Är ägget kokt eller rått?

Här är smarriga äggrätter och svar på våra vanligaste frågor om ägg

Av: 

Linda Newnham

Under påskveckan äter vi hela 50 miljoner ägg. Matskribenten Maria Dahlquist tipsar här om sina favoriträtter med ägg.
Under påskveckan äter vi hela 50 miljoner ägg. Matskribenten Maria Dahlquist tipsar här om sina favoriträtter med ägg.

Recept

Under påskveckan äter vi svenskar cirka 50 miljoner ägg, där många kokas och serveras som ägghalvor. Men det finns fler smarriga sätt att avnjuta sina ägg.

Och förresten, vet du hur du kollar om ett ägg är rått eller kokt?

Påsken är äggets högtid. Vi äter hela 50 miljoner under påskveckan, enligt Svenska ägg. Och att det är så populärt har sina historiska förklaringar. Nu för tiden har vi ju tillgång till ägg året om, men förr var det när våren kom och dagarna blev längre och ljusare som hönsen började värpa ordentligt. Högtiden föregicks också av fasta, så lagom till påsk fanns det mängder av ägg att njuta av. De flesta serveras nu som ägghalvor på påskbordet. 

Tångkaviar och löjrom

– Jag tycker att det är fint att erbjuda flera varianter av topping på äggen, som lax och rom eller räkor och majonnäs. En klick löjrom blir väl ingen ledsen av. Och tångkaviar är populärt hos vegetarianer, säger matskribenten Maria Dahlquist. 

Maria, som har jobbat med mat ”hela livet” och sedan 20 år tillbaka driver cateringföretaget Gazpacho, säger att ägg är en av de bästa råvaror hon vet. 

– Ett ägg är en riktig vitaminboost, och innehåller nästan alla näringsämnen kroppen behöver. De är också både väldigt mättande, gångbara och hållbara. Ja, inte konstigt att många bär runt på ett kokt ägg i väskan. Dessutom är många äggrätter är lättlagade, de görs på några minuter. 

Som skåning vill Maria alltid ha en fluffig och fin äggakaka till påsk.

– Det är få ingredienser, inte mycket mer än ägg och mjölk. Därtill brukar jag steka upp lite gott fläsk och äppelklyftor, och servera med rårörda lingon. För det mesta har jag bara socker i lingonen, men söker du mer spännande smaker så kan du ha i lite lagerblad och stjärnanis. 

Gubbröra är en annan klassiker, god både till brunch, på buffén och som förrätt. 

– Tricket är att inte göra röran för geggig, utan ha mer ägg, lök och ansjovis än majonnäs och crème fraiche. Själv brukar jag dessutom byta ut crème fraichen mot avrunnen gräddfil. 

Pocherade ägg till frukost

Till frukost serverar Maria gärna pocherade ägg, allra helst eggs benedict, ”för det är så fett och gott.” Och hon hävdar att det inte alls är så svårt att pochera som det ser ut. 

– Det finns filmer på youtube som visar exakt hur du gör. Ha bara lite ättika i vattnet och sätt sedan ordentligt snurr på det.  

Och när man varken vill eller hinner laga mat, är omelett bästa räddningen. ”Lyxigare” mat är svår att få till på fem minuter. Själv har Maria gärna en skvätt grädde och lite ost i smeten.  

– Och jag toppar gärna omeletten med lite lufttorkad skinka, zucchini och en näve färska örter. 

  • Vad dricker vi till äggrätterna i påsk? 

– Jag tycker att öl lämpar sig bäst. Och nu finns det ju fantastiska hantverksöl även i Sverige, också i alkoholfria varianter. Nära mig i Skåne finns exempelvis Limhamns bryggeri och Sibbarps husbryggeri. Vad finns i din närhet? Och gillar man inte öl så är en god, smakrik äppelmust mitt tips. 

Till shoppen
Bruna och vita ägg – vilka föredrar du?

Varför är vissa ägg vita och andra bruna?

Det beror på färgen på hönan. Vita hönor värper i regel vita ägg, bruna hönor bruna ägg. 

