Ladda järnet – det är våffeldag

Fira Våffeldagen 2024 med Catarina Königs bästa recept

Publisert:
 Catarina König delar med sig av sina bästa recept på våfflor

Den 25 mars är det dags att hylla Våffeldagen, den dag då våffeljärnen går varma och doften av nygräddade våfflor fyller luften. Visste du att Våffeldagen ursprungligen inte hade något med våfflor att göra? Den härstammar från Vårfrudagen, som genom ett språkligt missförstånd blev våffeldagen.

Catarina König, känd från Sveriges mästerkock 2016, delar med sig av sina omtyckta recept och tips för att skapa perfekta våfflor.

– Jag tycker att det absolut godaste är lättvispad grädde, färska hallon och blåbär med lönnsirap medan mina barn gillar det kanske allra mest klassiska, glass och sylt på sina våfflor, berättar Catarina König.

Catarinas tre bästa recept på våfflor

Fluffiga belgiska våfflor med vanilj
(119)

Fluffiga belgiska våfflor med vanilj

– Dessa riktigt fluffiga våfflor med en touch av vanilj serveras bäst med lättvispad grädde, färska bär och lönnsirap.

Himmelska chokladvåfflor
(12)

Himmelska chokladvåfflo­r

– En chokladälskares dröm med kakao och vit choklad i smeten, toppad med grädde, dulce de leche och skivad banan.

Glutenfria löjromsvåfflor
(5)

Glutenfria löjromsvåfflo­r

– För en matigare variant, prova dessa våfflor serverade med löjrom, crème fraiche och finhackad rödlök.

Våfflor – mer än bara sylt och grädde

Men det är inte bara våfflor med sylt och grädde som gäller, det finns många sätt att variera sig och hitta nya spännande smaker.

– Man kan använda ett grövre mjöl och skippa sockret om man vill göra matigare våfflor. Jag brukar göra löjromsvåfflor med ost i smeten och toppa med syrad grädde, löjrom och hackad rödlök. Eller riva ner en kokt rödbeta i smeten och servera med chèvrecrème, ruccola och pinjenötter, säger Catarina.

Är du ändå lite mer traditionellt lagd och föredrar dom lite mer söta våfflorna finns flera smarriga alternativ.

– När jag gör våfflor gör jag gärna belgiska våfflor som är lite större och maffigare än vanliga frasvåfflor. Jag brukar också göra chokladvåfflor med kakao och vita chokladknappar i smeten och sedan toppa med dulce de leche, grädde och banan.

Hemligheten bakom frasiga våfflor

Förutom att inte snåla med smöret har Catarina ett oväntat trick att ta till för att lyckas så bra som möjligt med själva gräddningen.

– Ett tips är att ha iskallt bubbelvatten i smeten, när det kalla möter det varma blir våfflorna extra frasiga.

Uppdukade våfflor med bär.

Upptäck fler goda recept för Våffeldagen

  1. Matiga våfflor – med rom och rödlök
    Våfflor med grädde och sylt – visst är det gott, men det finns fler sätt. Fira våffeldagen med en hel våffelmiddag - romvåffla med rödlök
  2. Våffla med skagenröra
    För en mättande måltid, toppa dina våfflor med klassisk skagenröra.
  3. Kardemummavåfflor
    Toppa med lättvispad grädde och färska hallon - och njut.
  4. Frasvåfflor med ljummen kolakräm
    Prova denna unika kombination med ljummen kolakräm och knappt tinade bär för en ny twist.
  5. Våfflor med bär och vispad grädde
    Ett enkelt men förtrollande gott alternativ som ger en festligare och fräschare smak jämfört med traditionell söt sylt.