Cashewyoghurt av Jenny Neikell
Cashewyoghurt av Jenny Neikell

Fixa frukosten med god cashewyoghurt

5 (1 röst)

Frukostrecept

Fermentera mera – så använder du dig av metoden

Mer mögel i maten!

Det tycker i alla fall Jenny Neikell som har skrivit en kokbok om fermentering.

Här är ett gott frukostrecept på fermenterad cashewyoghurt.

Salmonella i ägg, listeria i ost, norovirus i frysta hallon och campylobacter i kyckling. Ja, när man tänker på bakterier i kombination med mat är det oftast de mikroorganismer som gör oss sjuka som dyker upp i tanken först. Men det är något som håller på att förändras. Och anledningen stavas fermentering.

Kimchi i Korea, filmjölk i Sverige, surkål i Tyskland, miso i Japan, parmesan i Italien och ayran i Turkiet är alla är resultat av fermentering. Och vi använder oss av metoden i matlagning jämt och ständigt.

Recept med metoden

I kokboken Fermentera – Mat med jäst, mögel och bakterier (Norstedts) skriver författaren Jenny Neikell just om fermentering. Och hon ger oss även recept på mat från världens alla hörn där fermenteringen kommer till användning. Ett av recepten är denna enkla cashewyoghurt som passar utmärkt tillsammans med färska bär. Minska lite på vattnet i receptet för en gräddigare konsistens som även passar bra till desserter.

Cashewnötterna behöver blötläggas i två timmar innan de mixas till yoghurten, och sedan bör yoghurten fermenteras i minst ett dygn innan den serveras. Denna tid är inte inräknad i tidsberäkningen. Byt ut honungen mot agave sirap för en vegansk yoghurt.

Cashewyoghurt

  • Ingredienser

  • 2 dl cashewnötter, naturella
  • 1.5 dl vatten
  • 1 tsk honung
  • salt, en nypa
  • 1 probiotikakapsel

Gör så här

Av: 

Sofia Börjesson

LÄS VIDARE

Hallon – de söta bären som är en frukt

ÄMNEN I ARTIKELN

Frukostrecept

Recept

Tillbehör mat

Vegetarisk mat

Veganska recept

Svenska recept

MER OM GODARE

Så fermenterar du grönsaker

Jenny: Så enkelt gör du klassiska pickles

15 min

Gurkkimchi

1 h 30 min

Brysselkålskimchi

2 h

”En god morgon” - ny kokbok om frukost av Anja Forsnor

15 min

Surkål – här är grundreceptet

1 h

Glass på enbart yoghurt och bär

Tempehwraps med läckra smaker

45 min

Kombucha – recept på den trendiga drycken

Chiliyoghurt – sås med extra sting

10 min

Rödbetor med yoghurt och getost

15 min

Läckra recept på snabb, god och billig vardagsmat

Det här vill Godares matprofiler laga 2022

10-minuters tårta

10 min

Laxgryta med pasta

30 min

Recepten som minskar ditt klimatavtryck

Surströmmingsklämma och tillbehören

25 min

”Har tröttnat på alla modedieter”

Mustig köttfärsgryta

40 min

Kolapaj med marängtopp

1 h 30 min

Rökt oliv- och fetafylld kycklingfilé

1 h

Hur länge kan jag spara matrester?

Instagram-kontona som gör dig hungrig

Sveriges godaste macka