Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål
När det gäller risotto finns det en regel: det är gästerna som ska vänta på risotton och inte tvärtom. Den här varianten är vegansk och tar precis en halvtimme att laga. Ibland tar jag en smakrik ost istället för näringsjäst, andra gånger hoppar jag över saffranet eller så byter jag ut tomaterna mot färsk sparris, vitlöksstekt svamp, rostad pumpa eller gröna ärtor. Risotto efter säsong med andra ord.”
Tips! Använd gärna konserverade körsbärstomater vintertid när de färska inte är i säsong.
Receptet är hämtat ur boken ”Mera vego på 30 minuter” av Ylva Bergqvist.
Ingredienser
- 2 mskgrönsaksfond, koncentrerad
- 0,5 gsaffran
- 500 gkörsbärstomater
- 2 Citroner
- 4 dlrisottoris, gärna carnaroli
- 2 dltorrt vitt vin, veganskt
- 300 fänkålshuvud, cirka
- 2 mskvit miso
- 1 msklökpulver
- 4 mskNäringsjäst
- Olivolja
- Salt och svartpeppar
- bbq-mandlar, hackade, eller rostade mandelspån till servering