigare än gasolgrillar.

Nackdelar:

  • Kolgrillar tar längre tid att värma upp än gasolgrillar.
  • Kontrollen över temperaturen är sämre eftersom det kan vara svårt att justera värmen på kolgrillar.
  • Kolgrillning kan vara smutsigt och kräva mer rengöring.

Grillning med gasol:

Fördelar:

  • Gasolgrillar är enklare att använda och värmer upp snabbare än kolgrillar.
  • Gasolgrillar ger mer kontroll över temperaturen eftersom det är lättare att justera värmen.
  • Gasolgrillning kan vara renare och kräva mindre rengöring.

Nackdelar:

  • Gasolgrillar kan vara dyrare än kolgrillar.
  • Maten får inte den unika rökiga smaken som kolgrillning ger.
  • Gasolgrillar kan vara stora och tunga och inte lika portabla som kolgrillar.

Förbered din grillning


Förberedelse är nyckeln
Innan du börjar grilla är det viktigt att förbereda allt du behöver. Det inkluderar att rengöra grillen, marinera köttet, hacka grönsaker och förbereda eventuella såser eller marinader.

  1. Välj rätt kött:
    När du väljer kött till grillen är det viktigt att välja rätt sort. Beroende på vilken typ av kött du väljer behöver du olika tillagningstider och temperaturer.
  2. Använd rätt teknik:
    Det finns olika tekniker att använda när man grillar, som att grilla på direkt eller indirekt värme. Direkt värme innebär att maten placeras direkt över glöden medan indirekt grillning innebär att maten placeras vid sidan av glöden.
  3. Använd rätt verktyg:
    För att kunna grilla på bästa sätt är det viktigt att använda rätt verktyg. En grilltång, en pensel och en stekspade är några av de viktigaste verktygen att ha.
  4. Marinera köttet:
    Att marinera köttet ger det extra smak och saftighet. Det finns många olika marinader att välja mellan, beroende på vilken typ av kött du grillar.
  5. Undvik att öppna locket för ofta:
    Att öppna locket på grillen för ofta kan leda till att värmen försvinner från grillen och att maten inte blir lika bra. Försök att öppna locket så sällan som möjligt.
  6. Använd en köttermometer:
    För att vara säker på att köttet är klart är det bra att använda en köttermometer. Det hjälper dig att se när köttet är färdiggrillat.
  7. Låt köttet vila:
    När köttet är klart är det viktigt att låta det vila innan det skärs upp. På så sätt får köttet en jämnare temperatur och blir saftigare.
Grillbädd – få till den perfekta glöden

Rätt temperatur för att grilla

Så kontrollerar du grillvärmen

  • Värmen i grillen kontrolleras precis som i en ugn, men till skillnad från en knapp som anger gradantalet har grillen – förutsatt att du har en grill med lock – två ventiler. En i botten och en i locket. Med ventilerna styr du hur mycket syre som når glöden.
  • En tumregel är att ju mer syre, desto högre temperatur i grillen. Men självklart beror värmen också på hur mycket kol eller briketter du har i glödbädden. Ett tips är att stänga båda ventilerna till hälften, vänta 10–15 minuter och kontrollera grillens temperatur.
  • Vill du ha det varmare, öppna ventilerna lite mer, vill du ha en lägre temperatur, stäng ventilerna en aning och se hur temperaturen sjunker.
  • Det är alltid viktigt att använda en köttermometer för att kontrollera innertemperaturen på köttet och se till att det är tillagat tillräckligt och säkert att äta.

Tända grillen med kocken Mattias Larssons tips

Så här tänder du med de olika metoderna
Tändvätska smakar inte gott och är inte heller bra för miljön men som tur är så finns det andra enkla och mer miljövänliga sätt att tända grillen på. Grillmästaren Mattias Larsson tipsar om tre effektiva och enkla sätt att tända grillen utan tändvätska.

– Min favorit är tändröret när jag tänder kolgrillen. Grillar man väldigt länge kan man tända mer kol i tändröret. Ställ tändröret på lite papper på grus eller plattor och fyll på kol och tänd. Sedan lyfter du bara upp den och häller i så mycket kol som du behöver.

Mattias Larsson tipsar om att lägga grillkolet i en pyramidformad hög när man ska tända.

– Man får lite samma effekt som i en skorstenständare eftersom värmen stiger uppåt och kolet får en jämn och fin glöd.

