Hälsosnacks

presenteras av

Så gör du goda hemmagjorda chips

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Smarta och enkla hälsosnacks. I det här avsnittet visar kocken Mattias Larsson hur du gör hemmagjorda chips. Det går snabbt och du behöver bara fyra ingredienser.

– Det blir världens största chips och sen har jag ytterligare ett litet trick, säger Mattias.

Efter 15 minuter i ugn är allt klart och då är chipsen torra, knastriga och jättegoda.

Potatischips i ugn 

Ingredienser:

  • 200 mjölig potatis

  • 1 äggvita

  • 2 tsk maizena

  • salt

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 C. Skala och koka potatisen mjuk i osaltat vatten. Häll av vattnet direkt och låt potatisen ånga av ca 5 minuter. Lägg potatisen, äggvitan, maizenamjölet och en nypa salt i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en slät puré. 

  2. Förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper eller en silpatmatta. Bred ut ett tunt lager av potatispurén. Ugnsbaka ca 15 minuter tills potatisen har fin färg och är helt torr. Låt det svalna och bryt sedan fina chips.

Kikärtschips i ugn

Ingredienser:

  • 175 g kokta kikärtor

  • 1 äggvita

  • 2 tsk maizena

  • salt

  1. Värm ugnen till 175 C. Lägg kikärtorna, äggvitan, maizenamjölet och en nypa salt i en matberedare och mixa till en slät puré. 

  2. Förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper eller en silpatmatta. Bred ut ett tunt lager av purén. Ugnsbaka ca 15 minuter tills kikärtschipset har fin färg och är helt torrt. Låt det svalna och bryt sedan fina chips.

Tips!

Det är supergott att smaksätta chipsen med torkade kryddor eller örter genom att strö smaksättningen över purén när den är utbredd på plåten.

.

.

Publicerad: