Snabb tomatsoppa med crème fraiche

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-07-21

Från och med nu tänkte jag lägga in några solorecept då och då eftersom det har kommit önskemål om det. Inte så konstigt - allt fler lever ju på egen hand.

Investera i en bit getost - det andra du behöver till soppan har du nog redan hemma.

Det här behöver du

(1 person)

1 burk krossade tomater (400 g)

1/2 lök

1 msk smör/margarin

1/3 tärning grönsaks- eller kycklingbuljong

lite tabasco eller cayenne

1/2 kruka basilika (cirka 15 stora blad eller 1 tsk torkad)

2 msk crème fraiche

2 msk getost, chèvre

1-2 skivor formbröd

1 msk olivolja

1/2 vitlöksklyfta

1 dl vatten

socker

salt

Så här gör du

1. Hacka löken fint.

2. Hacka basilikan grovt. Spara några blad till dekoration.

3. Fräs lökhacket i smöret/ margarinet i en kastrull. Det ska bara bli blankt inte brynt.

4. Häll i tomatkrosset och smula i buljongtärnings-biten. Koka ett par minuter.

5. Smaka av med salt, socker, tabasco/cayenne, hackad basilika.

6. Späd med någon deciliter vatten till önskad soppighet.

7. Ta bort skalet på getosten och mosa ihop den med crème fraichen.

8. Skär brödet i tärningar. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Mosa till en vitlöksklyfta och låt den steka med. Stek brödkrutongerna tills de blir gyllene.

9. Servera soppan med getostcrèmen och krutongerna.

Gott att dricka till

Kranvatten med några citron-, apelsin- eller gurkskivor i är både snyggt och billigt.

Varianter

Du kan smaksätta crème fraichen med lite vitlök i stället för getost. Eller så tar du någon smaksatt färskost i stället.

I stället för krutonger: skär baguette i tunna skivor och rosta på galler i ugnen någon minut. Gnid med lite vitlök. Förvånansvärt gott.

Singelsoppa