Så gör du bästa palten – experten tipsar

Fira paltens dag 13 juli

Publisert:
Pitepalt med rårörda lingon.

Den 13 juli firas norrlandsklassikern paltens dag runt om i landet.

Så även hemma hos matbloggaren Fredrik Nylén i Hofors.

– Jag skulle kunna ha en t-shirt med texten ”pitepalt byggde denna kropp”, säger han.

Det är lätt att förälska sig i den speciella konsistensen av palt. Det knaperstekta fläsket. Och så självklart de rårörda lingon som ger lite sötma.

Det menar Fredrik Nylen, matbloggare och palt-älskare.

– Det har varit en favorit ända sedan jag var liten. Och så är det ju det absolut bästa att äta när man är riktigt hungrig. Om man äter för mycket får man paltschwimen eller paltkoma, säger han.

Hemma i hans ombyggda kyrka i Hofors lagas det alltid palt på ett klassiskt vis. Grundreceptet kommer från hans farmor som en gång skrev ner ”riv potatis, blanda med mjöl och koka!”. Nu har Fredrik satt mått på ingredienserna.

Pitepalt med rårörda lingon
(18)

Pitepalt med rårörda lingon

Fredrik Nylén älskar pitepalt.

Fredriks bästa palt-tips

Det bästa knep för att få till perfekt palt är att vara försiktig med mjölet så att bollarna inte blir för mjölstinna och hårda, enligt Fredrik.

– Ett annat tips är att göra mycket när man ändå håller på, uppstekt palt är snudd på ännu godare.

Ibland svänger han ihop några varianter utan fläsk också, då heter det flatpalt och man brukar göra den lite plattare.

– Ibland gjorde vi den även på rågsikt och i originalreceptet tror jag det ska vara kornmjöl. Då blir det en ganska grov smak, vetemjölsvarianten är den jag gillar allra bäst

Vilket är godaste tillbehöret förutom lingon?

– Jag brukar ibland ha ljus sirap till, det låter konstigt men det är så gott.

Bär och florsocker är allt som behövs för att göra rårörda lingon.

Skillnaden mellan palt och kroppkaka

Hemgjorda kroppkakor med lingonsylt
(53)

Hemgjorda kroppkakor med lingonsylt

Palten får därför en fastare konsistens. Pitepalten fylls dessutom med färre ingredienser än kroppkakan – traditionellt bara fläsk.

– Självklart kan man skoja till det med lite lök och grejer, men jag vill ha den som jag alltid ätit den, potatis, vetemjöl och fläsk, säger Fredrik Nylén.

Pitepalt är en norrländsk klassiker.

Från lunchmat till finrummet

En annan palt-älskare är Tomas Riklund. Han är ständig ordförande i Paltakademien i Piteå, som vill visa att palt är mer än vardagsmat.

– Palten kan lyftas från lunchbrickan in till finrummet med vita dukar. Det kan vara festmat. Men då krävs mer ädel dryck än mjölk, säger han.

Tillsammans med sommelierer har akademin därför ordnat blindprovningar med olika viner till olika sorters palt.

Champagne till palt

Rosa champagne till blodpalt visade sig vara en strålande kombination. Rött vin, ”gärna Valpolicella av god kvalité”, säger Tomas Riklund, gör sig bättre till palt än mjölk i glaset.

– Palten är fet och stadig, det passar bra med Valpolicella. Syran i vinet funkar fint mot de syrliga lingonen på tallriken.

Mjölk däremot är den sämsta kombinationen.

– Mjölk är egentligen vansinne. Tänk mjöl, smör och fläsk med mjölk. Det puttrar och jäser, säger Tomas Riklund.

Tomas Riklund är ständig ordförande i Paltakademien i Piteå och firar Paltens dag 13 juli.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.