Så tänder du grillen: Grillexpertens bästa tips
”Så här tänder jag alltid min kolgrill”
Uppdaterad:
Ingen blir glad av tändvätskedoftande halloumi, kycklingspett eller biffar. Grillmästaren Mattias Larsson tipsar om tre enkla sätt för att tända grillen, som fungerar varje gång.
Tändvätska smakar inte gott och är inte heller bra för miljön men som tur är så finns det andra enkla och mer miljövänliga sätt att tända grillen på. Grillmästaren Mattias Larsson tipsar om tre effektiva och enkla sätt att tända grillen utan tändvätska.
– Min favorit är tändröret när jag tänder kolgrillen. Grillar man väldigt länge kan man tända mer kol i tändröret. Ställ tändröret på lite papper på grus eller plattor och fyll på kol och tänd. Sedan lyfter du bara upp den och häller i så mycket kol som du behöver.
Mattias Larsson tipsar om att lägga grillkolet i en pyramidformad hög när man ska tända.
– Men får lite samma effekt som i en skorstenständare eftersom värmen stiger uppåt och kolet får en jämn och fin glöd.
Så här tänder du med de olika metoderna
Tändrör eller skorstenständare
Lägg tidningspapper i botten av röret. Fyll på med grillkol ovanifrån. Tänd på tidningspappret och ställ röret mitt i grillen. När glöden kommit igång ordentligt häller du ut kolet i grillen där du vill ha det. Använd skyddshandskar, det blir väldigt varmt.Rapsolja
Fukta hushållspapper med rapsolja eller matolja. Lägg pappret i grillen och lägg på kol. Tänd på och låt kolet bli vitgrått innan du börjar grilla.Elektrisk grilltändare
Lägg grilltändaren i grillen, fyll på med grillkol i en hög, låt grilltändaren vara kvar tills du fått en fin glöd. Ta bort den och börja grilla.
Grillmästarens bästa tips för härlig röksmak
Fyll en tredjedel av grillen med kol och lägg en björkvedsklabbe en bit ifrån så den inte tar eld. Då kommer den att ligga och ryka och det tillför en jättefin röksmak åt det du grillar.
Blöt rökspån och släng ner mellan grillkolen och lägg på locket. Röksmaken är otroligt enkel och god att få till på det sättet.
Har du inte rökspån kan du blöta en enkvist eller en björksticka från ett vedträ och lägga ned i grillen.
.
.
Goda viner till grillat
Monica Åhlund, VD och sommelier, Vinguiden tipsar:
Här är några av sommarens vinnyheter som passar både inför, under och efter grillningen.
De två första vinerna har båda Cabernet Sauvignon som bas, båda kan betecknas som kryddiga och fruktiga med mycket karaktäristiska toner av mörka bär, fat och med inslag av tobak och ceder. Dessa viner passar väl till den grillade köttbiten och en stadig kryddig sås.
Det tredje vinet har en stramare karaktär. Xinomavro (den sura svarta) är en druva som jag skulle beskriva som en blandning mellan en Pinot Noir med en hint av Nebbiolo. Vinet kommer från Grekland som är är ett fantastisk vinland, här hittar man en hel del juveler, denna har i många år varit en är en klar favorit hos mig. Även detta vin passar såklart till köttbiten, men då vinet är lite mindre fruktigt bör man vara aktsam med söta tillbehör till det grillade (såsom ugnsrostade rotsaker t ex) då vinet tillsammans med söta tillbehör kan upplevas som syrligt.
Finca Negra Cabernet Sauvignon, 2015. Art nr, 2246, 159 kr
Råvaror: Cabernet Sauvignon
Doft: Elegant fruktig doft med inslag av fat, mörka bär, läder, tobak, ceder, plommon, söta kryddor och vanilj.
Smak: Fruktig och välbalaserad smak med toner av svarta vinbär, fat, tobak, plommon, söta kryddor och vanilj.
Loxarel Sense A Pèl, 2017. Art 2454, 139 kr
Råvaror: Cabernet Sauvignon, Merlot
Doft: Fruktig doft med inslag av färska örter, fat, plommon, choklad tobak, fikon och vanilj.
Smak: Fruktigt vin med toner av fat, choklad, plommon, tobak, läder, mörka bär, gröna örter och vanilj.
Ramnista Xinomavro, 2016. Art nr 2070, 129 kr
Råvaror: Xinomavro
Doft: Balanserad, inslag av järn, mineral, bärig, lingon, aningen kärv.
Smak: Markerad strävhet, torr, aningen kärv i karaktärsfull stil, bärig, röda bär, balanserad, aningen rustik med minerala toner och medellång eftersmak.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas
Lättlagade menyer för festliga middagar
Alsace – en bortglömd region, trots bästsäljare
Sveriges Mästerkock: Här är vinnarnas kokböcker
Amarone – ett rött vin med extra allt
Glöggnyheter 2020 – nu är de här
Bästa tipsen för sommarlunch och picknick
Gör marsipanfigurer med Karolina Olsson Haglund
Årets Beaujolais Nouveau: ”Ett riktigt pangvin”
Julklappar till köket - 9 tips att ge bort i julklapp
”Svenskt vin kan bli en miljardindustri”
Annelie Andersson: ”Bakningen ligger i mitt DNA”
Tareq bytte mat – slapp värk och trötthet
Gör lyxfrukost till vardags – enkelt och snabbt
Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker
Allt du behöver veta om Nordamerikansk mat
Picanha – så grillar du den möra styckdetaljen
30 min
Flädersaft – enkelt att göra
30 min
Maskrosmarmelad – solsken på burk
1 h 20 min
Pionsaft – väldoft och sommarsmak på flaska
30 min
Sallad med avokado och bär
20 min
Mazagran – kaffedrink med citron
10 min
Festligare fika med ljuvliga cupcakes
Tricket som tar grillad sparris till nya höjder
Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas
Lättlagade menyer för festliga middagar
Alsace – en bortglömd region, trots bästsäljare
Sveriges Mästerkock: Här är vinnarnas kokböcker
Amarone – ett rött vin med extra allt
Glöggnyheter 2020 – nu är de här
Bästa tipsen för sommarlunch och picknick
Gör marsipanfigurer med Karolina Olsson Haglund
Årets Beaujolais Nouveau: ”Ett riktigt pangvin”
Julklappar till köket - 9 tips att ge bort i julklapp
”Svenskt vin kan bli en miljardindustri”
Annelie Andersson: ”Bakningen ligger i mitt DNA”
Tareq bytte mat – slapp värk och trötthet
Gör lyxfrukost till vardags – enkelt och snabbt
Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker
Allt du behöver veta om Nordamerikansk mat
Picanha – så grillar du den möra styckdetaljen
30 min
Flädersaft – enkelt att göra
30 min
Maskrosmarmelad – solsken på burk
1 h 20 min
Pionsaft – väldoft och sommarsmak på flaska
30 min
Sallad med avokado och bär
20 min
Mazagran – kaffedrink med citron
10 min