
Svensson, Paul, Ekman, Christofer
Rädda maten!
239,00 kr
Läs mer
I år kommer du att hälla ut ungefär 18 kilo mat och dryck – bara i avloppet.
Det visar nya siffror från Naturvårdsverket.
– Bara man lyckas bryta vanemönstret är det enkelt att få ner den siffran, säger hållbarhetsexperten Louise Ungerth.
Ungefär 18 kilo. Så mycket mat och dryck kommer varje person i Sverige att låta rinna ner i avloppet under 2021. Totalt handlar det om 190 000 ton flytande mat och dryck.
Det visar en ny studie från Naturvårdsverket.
– Att mat och dryck hälls ut är inte bra, varken för miljön, klimatet eller för den egna plånboken, säger Ida Björkefall, handläggare på Naturvårdsverket.
De främsta anledningarna till att mat och dryck hälls ut är att det blivit över från en måltid, att maten eller drycken blivit för gammal eller att bäst före-datumet har passerat.
Det här hälls ut i avloppet, enligt studien:
För enpersonshushåll går i genomsnitt 26 kilo mat och dryck ner i avloppet per person och år – alltså åtta kilo mer än hos större hushåll.
– Främst handlar det om att det är svårare att göra slut på stora förpackningar när man är färre i hushållet, säger hållbarhetsexperten Louise Ungerth.
Det kan också handla om att ensamhushåll har mindre frysar och kylskåp som snabbt blir fulla.
Eller att det är svårt att ställa om från att laga mat till hela familjen – till bara en person när exempelvis barnen flyttar hemifrån.
– Det tycker jag själv kan vara hopplöst. Det känns konstigt att bara koka tre potatisar i stället för att fylla hela kastrullen, säger Louise.
– Det viktigaste är att lära sig att förnya rester. Det kanske är svårt att ensam göra slut på en tacosås-burk, men då kan du slänga ner den i en omelett, pastasås eller liknande, säger Louise.
Här ger hon fem andra tips på hur man kan minska svinnet som rinner ut i avloppet:
– Det är ibland löjligt korta bäst-före datum. Jag använde själv en grädde som gått ut för tre veckor sedan till lunch. Den smakade precis som vanligt, säger Louise Ungerth.
Svensson, Paul, Ekman, Christofer
Rädda maten!
239,00 kr
Läs mer
Men det som rinner ner i avloppet är bara en liten del av det totala matsvinnet.
Mellan en tredjedel och hälften av all mat som produceras i världen hamnar i soptunnan. I Sverige slängs årligen runt 1,3 miljoner ton mat. Majoriteten – omkring 70 procent – slängs i hemmen.
– Det handlar om ett obetänksamt beteende, ett vanemönster vi måste förändra, säger Louise Ungerth.
Kaffeslattar toppar listan över det vi slänger mest i avloppet. Här har vi samlat några smarta tips på vad det överblivna kaffet kan användas till.
Svalka dig med en iskaffe. Ställ in kaffet i kylen, eller fyll isbitsformar och lägg i frysen. Oslagbart en varm sommardag! Receptet hittar du här.
Bjud på en drink. Överblivet kaffe gör sig även utmärkt i olika drinkar. Som den här kaffedrinken med is och citron.
Baka bröd. Släng ihop det här mustiga knäckebrödet med kaffe och linser.
Tillaga en kaffesyrup. Blanda två delar socker med tre delar överblivet kaffe och koka i ungefär 10 minuter. Perfekta för att piffa upp din kaffedrink, glass eller dessert.
Louise är opinionsbildare inom hållbarhetsfrågor och har arbetat på Konsumentföreningen i Stockholm. Hon driver bloggen louiseungerth.se om bland annat matsvinn.
45 min
35 min
40 min
30 min
50 min
1 h 15 min
1 h