  1. Tändrör eller skorstenständare
    Lägg tidningspapper i botten av röret. Fyll på med grillkol ovanifrån. Tänd på tidningspappret och ställ röret mitt i grillen. När glöden kommit igång ordentligt häller du ut kolet i grillen där du vill ha det. Använd skyddshandskar, det blir väldigt varmt.
  2. Rapsolja
    Fukta hushållspapper med rapsolja eller matolja. Lägg pappret i grillen och lägg på kol. Tänd på och låt kolet bli vitgrått innan du börjar grilla.
  3. Elektrisk grilltändare
    Lägg grilltändaren i grillen, fyll på med grillkol i en hög, låt grilltändaren vara kvar tills du fått en fin glöd. Ta bort den och börja grilla.

Rengöra grillen

Att rengöra din grill är också en viktig del av grillupplevelsen. Genom att använda rätt verktyg och tekniker kan du hålla din grill ren och i gott skick, vilket också förlänger dess livslängd. Tipsen för grillrengöring inkluderar allt från användning av en grillborste till användning av speciella rengöringsmedel.

10 tips för att rengöra din grill:

  1. Rengör grillgallret efter varje användning
  2. Använd en stålborste eller grillborste för att skrapa bort matrester och fett från grillgallret
  3. Låt grillen bli riktigt varm innan du börjar rengöra den
  4. Använd en blöt trasa eller pappershanddukar för att torka av grillgallret när det är varmt
  5. Använd en grillrengöringsprodukt för att få bort envisa fläckar och fettavlagringar
  6. Ta bort askan och rengör grillens insida med en askpanna eller dammsugare
  7. Torka av utsidan av grillen med en blöt trasa eller rengöringsmedel
  8. Töm grillens fettuppsamlare regelbundet och tvätta den med varmt vatten och tvål
  9. Rengör grillens tillbehör såsom grillgafflar och grillspett med varmt vatten och tvål
  10. Förvara grillen på en torr plats och täck den med en grillöverdrag när den inte används.
Grilla med rök – prova att sätta smak med rökspån.

Grilltekniker för olika grillat

När det gäller grilltekniker finns det flera olika metoder att välja mellan, såsom direkt och indirekt grillning, rökning, rostning och mycket mer. Genom att använda rätt teknik för rätt typ av mat kan du få bästa möjliga resultat och smakupplevelse.

  1. Direkt grillning
    Direkt grillning är den mest grundläggande grilltekniken där maten läggs direkt över glöden eller gasolbrännarna. Det fungerar bäst för tunnare bitar av kött, fisk eller grönsaker som inte behöver en längre tillagningstid. Direkt grillning ger en fin grillad yta och en härlig smak.
  2. Indirekt grillning
    Indirekt grillning innebär att maten inte ligger direkt över glöden eller gasolbrännarna, utan på sidan av. Detta ger en mer jämn tillagning och är perfekt för större köttbitar, som behöver en längre tid på grillen. Glödbädden kan antingen ligga på grillens ena halva eller i en ring längs kanterna. Oavsett variant av glödbädd kan det vara bra att hålla koll på glödbädden och fylla på med kol eller briketter om det behövs. Med indirekt grillning kan man grilla betydligt längre tid utan att brännas. Indirekt grillning passar till exempel för hela köttstycken, långbakning av grönsaker och kött på ben.
  3. Rökning
    Rökning är en långsam och aromatisk tillagningsmetod där maten läggs i en rökig miljö under en längre tid. Detta ger en härlig röksmak och passar särskilt bra för kött, fisk och grönsaker som är fetare och kan behöva långsam tillagning för att bli mjuka och saftiga.
    Att använda rökspån är ett utmärkt sätt att ge smak till kött, fisk och grönsaker. En liten näve spån på glöden kan göra stor skillnad. Rökspån kräver grill med lock eftersom spånet inte ska brinna.
    Lägg lite spån direkt på glöden (använd ett separat kärl för rökspån om du grillar med gasolgrill), gärna lite vid sidan om det du grillar. Tänk på att torra spån ger en ljusare rök och en lättare röksmak, men nackdelen är att det går åt mycket spån vilket blir ganska dyrt. Det går utmärkt att blötlägga spånen i förväg, men max en timme.
    Är spånet för blött riskerar smaken på det man grillar att bli bitter.
  4. Rotisseriegrillning
    Rotisseriegrillning är en teknik där maten roterar över glöden eller gasolbrännarna. Detta fungerar bra för större köttbitar, som kyckling, lamm eller fläsk, då det ger en jämn tillagning och en fin yta.
  5. Sous-vide-grillning
    Sous-vide-grillning innebär att maten först tillagas i en vakuumförpackning vid en kontrollerad temperatur, innan den grillas för att få en fin yta och en härlig smak. Detta fungerar särskilt bra för köttbitar som kan behöva en längre tid för att bli riktigt möra.
Grilla - tips och tricks för att lyckas med grillningen

Grilla vegetariskt - 8 grilltips

För de som tröttnat på att bara grilla kött, finns det många härliga vegetariska alternativ att utforska.

