Fiskekaker med krämig räksås.
Fiskekaker med krämig räksås.

Fiskburgare med krämig räksås

4,5 (2 röster)

Fiskekaker med rekesaus

Fiskburgare heter fiskekaker i Norge och är näst intill deras nationalrätt.

Servera med krämig räksås och nykokt potatis. Färsk fisk är ett krav, med frusen fisk tenderar smeten att skära sig. Recept ur Per Morbergs kokbok ”Morberg lagar husmanskost II”.

  • Tips! De kan även göras som bollar, kokas i lättsaltat vatten i 7–8 minuter och serveras med currysås, men då blir det mer en svensk klassiker.

Fiskekaker med räksås

  • Ingredienser

  • 400 g torskfilé, eller koljafilé
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk, minst 3 % fetthalt
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk smör , till stekning
  • Räksås

  • 500 g räkor, skalade, med skal
  • 1 gul lök, liten
  • 1 morot, liten
  • 25 g rotselleri
  • 1 msk tomatpuré
  • 5 dl vatten, cirka
  • 1.5 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 krm salt, eventuellt
  • 0.5 krm cayennepeppar
  • 1 tsk citron
  • 3 msk smör , smör till stekning
  • Tillbehör

  • potatis
  • sallad

Gör så här

LÄS VIDARE