Baka Andrea Brändströms goda jultårta
Bjud på en storstilad tårta med julens goda smaker. Den lena kolasåsen passar perfekt till sötsyrlig lingonganache och pepparkakskryddade tårtbottnar. Svep in hela skapelsen i en ljuvlig marängsmörkräm med dulce de Leche. Här visar Andrea Brändström steg för steg hur tårtan skapas.
Ingredienser
Pepparkaksbottnar
- 500 gVetemjöl
- 100 gmajsmjöl
- 425 gströsocker
- 35 gBakpulver, 14 g=1 msk
- 275 gSmör , rumstempererat
- 1 mskKanel
- 1 mskingefära, malen
- 2 tsknejlika, malen
- 1 tskKardemumma, nystött
- 5 ägg
- 375 gmjölk, 3%
- 50 gsolrosolja
Lingonganache
- 75 glingonpuré, Koka upp dubbelt så mycket lingon och sila av)
- 10 gGlykos
- 50 ggrädde
- 200 gVit choklad
Kolasås
- 50 gGlykos
- 1 dlSocker
- 1 dlgrädde
- 25 gsmör
Sockerlag till pensling
- 2 dlströsocker
- 1 dlVatten
- 25 glingonpuré
Dulcemarängsmörkräm
- 150 gÄggvita
- 200 gströsocker
- 1,5 mskVaniljsocker
- 1 nypasalt
- 400 gosaltat smör, rumstempererat (eller vanligt smör, uteslut då saltet ovan!)
- 1 burkDulce de Leche, karamelliserad mjölk
- pastafärg, till dekoration
Montering
- Pastafärger och strössel av olika sorter
- Använd en av springformarna som hjälp till monteringen.
Gör så här
Vad tycker du om receptet?
Andréa Brändström
Andréa Brändström älskar att baka – allt från klassiska sockerbullar till fantastiskt detaljrika tårtor. Hon är bakkreatör, bakboksförfattare och vinnare av ”Hela Sverige bakar”. I programmet ”Festligare fika” bjuder hon på recept som passar både nybörjaren och den som vill utmana sig i sin bakning.
Visa 20 recept