Västerbottenspizza

Av: 

Jon Hansson

Pizza med västerbottenost.
Pizza med västerbottenost.

Vegetarisk mat

Variera klassisk västerbottenpaj med en pizza med färska körsbärstomater.

Antal: 4–6 personer.

Ingredienser:

  • 1 färdig kyld pizzadeg (eller så gör du en deg enligt ditt favoritrecept)
  • 2 dl crème fraiche
  • 100 g riven västerbottensost
  • 1 boll mozzarella, 125 g

Tomat-topping:

  • 400 g körsbärstomater
  • 50 g rucola
  • 2 msk olivolja
  • Lite pressad citron
  • Några kvistar färsk basilika
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Rulla ut pizzadegen på en papprad plåt. Bred på crème fraichen. Lämna någon cm vid kanterna. Salta och peppra. Riv eller strö över västerbottenosten och plocka mozzarellan i små bitar och strö över.
  3. Grädda i ugnen i 10–12 minuter eller tills degkanterna och osten fått fin färg.
  4. Fixa toppingen under tiden: Skölj och dela tomaterna. Skölj rucolan och klappa hyfsat torr med en handduk. Lägg i en skål. Salta, peppra, pressa i lite citron, ringla i olivoljan och rör om ett par varv.
  5. Lägg upp tomatsalladen i hög på pizzan och strö över basilikablad.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så gör du en västerbottenpaj

ÄMNEN I ARTIKELN

Vegetarisk mat

Pizzarecept

MER OM GODARE

Kräftkalas med tarte flambée: En fransk pizza

Pasta med kassler och svamp

Kyckling med ugnsrostade rotsaker

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

Raggmunkar med pepparrotsröra och rökt lax

Goda sommarmaten

Härlig husmanskost

17 munsbitar som matchar nubben

Här är Årets rätt 2021: Swedish bowl!

Middagstips som förför: Garanterat gott!

Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården

Färskostmoussetårta med jordgubbar

Inlagd sill – lättlagad klassiker

15 min

Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor

Halloumistroganoff med grillad paprika

Är ägget kokt eller rått? 

Gulaschsoppa

Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas

Så blir grillad kyckling – saftig och god

Sväng ihop en värmande soppa

Härliga sommarsmaker

Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen

Matlagning med magi – enkla och goda smaker

Tricket som tar grillad sparris till nya höjder