”Bakandet blev min väg in i det veganska köket”

Publisert:
VEGANSKA TÅRTOR – Ofta är det jobbigt att försöka påverka den här världen. I toppen sitter en massa gubbar som inte lyssnar. Men du kan i alla fall göra en viktig insats själv genom att äta veganskt, säger Mattias Kristiansson.

Det är alltid bra att ha något hemma.

Matskribenten Mattias Kristiansson trollar exempelvis fram fyra tårtor ur frysen.

Men så har han just skrivit en vegansk bakbok. Och så är det ju så himla gott.

Kokboksförfattaren, veganpoddaren och utgivaren av mattidningen Vego har just visat hur man gör maräng av kikärtsspad i stället för äggvita. Vi vill ta ytterligare några bilder. Har han kanske några kakor eller en bulle i skåpen som vi kan använda som rekvisita?

Bättre upp. Han kilar ner till frysen i kontorslokalen våningen under och återvänder med ett halvt konditori.

– Det är livsfarligt att göra sådana här böcker. Jag har haft så mycket bakverk här hemma. Och de går åt. Jag gillar att ha folk på middag. Det blir tre sittningar bara den här veckan och då vill man kunna bjuda på något gott. Alla blir glada av sötsaker. Att baka är ett bra sätt att få vänner.

Och bjudfaktorn är en av anledningarna till att baka just veganskt i stället för att använda ägg, smör och grädde.

– Även om du skiter i klimatförändringarna och djurfabrikerna kan du i alla fall bjuda folk på tårta, paj eller bakelser utan att behöva fundera på vem som inte äter vad, säger Mattias Kristiansson.

Men det var de mer politiska skälen som fick honom att börja sin veganska resa 2012.

– Jag fick en släng av klimatångest, ville rädda världen, miljön, djuren. Började med köttfria måndagar, saknade köttet allt mindre och märkte att jag ändå kunde äta så god mat. Som alla nyfrälsta ville jag berätta om min upptäckt så jag började podda om veganism, ville nå ännu fler och startade tidningen 2014. I början var det verkligen klipp och klistra, fake it till you make it, liksom. Jag handetiketterade första numret och körde tidningarna till posten i min bil. Nu har vi 100 000 läsare. Det är helt galet.

Kikärtsspad går utmärkt att vispa med lite citron och socker till maräng. Även spad från andra baljväxter funkar men kan ge en liten bismak, tipsar Mattias Kristiansson.
  • Du poddar också, instagrammar och klämmer ur dig ett par kokböcker varje år. Vad är du mest – missionär eller entreprenör?

– Ja, du… Målet är nog viktigast… att hjälpa folk att göra bra val för klimatet. Ofta är det jobbigt att försöka påverka den här världen. I toppen sitter en massa gubbar som inte lyssnar. Men du kan i alla fall göra en viktig insats själv genom att äta veganskt. Även om du ersätter köttet med substitut, som färdiga vegoburgare, drar du ner din klimatpåverkan med 60–80 procent.

De första veganska åren blev det också mycket halvfabrikat på det kristianssonska matbordet.

– Jag ville äta ungefär samma rätter som innan jag blev vegan och utan att behöva tänka så mycket på matlagningen. Det var faktiskt bakandet som blev min väg in i det veganska köket. Det var så kul att se att faktiskt gick att baka lika bra utan mejerivaror. Och att slippa hålla på med ägg var ju bara det en anledning. Det enda som inte funkade var maräng men nu vet jag ju hur man gör det veganskt också. Annars behövde jag inte offra något eller kompromissa. Jo, éclairer får jag inte till för där ska det vara hela ägg och inte bara vitan. Men hur många gillar éclairer? Det är nog nästan bara jag.

Svenska fik är dock ingen räddning för en vegan sugen på det eller andra mer avancerade bakverk.

– Det blir ju ofta en rawboll. Utbudet är inte så ambitiöst. Du kanske kan få en semla med vegogrädde. Och den har de bara för att de inte ska få arga mejl från oss veganer, ha ha. Har faktiskt tänkt att jag ska öppna veganskt café – men hur ska man hinna med…

Bäst att baka själv hemma, alltså.

  • Du skriver i boken att det inte är så väldigt noga med att mäta upp och väga när man bakar. Annars brukar ju bagare och konditorer vara extremt petiga med just det.

– Jag fattar ju att de är professionella och måste vara exakta men för oss andra spelar det inte så stor roll. Ett misslyckat bakverk är också jättegott. Rasar tårtan ihop? Skrapa ner den i en skål och pynta med lite strössel!

-
Fotnot: Bakverket éclair brukar se ut ungefär som ett tjockt finger. Den bakas på så kallad pâte à choux, en äggrik deg som ger en mycket luftig och lätt kaka. Èclairer kan fyllas med kräm eller bär och grädde och toppas ofta med kristyr.

Veganska alternativ när du ska baka

  • Mjölk – mandel-, soja- och havremjölk fungerar bra som ersättare.
  • Smör – mjölkfritt margarin (det finns palmoljefritt). Men det går inte att bryna om du ska ha det till matlagning.
  • Grädde – vispbar soja- eller havregrädde blir lika fluffig som kogrädden.
  • Äggvita – kikärtsspad går utmärkt att vispa med lite citron och socker till maräng. Även spad från andra baljväxter funkar men kan ge en liten bismak.
  • Hela ägg/äggula – 1 msk chiafrön eller krossade linfrön utrört i 3 delar vatten ersätter 1 ägg och håller ihop både hårda och mjuka kakor. Sockerkakan blir fluffigare med en mix av sojamjölk och äppelcidervinäger (och lite extra bakpulver).
  • Gelatin – agar agar som utvinns ur rödalger ger rätta veganska dallret.
Mattias Kristiansson är aktuell med boken ”Baka veganskt”, Semic förlag.

 Mattias Kristiansson

  • Ålder: 35.
  • Bor: Stockholm.
  • Yrke: Driver tidningen Vego sedan 2014. Poddar, instagrammar, skriver kokböcker – allt helt veganskt.
  • Aktuell: Elfte kokboken ”Baka veganskt”.
  • Mer av Mattias Kristianssons recept: vegomagasinet.se.
  • Instagram: @mattias_kristiansson.
”Bakandet blev min väg in i det veganska köket”
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Jon Hansson

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.