Läckra recept med mångsidig kål

Av: Nina Kindbro

Publicerad:
Uppdaterad:
Kål i olika härliga former.
Foto: Stefan Edetoft, Karoline Jönsson, TT
Kål i olika härliga former.

Recept

Kål är väldigt användbart och gott i matlagning. Servera klassiska kåldolmar med lingonsylt, eller piffa upp ugnspannkakan med grönkål och ädelost. Blomkålen har fått välförtjänt uppmärksamhet de senaste åren och har du inte provat blomkålssteaks är det dags nu.

Grönkål, broccoli, vitkål, blomkål, svartkål ,rödkål, brysselkål, savoykål och spetskål. Kål kommer i en mängd olika former, färger och smaker. De flesta sorter är riktigt billiga och räcker till många måltider. En dagen kan det bli en enkel pizzasallad och andra dagar kan den spela huvudrollen i grekiskinspirerade dolmar.

Kål är en viktig del av den svenska husmanskosten men är också vanligt förekommande i till exempel asiatisk matlagning. Kålens många variationer gör den perfekt som ständig följeslagare i köket. Här har vi samlat våra favoritrecept med olika slags kålsorter.

Snabblagad lunch med bulgur, ägg, grönkål och feta

Foto: Nina Kindbro
Härliga smaker av grönkål, balsamvinäger och fetaost.

Zucchinispaghetti med grönkålspesto

Passa på att bunkra med grönkål när den finns i affären. En vitlöksdoftande pesto är enkelt att mixa ihop och sätter god smak på de flesta pastarätter, även de med grönsaksspaghetti

Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Zucchinispaghetti med grönkålspesto

Blomkålssteaks med ingefära och curry

Curry och bomkål passar alldeles utmärkt tillsammans. Skivad blomkål blir som härliga grönsaksbiffar och den brynta ytan får en väldigt god smak.

Foto: Stefan Edetoft
Blomkålssteaks med ingefära och curry

Kåldolmar – kål och färs i perfekt kombo

Klassiska kåldolmar är svårt att slå. Servera med kokt potatis och rårröda lingon. Enklare än man kan tro och uppskattat av många.

Foto: TT
Kåldolmar

Colcannon

Potatis och kål kanske inte låter jättekul men den här enkla irländska rätten är perfekt som ensamrätt eller som tillbehör till exempelvis stekt svamp.

Foto: Karoline Jönsson
Colcannon

Vitkålssallad med grönmögelost och valnötter

Att grönmögelost och valnötter passar fint tillsammans vet vi sedan tidigare. Men att kålen var en sådan bra smakkompis hade vi inte koll på. Den här goda salladen passar lika bra till sommarens grillkvällar som vinterns mysmiddagar.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Varm vitkålssallad till grillade köttet.

Kåldolmar i citronsås

Den goda citronsåsen smakar ljuvligt tillsammans med de små kåldolmarna fyllda med kalvfärs och ris.

Foto: Ulrika Ekblom
Läckra kåldolmar i citronsås.

Ugnspannkaka med grönkål och ädelost

Här är en härlig variant på ugnspannkaka med smaker av grönkål och ädelost.

Ugnspannkaka med grönkål och ädelost.
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MAT & DRYCK