Så gör du bästa palten – experten tipsar
Fira paltens dag 13 juli
Den 13 juli firas norrlandsklassikern paltens dag runt om i landet.
Så även hemma hos matbloggaren Fredrik Nylén i Hofors.
– Jag skulle kunna ha en t-shirt med texten ”pitepalt byggde denna kropp”, säger han.
Det är lätt att förälska sig i den speciella konsistensen av palt. Det knaperstekta fläsket. Och så självklart de rårörda lingon som ger lite sötma.
Det menar Fredrik Nylen, matbloggare och palt-älskare.
– Det har varit en favorit ända sedan jag var liten. Och så är det ju det absolut bästa att äta när man är riktigt hungrig. Om man äter för mycket får man paltschwimen eller paltkoma, säger han.
Hemma i hans ombyggda kyrka i Hofors lagas det alltid palt på ett klassiskt vis. Grundreceptet kommer från hans farmor som en gång skrev ner ”riv potatis, blanda med mjöl och koka!”. Nu har Fredrik satt mått på ingredienserna.
Pitepalt med rårörda lingon
Fredriks bästa palt-tips
Det bästa knep för att få till perfekt palt är att vara försiktig med mjölet så att bollarna inte blir för mjölstinna och hårda, enligt Fredrik.
– Ett annat tips är att göra mycket när man ändå håller på, uppstekt palt är snudd på ännu godare.
Ibland svänger han ihop några varianter utan fläsk också, då heter det flatpalt och man brukar göra den lite plattare.
– Ibland gjorde vi den även på rågsikt och i originalreceptet tror jag det ska vara kornmjöl. Då blir det en ganska grov smak, vetemjölsvarianten är den jag gillar allra bäst
Vilket är godaste tillbehöret förutom lingon?
– Jag brukar ibland ha ljus sirap till, det låter konstigt men det är så gott.
Skillnaden mellan palt och kroppkaka
Hemgjorda kroppkakor med lingonsylt
Palten får därför en fastare konsistens. Pitepalten fylls dessutom med färre ingredienser än kroppkakan – traditionellt bara fläsk.
– Självklart kan man skoja till det med lite lök och grejer, men jag vill ha den som jag alltid ätit den, potatis, vetemjöl och fläsk, säger Fredrik Nylén.
Från lunchmat till finrummet
En annan palt-älskare är Tomas Riklund. Han är ständig ordförande i Paltakademien i Piteå, som vill visa att palt är mer än vardagsmat.
– Palten kan lyftas från lunchbrickan in till finrummet med vita dukar. Det kan vara festmat. Men då krävs mer ädel dryck än mjölk, säger han.
Tillsammans med sommelierer har akademin därför ordnat blindprovningar med olika viner till olika sorters palt.
Champagne till palt
Rosa champagne till blodpalt visade sig vara en strålande kombination. Rött vin, ”gärna Valpolicella av god kvalité”, säger Tomas Riklund, gör sig bättre till palt än mjölk i glaset.
– Palten är fet och stadig, det passar bra med Valpolicella. Syran i vinet funkar fint mot de syrliga lingonen på tallriken.
Mjölk däremot är den sämsta kombinationen.
– Mjölk är egentligen vansinne. Tänk mjöl, smör och fläsk med mjölk. Det puttrar och jäser, säger Tomas Riklund.