  1. Välj rätt grönsaker:
    Det är viktigt att välja rätt grönsaker när du grillar vegetariskt. Tänk på att grönsaker med hög vattenhalt, som till exempel zucchini, aubergine och paprika, blir extra goda när de grillats. Lök, vitlök och tomater är också utmärkta val.
  2. Marinera grönsakerna:
    Att marinera grönsakerna innan du grillar ger en extra smakrik upplevelse. Prova olika marinader, till exempel med olivolja, vitlök och örter, eller med soja, ingefära och honung.
  3. Använd grillspett:
    Grillspett är en praktisk och enkel metod för att grilla grönsaker. Varva dina favoritgrönsaker på spetten och pensla med marinad eller olja.
  4. Skär grönsakerna i lämplig storlek:
    När du grillar grönsaker är det viktigt att skära dem i lämplig storlek. För små grönsaker kan falla genom gallret och för stora grönsaker kan bli svåra att grilla jämnt. Se till att grönsakerna är i lämplig storlek för att undvika att de bränns eller inte blir tillagade ordentligt.
  5. Använd en grillkorg:
    En grillkorg är praktiskt och gör det lätt att grilla små eller mjuka grönsaker som annars kan vara svåra att hantera på grillen.
  6. Testa grillade frukter:
    Frukter som ananas, persika och mango blir otroligt goda när de grillas. Skär frukten i mindre bitar och pensla med olja innan du grillar.
  7. Använd rätt kryddor:
    Rätt kryddor kan ta din vegetariska grillning till nästa nivå. Prova olika kryddor och örter för att hitta din favorit, som till exempel rosmarin, timjan, koriander eller spiskummin.
  8. Testa grillade sallader:
    Grillade sallader är en fantastiskt god och nyttig måltid. Testa att grilla grönsaker som salladsblad, sparris eller romansallad.

Innertemperaturer för kött, fisk och fågel

Innertemperaturer kött

  • Biff 55-70˚C
  • Entrecôte 55-70˚C
  • Flankstek 55-70˚C
  • Oxfilé 55-70˚C
  • Rostas 55-70˚C
  • Rostbiff 58-70˚C
  • Ryggbiff 55-70˚C

8 tips för att lyckas med grillat kött

  • Välj kött med omsorg, oftast får du vad du betalar för och det kan vara värt att lägga några extra tior för en finare bit.
  • Skär inte bort fettet innan du grillar, det tillför god smak. Helst ska fettet sitta insprängt.
  • Ta fram köttet du ska grilla i god tid så det hinner bli rumsvarmt.
  • Pensla gallret med lite olja och lägg på det några minuter innan du ska grilla.
  • Lägg på köttet när glöden är riktigt het. Flytta det när det fått fin grillyta till en plats med indirekt värme och grilla klart det.
  • Vänd köttet så lite som möjligt så klämmer du inte ut onödigt mycket köttsaft.
  • Använd en grilltermometer för att kontrollera om köttet är klart. Skär du i köttet rinner köttsaften ut och det blir torrt.
  • Låt köttet vila några minuter innan du skär upp det.

Glaze, rub eller marinad?

  • Marinad gör du några timmar innan grillningen, gärna dagen innan. Lägg i köttet och låt det gotta till sig. Pensla på mer marinad under tiden du grillar.
  • Glaze penslas på i slutet av grillningen på båda sidor för att ge extra god smak. Glazen är ofta trögflytande, kryddig och söt. Det söta, socker eller honung, bränns lätt så pensla strax innan köttet är färdigt.
Helgrillad kyckling

Innertemperaturer kyckling

En klassiker - grillad kyckling. Den är lätt att tillaga och passar både till vardagsmiddagar och stora tillställningar. Enkelt kryddad med salt och peppar, eller marinad med favoritkryddorna, är den alltid ett säkert kort.

