Här serveras bara vegetarisk skolmat

Eleverna på Globala gymnasiet fick rösta – då blev skolan köttfri

Publisert:
Många söker sig till Globala gymnasiet just för maten, enligt skolkocken Magnus Naess.

Att Globala gymnasiet skulle gå över till vegetarisk kost var ingen slump eller ett krav.

Det var resultatet av en demokratiskt genomförd omröstning bland lärare, personal och elever.

I höst firar de att skolan varit köttfri i tio år.

Det är blött på golvet i köket vars golv nyss svabbats rent efter lunchen. Onda blickar kastas mot den som går in med skor i skolan, här är det inneskor eller skoskydd som gäller.

– Vi sparar in på städningen på så sätt, säger skolkocken Magnus Naess.

Han började som kökschef på skolan för sex år sedan och två år senare anställde han David Liebe som skolkock. I dag har de bytt roller eftersom Magnus utbildar storkök i vegetarisk matlagning och dessutom har skrivit en kokbok om vegansk kost i storkök.

Röstade om maten

Globala gymnasiet är en kommunal gymnasieskola som startades 2004. Den ligger på ett litet berg nära Zinkensdamm i Stockholm. Skolan har fokus på hållbar utveckling och kosten blev tidigt en viktig fråga.

Eleverna önskade nämligen att skolan skulle bli vegetarisk och initierade en omröstning. ”Ja till vego” vann och kort därefter gick skolan över till vegetarisk kost. I ett styrdokument formulerades att de i första hand bör ta hänsyn till klimatet och i andra hand djurhållningen.

– Vi försöker göra maten så skonsam för miljön som möjligt, säger Magnus Naess.

David Liebe instämmer innan han måste rusa iväg. Det är nämligen möte om menyn på avslutningsmiddagen den 10 juni. Det kommer bli tre rätter och förväntningarna är höga.

”Gör oss till en magnet”

I dag serveras pytt i panna med bland annat sojabitar, potatis och linser i matsalen till omkring 700 elever, 60 lärare och övrig personal.

Enligt Magnus Naess är det många som söker sig till Globala gymnasiet just för maten.

– Vi är ju skolan med vegoprofil och det gör oss till en magnet. Maten har stor betydelse och är verkligen ett skäl till att man väljer att gå här, säger han.

”Man måste inte vara vegetarian, men man måste öka mängden vegetabilier”, säger Magnus Naess.

”Personlig vendetta”

Själv avskydde han skolmaten som ung. Trist, torr och sladdrig.

– För mig är det en personlig vendetta, jag bara ska laga god mat. Jag ville liksom visa att det går.

Enligt honom är den vanligaste fördomen mot vegetarisk kost att man inte får i sig alla näringsämnen.

– Men det finns väldigt många som äter kött som äter betydligt sämre. Det handlar ju om hur du äter, säger Magnus Naess.

– Jag säger inte att man måste vara vegetarian, men man måste öka mängden vegetabilier. Vi har ett nytt mål, 500 gram frukt och grönt om dagen, och det ska skolan följa och stötta.

Hemma blir det mestadels vegetariskt.

– Jag för en vegolinje där, men bryter den ofta, säger han.

Magnus Naess.

  • Ålder: 46 år.
  • Familj: Frun Sophie, barnen Malcolm, Malvina och Gabriel.
  • Äter: Mest vegetariskt med avstick ibland.
  • Bor: Södermalm.
  • Yrke: Skolkock på Globala gymnasiet sedan 2012 och författare till boken ”Vegolyftet” som är en vegansk storkökskurs i bokformat till skolan .
  • Alltid i Magnus kyl: Tofu, pesto, vegomayo (”jag gör den själv på kikärtsspad”) och havremjölk (”det klunkar ungarna i sig, så det går åt”) .
Magnus Naess är kock på Globala gymnasiet.

Menyn på avslutningslunchen

  • Förrätt: Vårrulle med sommarsallad, rostade frön och teriyaki
  • Varmrätt: Open style bbq burger på vitlöksbröd med picklad rödlök, bbq-sås, tomat, sallad & tryffelmayo
  • Dessert: Citroncheesecake