Simona Muntean: ”Bakning är min avkoppling”

Bakbloggaren avslöjar sina bästa recept

Publisert:
Simona har fyllt sin blogg med goda och vackra bakverk.

En tårta gjord av halvfabrikat och spraygrädde blev startskottet.

I dag fylls Simona Munteans prisbelönta bakblogg ”Cookies and sweets” av allt annat än färdigköpta tårtbottnar.

Här delar hon med sig av sina smaskiga recept.

Allt började med en tårta Simona Muntean gjorde av färdigköpta tårtbottnar, snabb-marsan av pulver och spraygrädde. På toppen la hon jordgubbar och runt omkring mini-marshmallows.

– Min dotter fyllde 17 år och när hon stod där och ändå var så nöjd och glad över den tråkiga tårtan kände jag ändå: ”nä, jag kan mycket bättre”.

Gjorde tårtdekorationer i smyg

Sagt och gjort. Simona googlade tårtor och hittade mängder av vackra skapelser. Hon köpte hem sockerpasta och i hemlighet satt hon på nätterna och tittade på Youtube-filmer för att lära sig hantverket.

– Min dotter har alltid önskat sig 100 rosor och nu skulle hon få det. På hennes 18-årsdag byggde jag en vit pyramidtårta dekorerad med fjärilar, blommor, pärlor och 101 rosor.

När dottern fick syn på tårtan tog hon sig för hjärtat och sa: ”Mamma, mitt hjärta stannade”.

– Då var allt slit, alla tårar, alla nätter så värt det, säger Simona.

För att spara sina recept startade Simona bloggen ”Cookies and sweets”.

– Att baka är mitt sätt att stressa av efter en lång dag på jobbet som ekonom med bara en massa siffror. Jag får vara kreativ och ensam med mina tankar.

Bloggen var ingen allvarlig satsning utan mer ett tidsfördriv. Fram tills den kände bagaren Sébastien Boudet ringde.

– Han berättade att jag var nominerad till Matbloggspriset för bästa mat- och dessertblogg 2016. Jag trodde någon drev med mig men jag googlade hans nummer och såg att det stämde.

Dags att ta bloggen på allvar

Simone vann inte men plötsligt insåg hon att det faktiskt fanns de som läste hennes blogg och att det kanske var dags att ta den på allvar.

Året efter, 2017, nominerades Simones blogg igen och tog hem första pris i samma kategori.

– Det var som en dröm. Efter det har jag hela tiden strävat efter att bli ännu bättre, bättre än mitt bästa jag. Jag älskar att testa nya saker och att utmana mig själv.

Från början hittade Simona främst inspirationen till sina bakverk på Pinterest. Nu kan hon även blir inspirerad av en färgnyans, blommor eller när hon är ute i naturen.

– Jag älskar verkligen att baka allt, men tårtor är ändå roligast för där går dekoration, smaker och utseende att variera i oändlighet.

Krämer och blommor är favoriterna

Simona har lämnat sockerpastan bakom sig och dekorerar gärna med olika krämer.

– Men jag lägger helst till något mer, som ätbara blommor. De måste gå att äta men först ska du äta med ögonen. Du ska inte behöva plocka bort all dekoration för att kunna äta.

  • Misslyckas du med bakningen någon gång?

– Oh ja! Det vinnande konceptet om du ska lära dig något är ju; testa, misslyckas och lär dig av misstagen.

Simona brukar påminna sina följare att det bara är de fina bullarna de får se. De får aldrig se alla misslyckade försök. Hon menar att vi jämför oss alldeles för mycket på nätet och många mår dåligt av att inte lyckas lika bra som andra.

– Vi måste blir snällare mot oss själva. Men vi älskar vackra saker och de snyggaste bilderna drar till sig uppmärksamheten. Ingen vill baka något som ser misslyckat ut. Och den som säger att den aldrig misslyckas kan inte vara en ärlig person.

  • Vad gör du med allt du bakar?

– Innan pandemin tog jag alltid med fika till avdelningsmötet på måndagar. Det som blev över ställde jag i lunchrummet och jag kan säga att jag är väldigt poppis på kontoret. Nu delar jag ut till grannar och barnens kompisar.

Simonas dotter jobbar som sjuksköterska på Södersjukhuset, Sös, och Simona har sett till att hennes avdelning har fått kalasa på godsakerna.

  • Du har gett ut en bakbok ”Simones söta”, blir det fler?

– Idéerna finns, det är bara förlaget som saknas. Jag kan sätta igång direkt. Alla bak- och matbloggare vill ge ut en bok så det var verkligen en dröm som gick uppfyllelse.

Nästa planerade bakning blir en vaniljpaj med jordgubbar – en riktig sommarpaj.

– Den går bra att frysa in den. Toppen att kunna ta fram när man är fikasugen.

Bra krämer att spritsa med:

  • Marängsmörkräm, smaksätt med bär, vanilj, bärpulver eller olika essenser
  • Vaniljkräm
  • Vispad pannacotta
  • Smält choklad blandat med vispad grädde
  • Färskost blandad med lite grädde och smör.

Simonas smarta tips för bullbaket

  1. Använd rumsvarmt smör i stället för smält smör. Då behöver du inte lika mycket mjöl och bullarna blir saftigare.
  2. Gör stora bullar i stället för små, då blir de lite kladdiga inuti och mycket saftigare.
  3. Fyllningen rinner inte ut om du blandar i lite marsanpulver eller mjöl.
  4. Använd muffinsformar eller muffinsplåt, om något rinner ut så stannar allt ändå kvar i runt bullen.

Simona Muntean

  • Familj: Man och två barn, varav en har flyttat hemifrån, perserkatt.
  • Ålder: 53.
  • Bor: Stockholm.
  • Titel: Ekonom, receptkreatör, kokboksförfattare, jag gör allt själv i mitt lilla företag.
  • Instagram: @simonamuntean
  • Blogg: cookiesandsweets.se
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.