  • Kycklingfilé 72˚C
  • Kycklingklubba 82˚C (intill benet)
  • Kycklinglår 82˚C (intill benet)
  • Kycklinglårfilé 72˚C
  • Kycklingspett med lårfilébitar 72˚C
  • Kycklingvingar 82˚C

Innertemperaturer lamm

  • Lammfilé 58-70˚C
  • Lammkotlett 58-70˚C
  • Lammracks 58-70˚C
  • Lammytterfilé 58-70˚C
Grillad lax med sötsur sås, grillad ananas och salladslök.

Innertemperatur fisk

  • Lax: 45-50°C
    Grillad lax är populärt, det gäller att vara försiktig så att fisken inte blir överstekt. Låt gärna fisken halstras snabbt på gallret och behåll lite rå kärna, det blir både godare och saftigare.
  • Tonfisk: 50-55°C
  • Svärdfisk: 50-55°C
  • Röding: 45-50°C
  • Regnbågeforell: 50-55°C
  • Hälleflundra: 50-55°C
  • Torsk: 55-60°C

Innertemperatur fläsk

  • Flintastek 70˚C
  • Fläskfilé 70˚C
  • Fläskkarré 80-85˚C
  • Fläskytterfilé 70˚C
  • Grillspjut 70˚C

*Viktigt att komma ihåg att innertemperaturer kan variera beroende på tjockleken på köttet och hur väl grillen håller värmen. Det bästa sättet att säkerställa att köttet är ordentligt tillagat är att använda en digital köttermometer för att mäta temperaturen i den tjockaste delen.

Gott att ha på grillen - 21 bästa grillrecepten

När det kommer till grillrecept är det ingen brist på fantastiska rätter att prova på. Allt från saftiga hamburgare till grillade grönsaker och fisk, det finns något för alla smaker och kostbehov.

Grillad röding – fisken kommer inte fastna på grillen eller falla isär
  1. Grillad kyckling - med kockens enkla knep så blir den riktigt saftig och smakrik.
  2. Grillad kycklinglårfilé - en perfekt bit att grilla, men bröstfilén är också ett bra alternativ.
  3. Helgrillad kyckling - en aningen avancerat men jättegott och passar till många.
  4. Kycklingspett - spett med kyckling och paprika som blir goda att tillaga över grillen och är enkla att variera.
  5. Grilla oxfilé - så lyckas du grilla köttet extra gott.
  6. Grilla lamm - så får du en perfekt lammrostbiff.
  7. Lammracks med glaze - med örtglaze är en riktigt god grillrätt.
  8. Grillad lax - med kockens bästa knep så är det enkelt att få till laxen.
  9. Grilla tonfisk - grillar du tonfisk på rätt sätt blir den himmelskt god och älskas av både kött- och fiskälskare.
  10. Grillad röding - våga grilla en fisk med skinn på, bästa tipsen och godaste receptet.
  11. Grilla fläskfilé - så blir den saftig och fin.
  12. Grillade hamburgare - burgare är aldrig fel, allra godast när de grillats.
  13. Grillad grön sparris - supergod och enkel sparrisrätt med mandlar och färskost.
  14. Veganska hamburgare - Gustav Johanssons fantastiska goda burgare med ”jävligt god dressing”.
  15. Lyxig lök till grillbuffén - löken är kanske det enklaste tillbehöret - men oj, så gott.
  16. Grillspett - vitlöksmarinerat nötkött, paprika, aprikoser och korv.
  17. Grillade majskolvar - sött, salt, syrligt, rökigt och kryddigt med chilismör.
  18. Fylld rökig potatis - fylld rökig potatis med en god gömd rökig bönröra under locket.
  19. Grilla aubergine - röra på grillad aubergine ger en härlig smak.
  20. Portabellosvampar - fylld svamp på grillen är ett supermumsigt recept.
  21. Grilla halloumi - god grillsmak, örtig och fantastiskt krämig. Kocken Mattias Larsson visar hur du grillar halloumi till perfektion.

Såser till grillat - 4 goda recept

1. Coleslaw - det perfekta tillbehör till hamburgaren eller det grillade köttet.

Toppa burgaren med coleslaw
(27)

Toppa burgaren med coleslaw

2. Mixade såser - Mexikanskt funkar även på grillen, dess såser är supergoda.

Tre supergoda recept på salsa
(2)

Tre supergoda recept på salsa

3. Chipotlemajo - en god och krämig sås med rökighet och hetta.

Chipotlemajjo
(9)

Chipotlemajjo

4. Klassisk hamburgerdressing - traditionell enkel, snabb och supergod dressing.

Hamburgerdressing – snabb, god och enkel
(35)

Hamburgerdres­sing – snabb, god och enkel