Vegetariskt med fem smarriga ingredienser

Jag gillar att laga något enkelt och duka mysigt. Göra vardagen till en fest och umgås med familjen i köket – det är viktigt att stanna upp och ha det bra, säger  Maria Zihammou, författare till kokboken ”Vego med 5 ingredienser”.
Jag gillar att laga något enkelt och duka mysigt. Göra vardagen till en fest och umgås med familjen i köket – det är viktigt att stanna upp och ha det bra, säger Maria Zihammou, författare till kokboken ”Vego med 5 ingredienser”.

Varför krångla till det när det enkla blir så gott!
Här bjuder vi på fem smarriga recept ur boken ”Vego med 5 ingredienser”.
Smaklig måltid!

Maria Zihammou, författare till kokboken ”Vego med 5 ingredienser”. Vad åt du till lunch i dag?

– Det blev en tomatsallad med grönsallad, fetaost och god vinägrett till lunch med rostat surdegsbröd och smörstekta kantareller.

  • Vilka 5 ingredienser har du alltid hemma?

– Jag njuter av det goda som är i säsong just nu som solmogna tomater och betor. Annars lök, vitlök, citron, kål och ägg. Det har jag alltid hemma. Och basvaror som olivolja, vinäger och smör. Då kan jag laga allt möjligt mumsigt i vardagen.

  • Vilken rätt bjuder du på om du vill att någon ska falla för dig?

– Jag gör pasta! Ola älskar krämiga såser så det blir en pastagratäng med grädde, massor av ost och vitlöksfräst kål som sätter mycket smak.

  • Vad är det konstigaste du har ätit?

–Komage. Pappa övertalade mig att det var jättegott. Vi var hemma hos min faster i Marocko och grytan hade puttrat i timmar. Pappa njöt men det var ingen rätt i min smak. Annars kan jag enkelt räkna upp allt gott jag ätit!!! Nykokta kräftor på en klippa i Bohuslän eller farmors kryddiga grönsaksröra med paprika och tomat och nybakat bröd att doppa i röran till oliver.

  • Vilket är ditt bästa tips om man vill försöka sluta äta så mycket kött?

– Jag tycker man skall välja grönsaker i säsong. Krångla inte till det. Om du gillar broccoli eller kål, börja där. Testa dig fram med olika kryddor som färska örter eller kryddiga kryddor om du gillar det. Råstek grönsakerna i pannan, ugnsbaka eller gör en mustig soppa. Jag njuter framförallt av allt det nyskördade som odlas i Sverige.

  • Ditt första smakminne, vad var det?

– Åh det är så mycket! I min familj har alltid maten varit central. Min marockanska pappa lagade kryddig mat med färska örter, vitlök, paprika och olivolja. Mamma har alltid älskat allt franskt som frasig råstekt potatis och goda ostar och min norska mormor var kalaskokerska som bakade och lagade underbar mat. Hennes grönsakssoppa med söta rotfrukter, egen buljong och plättar med rårörd jordgubbssylt! Mmmmmm!

  • Till sist, hur får du härlig hemma?

– Jag gillar att göra det mysigt i vardagen! Laga något enkelt och duka mysigt. Göra vardagen till en fest och umgås med familjen i köket – det är viktigt att stanna upp och ha det bra!

Publisert:

LÄS VIDARE