”Det är bland det godaste jag vet”

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2016-08-15

Titta - så gör du kantarellpaj till middag

Svampsäsongen är i gång.

Och vad passar bättre än att göra en kantarellpaj med mandelmjölsbotten.

Kantareller är bland det godaste jag vet och att den här pajdegen är mer hälsosam är ett stort plus, säger receptskaparen och matbloggaren Julia Khouri.

Höst-tider innebär svamp-tider. Passa på och gör en god och enkel paj – fylld med smörstekta kantareller.

Matbloggaren Julia Khouri har ett favorit-recept när det gäller kantarellpaj.

Istället för att göra en tradionell pajdeg med vetemjöl använder hon sig av mandelmjöl.

– Jag gillar den här pajen eftersom kantareller är bland det godaste jag vet och att den här pajdegen är mer hälsosam är ett stort plus. Den är superenkel att göra. Mandelmjölsbotten är enklare att göra än en mer traditionell med smör och mjöl, berättar hon.

– Den smakar härligt av sensommar och passar så himla bra som middag tillsammans med en sallad, tipsar hon.

Här under hittar du receptet.

Så gör du Julias kantarellpaj

Det här behöver du till pajskalet:

3 dl mandelmjöl

0,5 dl skalade sesamfrön

1 msk fiberhusk

1/2 tsk salt

40 g smör

1 ägg

Så här gör du:

Mixa mandelmjölet och sesamfröna i en mixer och blanda därefter ner resterande ingredienser och mixa till en pajdeg. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med gaffel. Låt vila i kylskåp ca 30 min.

Grädda skalet i 175 grader i ca 10 minuter tills skalet fått en gyllenbrun färg. Ta sedan ut och höj värmen i ugnen till 200 grader.

Det här behöver du till fyllningen:

Smörstekta kantareller.

(Mängden avgör du själv men det är trevligt med en välfylld paj. Jag brukar steka de rejält och med smör, ett uns av curry som framhäver kantarellsmaken och lite örtsalt.)

Cirka 200 gram riven ost, gärna västerbotten

Hackad gräslök eller lökblast.

Så här gör du:

Blanda den rivna osten tillsammans med kantarellerna och lägg i det förgräddade skalet.

Det här behöver du till äggstanning:

4 ägg

2 dl vispgrädde

salt och peppar

Så här gör du:

Blanda ingredienserna till stamningen och häll i pajformen. Grädda pajen i cirka 30 minuter.

Recept av: Julia Khouri

Följ ämnen i artikeln