10 sätt att piffa upp det gröna

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2004-03-16

Tycker du att grönsaker är trista, beska och fantasilösa?

Här är 10 tips som får dina smaklökar att jubla över de gröna nyttigheterna.

Smöra till det

Lite olja eller en smörklick ger fler kalorier men mycket godare smak. På köpet får du i dig antioxidanter som motverkar cancer. Oljan och smöret binder dessutom kryddor, om du vill använda det.

Välj de unga

När grönsakerna mognar blir smaken starkare och därför är babymorot, -squash eller -kronärtskocka mycket godare än sina äldre och fullmogna släktingar.

Dippa är kul

En grönsaksdipp i stället för chips eller godis är smaskens. Välj din favoritdressing eller en annan god dipsås och gläds åt att du får i dig mindre sås än om du häller den direkt på maten.

Säg "Cheese"

Om du vill sätta piff på broccoli och blomkål är en lagom stark ostsås det perfekta valet. Eller så blandar du ostbitar tillsammans med spenat eller haricots verts – mums.

Fräsigt och gott

Har du provat att skära palsternacka i tunna skivor som du steker i olja och grovt salt? Lätt, krispigt och gott. Men glöm allt vad friterade lökringar heter - kaloribomber.

Köp färskt

Välj de grönsaker som är fräschast för årstiden så får du grönt som smakar gott. Du slipper slokande blad och inpackade, vattniga stjälkar utan smak alls.

Läs på

Om du vet hur nyttiga olika grönsaker är kan du lättare motivera dig att äta dem. Smaken spelar inte lika stor roll om du vet hur bra du mår av dem. Gradvis kanske du till och med lär dig att tycka om dem.

Kaka söker maka?

?är inte alltid sant. Förvara inte palsternacka bredvid äpplen eller annan frukt för då blir den bitter. Broccoli, brysselkål och kål kan bli gula och sega och morot och squash mår inte heller bra av frukt.

Var snabb

Om du ångar dina grönsaker hastigt – 30 till 60 sekunder – och sedan kyler dem i kallt vatten så blir smaken inte så stark. Också en kort-kort stekning fungerar om den milda smaken ska bevaras.

Smyg in lite grönt

Om du inte gillar grönsaker, gör en soppa! Soppor kokar så länge att grönsakssmaken blir mjuk och behaglig. Du kan också använda rivna morötter eller zucchini i matbrödet eller smyga in lite i muffinsbaket.

Kryddiga tips

Laga läckert vegetariskt

Anna Björe

Följ ämnen i artikeln