Klimatsmart barnmat med Jessie Sommarström

Så gör du hemmagjord barnmat

Publisert:
Jessie Sommarström och Gordon Grimlund med sonen Justus.

Smaker som barnen älskar. Med ingredienser som är snälla mot klimatet.

Det är målet när kocken Jessie Sommarström lagar barnmat hemma i köket på Resarö.

– Jag vill ge mina barn en bra start på livet med så näringsrik och klimatsmart mat som möjligt, säger hon.

Hemma hos kocken Jessie Sommarström och maken Gordon Grimlund lagas maten till de två sönerna för det mesta från grunden. Hemmagjord barnmat är standard – både för smaken och för klimatets skull.

– För mig har det alltid varit viktigt med hållbarhet, men det blev ännu viktigare sedan jag blev mamma. Man vill göra så gott man kan och lämna över en så bra värld som möjligt till sina barn, säger Jessie Sommarström.

Hon har varit med i både ”Kockarnas kamp” och ”Årets kock”. Nu jobbar Jessie som kreativ ledare på Urban Deli där hon tillsammans med några andra har tagit fram barnmat på ekologiska överskottsgrönsaker som säljs i butiken.

– Utbudet av klimatsmart barnmat är inte så stort. Ofta så är den inte producerad i Sverige, eller så har den inte svenska råvaror. Därför har vi börjat sälja kuber med fryst barnmat som har båda delarna, säger hon.

”Vill minska mitt klimatavtryck”

Genom att ta vara på råvaror som inte används som livsmedel minskar de matsvinnet och klimatavtrycket.

– Mitt mål är att våra yngsta ska erbjudas god och näringsrik mat som är gjord på riktiga råvaror. Och som lämnar ett så litet klimatavtryck som möjligt.

Så gör du hemmagjord barnmat

För den som vill laga hemmagjord klimatsnäll barnmat så tipsar Jessie om att få in så mycket hållbart producerade grönsaker som möjligt i barnens kost. Redan i en tidig ålder.

Ånga och mixa ner alla nyttigheter du har hemma, som morötter, broccoli, blomkål och annat gott – så får barnen in rutinen redan från start.

– Vi äter för lite grönsaker i samhället så det är viktigt att få in det så tidigt som möjligt. Om barnen vänjer sig vid att äta grönsaker vid tidig ålder så är sannolikheten att de gör det när de blir äldre betydligt större.

Hon betonar dock att vissa grönsaker kan ta lite längre tid för barnen att vänja sig vid än andra, så det gäller att vara uthållig.

– Det tog ett tag innan min son verkligen började gilla allt vi lagar. Men nu är det inga problem.

Välj grönsaker i säsong eller fryst

Ett annat tips är att alltid välja grönsaker som är i säsong alternativt svenska, frysta grönsaker på vintern. Då blir maten mer varierad, råvarorna är oftast billigare, mer näringsrika och du stödjer dessutom svenska bönder och svensk livsmedelsproduktion så att de kan utveckla utbudet ytterligare.

– Att lägga ner lite tid på att välja råvaror gynnar både dig och producenterna.

Välj ekologiska och närproducerade grönsaker när du gör hemmagjord barnmat.

Gör barnmat på fula grönsaker

Du kan också aktivt välja de grönsaker i butik som ser lite skadade ut, och som annars kanske hade blivit matsvinn.

– Vi ställer för stora krav på hur grönsaker ska se ut idag. Det är många krokiga och prickiga grönsaker som vi väljer bort på grund av estetiska skäl, men som smakar lika bra. Sådana grönsaker är perfekta att göra mixad barnmat på.

Och så sista tipset: Använd frysen! Gör en stor sats och frys in maten i små kuber. Alla barn har olika rutiner kring mat och äter olika mycket vid olika tillfällen. Därför föreslår Jessie att frysa in i små kuber om 25 gram. På så sätt kan mängden mat enkelt anpassas efter barn och situation.

  • Finns det några ingredienser man bör undvika?

– Alla barn är olika så prova dig fram. Hos oss så går inte kålrot hem, inte heller rotselleri gör succé men de är också ombytliga så det som inte fungerade förra veckan kan slinka ner idag.

Enligt Livsmedelsverket kan barn äta det mesta av den mat som övriga familjen äter. Men en del livsmedel bör barn undvika eller vänta med tills de fyllt ett år. Dessa är:

  • Gröna bladgrönsaker och rödbetsjuice
  • Honung
  • Opastöriserad mjölk
  • Hela nötter och jordnötter
  • Teer av fänkål och anis

Jessies fem tips för klimatsmartare barnmat

  1. Välj svenska grönsaker. På så vis vet du att de är schysst odlade samt gynnar svenska bönder.
  2. Använd mycket rotfrukter. De är näringsrika, billiga och finns ofta närproducerade.
  3. Ånga grönsakerna. Då behåller de mer näring än om man kokar dem. Om du inte har en ångkastrull kan du använda en metallsil alternativt ånga grönsakerna i ugnen.
  4. Håll dig till säsong. Eller förläng säsongerna genom att frysa ner råvaror, exempelvis svenska hallon på sommaren som kan användas året om. Det går också utmärkt att köpa frysta grönsaker.
  5. Frys ner maten i små förpackningar och ta fram vartefter. Då undviker du matsvinn.

Recept klimatsmart barnmat

Här hittar du Jessies recept på broccoli och ärtpuré med ångade grönsaker och bakad torsk. Mums, kommer barnen att tycka!

Klimatsmart barnmat – ärtpuré med bakad torsk
(5)

Klimatsmart barnmat – ärtpuré med bakad torsk

Jessie Sommarström

  • Ålder: 42
  • Gör: Kock och kreativ ledare på Urban deli
  • Bor: Med man och två barn på Resarö vid Vaxholm
  • Favoritmat: All asiatisk mat, för att jag inte kan laga det så bra själv.
  • Drömmer om inför 2022: Att bli bättre på att uppskatta och njuta av det jag redan har, det är jag annars rätt dålig på.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.