Läckra recept med mångsidig kål

Av: 

Nina Kindbro

Kål i olika härliga former.
Kål i olika härliga former.

Recept

Kål är väldigt användbart och gott i matlagning. Servera klassiska kåldolmar med lingonsylt, eller piffa upp ugnspannkakan med grönkål och ädelost. Blomkålen har fått välförtjänt uppmärksamhet de senaste åren och har du inte provat blomkålssteaks är det dags nu.

Grönkål, broccoli, vitkål, blomkål, svartkål ,rödkål, brysselkål, savoykål och spetskål. Kål kommer i en mängd olika former, färger och smaker. De flesta sorter är riktigt billiga och räcker till många måltider. En dagen kan det bli en enkel pizzasallad och andra dagar kan den spela huvudrollen i grekiskinspirerade dolmar.

Kål är en viktig del av den svenska husmanskosten men är också vanligt förekommande i till exempel asiatisk matlagning. Kålens många variationer gör den perfekt som ständig följeslagare i köket. Här har vi samlat våra favoritrecept med olika slags kålsorter.

Snabblagad lunch med bulgur, ägg, grönkål och feta

Härliga smaker av grönkål, balsamvinäger och fetaost.

Zucchinispaghetti med grönkålspesto

Passa på att bunkra med grönkål när den finns i affären. En vitlöksdoftande pesto är enkelt att mixa ihop och sätter god smak på de flesta pastarätter, även de med grönsaksspaghetti

Zucchinispaghetti med grönkålspesto

Blomkålssteaks med ingefära och curry

Curry och bomkål passar alldeles utmärkt tillsammans. Skivad blomkål blir som härliga grönsaksbiffar och den brynta ytan får en väldigt god smak.

Blomkålssteaks med ingefära och curry

Kåldolmar – kål och färs i perfekt kombo

Klassiska kåldolmar är svårt att slå. Servera med kokt potatis och rårröda lingon. Enklare än man kan tro och uppskattat av många.

Kåldolmar

Colcannon

Potatis och kål kanske inte låter jättekul men den här enkla irländska rätten är perfekt som ensamrätt eller som tillbehör till exempelvis stekt svamp.

Colcannon

Vitkålssallad med grönmögelost och valnötter

Att grönmögelost och valnötter passar fint tillsammans vet vi sedan tidigare. Men att kålen var en sådan bra smakkompis hade vi inte koll på. Den här goda salladen passar lika bra till sommarens grillkvällar som vinterns mysmiddagar.

Varm vitkålssallad till grillade köttet.

Kåldolmar i citronsås

Den goda citronsåsen smakar ljuvligt tillsammans med de små kåldolmarna fyllda med kalvfärs och ris.

Läckra kåldolmar i citronsås.

Ugnspannkaka med grönkål och ädelost

Här är en härlig variant på ugnspannkaka med smaker av grönkål och ädelost.

Ugnspannkaka med grönkål och ädelost.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Huvudrätter

MER OM GODARE

Så piggar upp du upp vintern med rätt mat

Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"

Goda sommarmaten

Rödbetor – allt du behöver veta

Fixa en egen oktoberfest – med rätt öl och mat

Det här äter landslagsspelarna helst under mästerskap

Madeleine Landley släpper ny kokbok

Här är svenskarnas favoritkök

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Champagneglas: Så väljer du rätt

Så gör du påskbordet mer klimatsmart

45 min

Pasta Carbonara – det veganska receptet

50 min

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Laga asiatiskt: Köksprylarna du behöver

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker som kan förändra ditt liv: 7 tips

Fem svenska fiskar att äta i sommar

Kocken Cecilia: Så gör du yoga i köket

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Laga italienskt: Här är allt du behöver

Laga mat med räddade grönsaker

Nostalgitripp: Populäraste rätterna från förr

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Köksprylar: 7 tips alla borde ha hemma

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Expertens tips: ”Utgå från maten när du väljer vin”

Sväng ihop en värmande soppa

Baka semlor: Så här gör du

Så blir du bra på att laga somalisk mat

Så lyckas du med långjäst bröd