Matuppläggningen som kan locka barnen att äta

Ubåtsskrovmål, fruktuggla eller flygande grönsaker – sju inspirerande tips

Publicerad:
Uppdaterad:
Grötuggla och toppmål.
Foto: Thinkstock
Grötuggla och toppmål.

Recept

Matvägrande barn är inte kul, men kanske en rolig presentation kan locka till sig det mest bestämda lilla barn.
Här är sju inspirerande tallriksuppläggningar.

Alla barn är olika och har olika aptit men inga är så svåra att övertala som barn som bestämt sig för att de inte vill äta det som ligger på tallriken.

Ett trick som kan fungera är att skapa något fin av maten. En uggla med vingar av jordgubbar, en u-båt av ost och skinka eller den sötaste lilla plättnalle.

Nu är det inte alltid det finns tid till konstnärlig kreativitet men det kan ändå vara värt att testa någon gång, det kan gå fortare än en tröstlös övertalningskampanj.

Brödbilen

Den här bilen har bara ett mål – magen. Bröd, ost, gurka och tomat sladdar med tjutande sirener in i munnen och vidare ner i magen.

Foto: Thinkstock
Brödbilen

Fruktuggla

Den söta ugglan vaktar gröten, klarar du av att smygäta den utan att ugglan upptäcker dig? Eller måste du äta ugglan först? Vingar av skivade jordgubbar, kropp av hallon, näbb och fötter av mango och ögon av kiwiskivor och blåbär.

Foto: Thinkstock
Fruktuggla

Ubåtsskrovmål

Kan man verkligen äta en hel ubåt? Ost, gärna mozzarella, skinka, morötter, tomat, vindruvor, rucola och några duttar gräddfil skapar en magisk undervattensvärld.

Foto: Thinkstock
Ubåtsskrovmål

Påläggskalvar

Frukostteatern serverar rufsigt osthår, nyfikna gurkögon och söta tomatmunnar på ost och skinkunderlägg.

Foto: Thinkstock
Påläggskalvar

Mors lilla Olle

Öga mot öga med en björn måste man vara modig om man ska våga äta blåbärsögon och bananöron, vågar du? Ansikte av en plätt, nos och öron av bananskivor och blåbär och vindruvor som ögon.

Foto: Thinkstock
Mors lilla Olle

Flygande grönsaker

Vad ska man äta först? Snabeln så den inte sticks eller vingarna så den inte kan flyga iväg? Gurka till kropp, gula cocktailtomater ger den vingar, rädisskivor och olivslant till ögon och morötter som ben med fötter av grön oliv. Snabeln är ett strå gräslök.

Foto: Thinkstock
Flygande grönsaker

Toppmålet

Smyg som en upptäcktsresande genom broccoliskogen för att nå toppen på berget och belönas med en klick gräddfil. Den soliga apelsinen blir perfekt som efterrätt.

Foto: Thinkstock
Toppmålet
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE