Dekantera och lufta vin – så gör du

Aftonbladets vinexpert visar i klippet

Publisert:

Vin som luftas och dekanteras blir både mjukare, får mer doft – och bättre smak. 

Men hur gör man? Sommelieren Sarah Lindstrand Mboge visar i klippet.

När du dekanterar ett vin – genom att hälla över det från flaska till karaff – kommer vinets smaker till sin rätt. 

Det säger Aftonbladets nya vinprofil Sarah Lindstrand Mboge. 

– Man dekanterar vin som känns stängt och som behöver öppna upp sig, det har ju ändå hängt i flaskan ett tag, säger hon. 

Man kan också dekantera vin som är lite äldre för att separera eventuell fällning som finns i vinflaskan. 

Fällningen ser du längst ner i flaskan, som en grumlig bottensats.

– Du blir inte dålig av att dricka det men det har en annan textur som inte smakar lika bra som resten av vinet. 

Vilka viner ska man dekantera? 

– Personligen tycker jag att man kan dekantera alla viner som är äldre än fem år. Det spelar ingen roll vilken färg vinet har, det gäller både röda och vita. 

Man kan också dekantera yngre viner. Häll vinet mellan två olika kärl fram och tillbaka. När vinet exponeras för luft så öppnar det upp sig mycket snabbare.

– Det är en typ av “fuldekantering”, men ett bra knep för yngre kvalitetsviner när man har ont om tid.

Vilka viner bör man inte dekantera? 

– Billiga viner som är yngre än fem år behöver inte dekanteras. På ett vin för 69 kronor kommer du inte märka någon skillnad om du dekanterar eller inte. 

Vad är hyperdekantering? 

Hyperdekantering är när man kör vinet i en mixer för att maxa kontakten med luft.

– Jag har själv aldrig testat metoden men jag tror verkligen inte på den. Det är för aggressivt och inget jag rekommenderar, säger Sarah Lindstrand Mboge. 

Så luftar du vinet

Nästan alla viner mår bra av att luftas. 

– Du kan exempelvis lufta vinet genom att snurra det direkt i glaset. Då maximerar du snabbt luftkontakten och öppnar upp smakerna på vinet. 

Kan man inte bara öppna vinflaskan? 

– Nej, det gör absolut ingen skillnad. Ytan i flaskhalsen är för liten för att det ska ha någon effekt. 

Behövs speciella karaffer för att lufta vin? 

Karaffer för att lufta vin har en bred botten och vid hals för att ge så stor kontaktyta som möjligt. Men har du ingen sådan så går det bra med en vanlig tillbringare.

– Det finns massor av olika stilar på karaffer och dekanteringskärl. Personligen tycker jag det är bäst om man har den vanliga varianten. 

Bör man lufta Bag in box-vin? 

– Nej. Boxvin är ofta ungt, billigt och gjort för att drickas snabbt. Det är inget vin som behöver öppnas upp. Men man kan gärna hälla det i en karaff ändå för att det ska trevligare ut.

Sommelier Sarah Lindstrand Mboge.

Sarah Lindstrand Mboge 

Ålder: 31. 

Familj: Mamma, fyra syskon i Sverige och tre i Gambia. 

Bor: Stockholm. 

Gör: Sommelier, pluggar till beteendevetare. 

Aktuell: Med Vinskolan på Aftonbladet.

Tips på fina glas:

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.