Grilltips – så grillar du vegetariskt

Av: Nina Kindbro

Publicerad:
Uppdaterad:

Kocken Mattias Larsson visar här hur enkelt det är att göra en bra vegetarisk måltid på grillen.
En quesadillas fylld med lite kikärtor och förstås lite god ost och lite chili. Serverad med grillad spetskål – och grillad gurka!

  1. Börja med fyllningen. Blanda och rör ihop kikärtor, crème fraiche, finstrimlad chili och lite salt.

  2. Ta ett tortillabröd och fördela rikligt med riven cheddarost.

  3. Lägg på några rejäla skedar med kikärtsfyllningen, fördela jämnt över brödet. Avsluta med ännu mera ost.

  4. Ta ett nytt tortillabröd och lägg på som lock. Tryck till ordentligt.

  5. När Mattias grillar spetskål och gurka häller han gärna på lite olja för att få en frasigare och finare ytan. Pensla även olja även på quesadillans lock för att få en bättre grillyta.

  6. Grilla grönsakerna först, direkt ovanför glöden, åtminstone till en början så att de får mycket färg och extra god smak.

  7. Grilla gurka? Det kanske inte är så många som gjort det, men det ger god grillad smak och gör gurksmaken mer intensiv, tipsar Mattias.

  8. När grönsakerna börjar bli klara, efter några minuter, ja då är det dags för quesadillan. Ta gärna hjälp av en stekspade, och lägg oljiga sidan neråt på grillgallret.

  9. Sen på med grilllocket – då blir det fin ugnsvärme som gör att quesadillan blir varm inne i mitten och osten smälter och blir smarrig.

  10. Obs! Håll koll på quesadillan, den får snabbt färg.

  11. Färdigt! Spetskålen har blivit härligt frasig, gurkan fruktig och krispig, quesadillan har fått en läcker fyllning – flott och gott!

Laddar ...
Monica Åhlund, VD och sommelier, Vinguiden:
Monica Åhlund, VD och sommelier, Vinguiden:

Goda viner när du grillar vegetariskt

Monica Åhlund, VD och sommelier, Vinguiden:

  • Matens karaktär: Rökighet, fetma, sötma, hetta, beska

När vi använder oss av grillen för att som i detta fall tillreda en härlig vegetarisk måltid får råvarorna en lätt rökig ton och i grillytan bildas lite beska som vi skall ta hänsyn till då vi väljer vin. I denna rätt finns även en hel del hetta från chilin och fetma från osten som vi behöver väga in. Vi kan tänka oss både rött och vitt till rätten (och faktiskt även ett kraftigare rosévin eller varför inte en kall öl). Jag väljer idag att föreslå ett lite kraftigare vitt vin och ett lättare rött som båda kommer att matcha maten.

Maison Louis Max Coteaux Bourguignons, 2018. Art nr 2536, 99 kr.

  • Råvaror: Gamay, Pinot Noir:

  • Doft: Fruktigt vin med tydliga toner av bär, fat, mjukt kryddiga toner och örter

  • Smak: Fruktigt vin med inslag av mogna bär, söta kryddor, fat och en viss örtighet.

Menetou-Salon Les Thureaux, 2019. Art nr 5334, 129 kr.

  • Råvaror: Sauvignon Blanc

  • Doft: Frisk, inslag av krusbär, svartvinbärsblad i mer återhållen stil, balanserad, fräsch med lätt gräsiga toner.

  • Smak: Mycket frisk, inslag av gräs, krusbär, fläder, mineral karaktär, balanserad stil med liten kryddig ton och medellång eftersmak.

Publicerad:

MER OM MAT & DRYCK