Sandhäxan – mackor i Stockholm

Godares guide till restauranger

Publisert:
På Sandhäxan är det mackor som står på menyn.

På Sandhäxan serveras det rustika, men enkla, mackor och det bjuds på en vänlig och avskalad atmosfär.

Här är det mackan och umgänget som hamnar i fokus!

Sandhäxan ligger mellan St. Eriksplan och Odenplan i Stockholm. Mackrestaurangen öppnade 2019 och ägs av kompistrion Erik ”Jerka” Johansson, Mattias Svensson och Fredrik Sundberg. Själva namnet är en ordlek från engelskans Sandwich – direkt översatt till Sandhäxan.

Här serveras det mackor i stora lass som helst bör avnjutas med en vän över en öl eller två. Ägaren Mattias Svensson frågar hellre om gästerna haft det bra än om det var gott, just för att Sandhäxan ska vara en skön helhetsupplevelse.

Rou Jia Mo var en av de första mackorna att ta plats på menyn.
Mackan Cubano har varit en gästspelare på menyn på Sandhäxan.

Interiören är avskalad och enkel, så fokuset verkligen hamnar på mackan och ens uppmärksamhet dras inte iväg till annat än det du har framför dig på bordet. Väggarna kläs delvis av vackert djupgrönt kakel, stolarna är i enkelt trä och borden är av Perstorp-karaktär.

Prisbelönta mackor

Mackornas karaktär kommer från olika delar av världen, som Rou jia mo – inspirerad av Kinesiska smaker eller Muffulettan med inspiration från Italien. Deras grilled cheese har dessutom tagit plats nummer fem på listan ”The 50 best sandwiches in Europe”.

Sandhäxans Grilled cheese har tagit plats nummer fem på listan ”The 50 best sandwiches in Europe”.

Förutom klassikerna, ovan nämnda, dyker det upp en hel del gästmackor på menyn, så det kan vara värt att hålla utkik på Sandhäxans Instagram för att se vad som kan gästa när du ska dit.

  • Adress: Gästrikegatan 13, Stockholm
  • Öppettider: Torsdag - söndag 16.00 - 22.00
  • Finns på menyn: Mackor
  • Pris: Mellan
  • Mer information: @sandhaxan
  • Barnvänligt: Absolut

Vill du ha fler restaurangtips?

I Godare-guiden har vi samlat massor av bra krogar och restauranger över hela Sverige.

Lisa Nilsson

Lisa Nilsson är sociala medier-redaktör på Godare. Hon har studerat journalistik och multimedia vid Södertörns högskola och har även läst kreativt skrivande. Innan Lisa började på Aftonbladet jobbade hon som digital redaktör på Femina och Residence på Aller media. Och om det är ett featureämne hon brinner för så är det mat!