Bocuse d’Or: Sverige vidare till världsfinalen

”Nu måste vi steppa upp matmässigt till VM”

Uppdaterad 2022-03-30 | Publicerad 2022-03-25

Där satt den! Assistenten Thilda Mårtensson, Jimmi Eriksson och coachen Martin Brag (med ryggen mot) har skickat ut den sista rätten. Insatsen räckte till en fjärdeplats och avancemang till VM-finalen 2023.

Han nådde inte pallen på Bocuse d’Or Europe (EM för kockar) som avgjordes i dag i Budapest. Men med en fjärdeplats kvalificerade sig Sveriges Jimmi Eriksson med god marginal till världsfinalen nästa år.

– Skönt att vi är vidare. Det var huvudsaken. Men uppenbarligen är tre lag bättre än vi. Nu måste vi steppa upp matmässigt till VM, säger han.

Danmarks Brian Mark Hansen, till vardags på Soelleroed Kro i Holte, tog EM-guldet, hemmalaget Ungern kom tvåa och Norge tog tredjeplatsen.

Jimmi Eriksson och det svenska laget hade helt klart hoppats på en bättre placering än fyra. Men helt nattsvart var det verkligen inte. Han vann det ena av de två tävlingsmomenten (en rätt på rådjur presenterad på fat) och är nu vidare till världsfinalen 2023 där alla börjar om på noll. Dessutom utsågs hans commis (assistent i köket) Thilda Mårtensson till tävlingens bästa. 

– Jag är så stolt och glad över Thilda och jag är ändå nöjd med vår EM-resa. Det har varit svinkul – och väldigt lärorikt. Nu vet vi hur det går till på en sådan här tävling.

  • Något du kan peka på som gick fel i dag?

– Nej, inga missar i köket. Vi gjorde det vi skulle. Det var nog för flera månader sedan som vi bommade. Vi måste helt klart steppa upp matmässigt och göra ännu tydligare rätter. Just nu är jag helt uttömd och kan inte peka på vad i detalj som behöver bli bättre men vi ska sätta oss om några veckor och analysera vår insats. Sedan är det bara att fokusera på VM-finalen.

  • Vad händer i kväll?

– Nu längtar jag efter att få träffa hela teamet och så ska vi dricka champagne.

Även Bocuse d’Or Europe påverkades av kriget i Ukraina. Ukrainske kocken Maksym Pryhidko skulle ha blivit den förste någonsin att representera sitt land i tävlingen men på grund av den ryska invasionen kunde han inte komma till start.

– Men vi ska föreslå att han får ett wild card till världsfinalen, säger svenske lagledaren Tommy Myllymäki.

Jimmi Eriksson och hans assistent Thilda Mårtensson hade hoppats på mer i Europafinalen. Men det blev i alla fall en fjärdeplats och avancemang till VM i Lyon nästa år.

Världens mest prestigefyllda tävling för kockar

  • Tävlingen grundades 1987, världsfinalen avgörs vartannat år och alltid i upphovsmannen och stjärnkocken Paul Bocuse hemstad Lyon.
  • Det finns också lag-VM och OS för kockar men Bocuse d’Or räknas som den mest prestigefyllda tävlingen i matlagning.
  • 17 kandidater från lika många europeiska länder tävlade i årets Europafinal. Förutom äran stod tio av platserna i Världsfinalen 2023 på spel. Alla de fem nordiska länderna gick vidare. 
  • Kockar från länder i andra världsdelar kvalificerar sig på samma sätt. 
  • Årets EM-tävling gick ut på att laga två olika serveringar till 14 personer på 5 timmar och 35 minuter. En rätt skulle presenteras på tallrik, huvudråvaran skulle vara potatis och rätten vegetarisk. Den andra skulle presenteras på serveringsfat. Där skulle huvudråvaran vara rådjur och anklever, därtill tre garnityr och ett tillbehör baserat på gräddfil och keso.

Vann Årets kock 2016

Jimmi Eriksson, 34, började sin kockkarriär med praktik på lyxrestaurangen Fredsgatan 12 i Stockholm och har sedan bland annat arbetat på Pontus Matsalen och Lilla Ego och är nu gastronomisk ledare på Stadshusrestauranger.

Jimmi Eriksson är en van tävlare och har bland annat vunnit Årets kock 2016 och Kock-VM för lag 2018.

Inte vilken kroppkaka som helst, samma med rådjurssteken. Bocuse d’Or handlar om synnerligen avancerad matlagning.

Middagstips à la Bocuse

Här är Jimmi Erikssons tävlingsrätter:

  • Tallrikspresentationen med huvudråvara potatis: kroppkaka fylld med ramslök och purjolök serverad med potatisaioli, vit sparris, dragon och ramslökskapris. Till det en vinägrett med grön tomat och sås smaksatt med champagne och brynt smör.
  • Fatpresentationen: rådjurssadel och stek med murkla och salvia med lättrökt anklever och tillhörande vinäger-jus smaksatt med stjärnanis och granolja. Garnityr: champinjon med karamelliserad lök och miso samt inlagd kålrabbi med granskott och iscider. Dessutom en röra på keso och gräddfil med vit sparris, ärtor och pepparrot. 
Fatpresentationen: rådjurssadel och stek med murkla och salvia med lättrökt anklever och tillhörande vinäger-jus smaksatt med stjärnanis och granolja.

Tommy Myllymäki vann EM 2014

  1. Sebastian Gibrand kom trea i senaste Bocuse d’Or Europe som avgjordes i Tallinn, Estland 2020. Då vann Norge före Danmark. Gibrand kom sedan femma i världsfinalen.
  2. Tommy Myllymäki som nu är lagledare för svenska laget och Sveriges representant i smakjuryn vann Europafinalen 2014. 
  3. Ende svensk som vunnit världsfinalen i Bocuse d’Or är Mathias Dahlgren 1997. 
  4. Sebastian Gibrand, Tommy Myllymäki, Jonas Lundgren, Henrik Norström och Melker Andersson har tagit VM-silver. Myllymäki har även ett brons.
  5. Åtta franska kockar har vunnit VM. Norge är näst bäst med fem titlar, Danmark har två, Luxemburg, Sverige och USA en var.

Följ ämnen i artikeln