Är ägget kokt eller rått? 

Du kan få svaret utan att knacka sönder ägget. Ett kokt ägg är nämligen tyngre. Så jämför två ägg i handen, det ägg du är osäker på med ett från en äggförpackning. Det tyngre är kokt. 

Är ägget färskt eller gammalt?

Är du osäker på hur gamla äggen i kylen är? Så här får svaret: 

  • Lägg ägget i en stor skål med vatten. 
  • Pinfärska ägg ligger kvar på botten.
  • Ett ägg som är drygt en vecka gammalt börjar resa sig upp. 
  • Gamla ägg ställer sig givakt och flyter sedan upp till ytan.  

(Källa: Svenska ägg)

10 ”äggande” rätter

Det finns massor av sätt att servera sina ägg. Här är inspiration till variation.

  1. Spenatsoppa med ägghalva. Eller nu i vår: Nässelsoppa med ägghalva!
  2. Eggs benedict. Brunchens drottning! Pocherade ägg på bröd, med knaperstekt bacon eller rökt lax, hollandaise och smörslungad spenat.  
  3. Äggröra. Fast food när den är som bäst! 
  4. Shakshuka – en kryddig tomatgryta med smaker från Mellanöstern, där äggen kokas direkt i såsen. 
  5. Pannkaksbuffé – servera pannkakor med tre sorters sylt, färska bär, grädde, glass och keso.
  6. Stekt ägg och servera med spagetti. Riv över parmesan. 
  7. Baguette med ägg och egengjord tonfiskröra. 
  8. Brunchpizza. Köp färdig pizzadeg och sås. Ha på ost och oregano, stekt lök och spenat. Knäck på två ägg. För extra lyx: toppa med parmaskinka. 
  9. Bondomelett med sidfläsk och kokt potatis. Servera med sallad. 
  10. Tunnbrödrulle med äggröra, tomat, ruccola, kalkon och keso. 
”Ett ägg är en riktig vitaminboost, och innehåller nästan alla näringsämnen kroppen behöver. De är också både väldigt mättande, gångbara och hållbara”, säger Maria Dahlquist.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp boken ”Säsongens Goda” av Maria Dahlquist här.

Bokus

Maria Dahlquist

  • Ålder: 49.
  • Familj: Sambo.
  • Bor: Malmö och Frankrike.
  • Gör: Matskribent har cateringföretaget Gazpacho.
  • Aktuell med: Boken ”Säsongens goda.”
Publisert:

LÄS VIDARE

Äggwraps med feta, sparris och avokado

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Påskmat

MER OM GODARE

Så enkelt kokar du ägg utan att de spricker

Rågbruschetta med skinka och pocherat ägg

10 min

Äggakaka med bacon

45 min

Äggwraps med feta, sparris och avokado

25 min

Lingon- och kardemummasill

10 min

Kycklingfilé – i smakrik tomatsås

35 min

PT-Fias kycklinggryta med fetaost och grönsaker

35 min

Marängsviss med sötsyrlig passionsfruktscurd

3 h 20 min

Veckans godaste kyckling

1 h

Morotspannkaka med rårörda lingon

45 min

Påskmusten slår rekord – lagren tömda

Chokladhummus till frukt och bär

10 min

Vanlig fredagstaco = Barnvänlig grön taco 

1 h

Baconsylt - sötsalt tillbehör att älska

30 min

Rulltårta med sötsyrlig citronfyllning

20 min

Hållbarhetsexperten: Så fixar du en klimatsmartare påsk

Vindaloo med grillade lammspett, naanbröd och rostade nötter

1 h 30 min

Supersnabb pekinganka

40 min

Markiz Tainton svarade på frågor om godaste helgmaten

Churros – godisgrisens favoriter

30 min

Tre ljuvliga påsktårtor att bjuda på

Röd currysill – inlagd sill med heta smaker

10 min

Laxpaj med potatis och purjolök

1 h

Citronkladdkaka – syrlig och god

45 min