Nu kommer nästa trend: Semmel-öl

Uppdaterad 2019-02-13 | Publicerad 2018-02-02

Älskar du semlor? Och öl? Då kan de här ölbryggarnas experiment semmel-öl vara något för dig.

– Det är som en demonterad semla som vi byggt upp igen i ölform, säger Henok Fentie.

Många är vi som älskar semlor och öl, men det är nog inte fullt lika många som har tänkt sig en kombination av de två smakerna. Tills nu.

För ungefär tre veckor sedan samlades ett gäng ölbryggarfantaster från tjugo ölbryggerier i Göteborg för att brygga just semmelöl. Och i dag är den klar och ska börja säljas.

– Det kommer vara en drickbar och väldigt välbalanserad semla, säger Henok Fentie från mikrobryggeriet Omnipollo, som är en av de som bryggt ölen.

Till att börja med fick alla smula ner varsin bulle i mäsk.

– Det var lite symbolmässigt, säger han och fortsätter:

– Sen skulle jag ändå vilja säga att vi har lite mer finess än så. Det är som en demonterad semla som vi byggt upp igen i ölform.

Efter bullsmulningen och under själva bryggningen tillsatte de även mandelmassa, laktos och lite kardemumma.

Drycken kommer att tappas upp på fat och finnas till försäljning på pubar över hela landet. Och blir den lyckad hoppas Henok att de kan brygga en ny sats lagom till fettisdagen.

– Det är en ljus, ganska fruktig öl som är inspirerad av världens bästa bakelse, säger Henok om den Ipa som de bryggt.

Följ ämnen i artikeln