Mormor Margits midsommartårta
Uppdaterad:
Pinocchiotårta är perfekt att servera som midsommartårta. Tårtan har en mjuk sockerkaksbotten med ett frasigt marängtäcke. Toppa med fluffig bärvaniljkräm, grädde och massa färska bär. Recept ur ”Tårtor – lager för lager, steg för steg” av Cecilia Hagerling Larsson.
Tips!
Du kan göra tårtan i ett lager som min mormor alltid gjorde. Vispa då en hel sats
vanilj- och bärkräm med 4 ½ dl grädde och bred på, eller toppa med bara vispad
grädde och bär.
Pinocchiotårta
Till tårtan behövs:
1 sats sockerkaksmarängbotten
½ sats vanilj- och bärkräm + 1 ½ dl vispgrädde
3 dl vispgrädde till övre lagret
1 ekologisk lime, zest
färska jordgubbar och hallon
myntablad
Vanilj- och bärkräm
Ca 7 dl (1 liter med grädde)
Tid: 30 minuter
Den här krämen är som vaniljkräm i konsistensen och smakar dessutom underbart av bär eller frukt! Vispa upp med lite grädde och du har en magiskt god och fluffig fyllning.
250 g bär- eller fruktpuré, t ex hallon, svartvinbär, mango
2 ½ dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
90 g äggulor (ca 6 st)
100 g strösocker (drygt 1 dl)
40 g majsstärkelse, t ex Maizenas (ca 5 msk)
25 g smör
1 krm salt
ev 3 dl vispgrädde
1. Koka upp puré och mjölk i en kastrull tillsammans med vaniljsockret.
2. Vispa ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse. Sila ner bärmjölken i blandningen och rör om.
3. Häll blandningen i en ren kastrull eller såtös och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Koka ordentligt tills krämen är riktigt tjock.
4. Låt smöret smälta ner i krämen under omrörning och tillsätt saltet.
5. Låt svalna. Förvara i kyl till användning.
6. När du ska montera tårtan vispar du ev upp bärkrämen med ovispad grädde till en fluffig kräm att fylla din tårta med.
Sockerkaksmarängbotten
2 bottnar, långpanna eller 2 mindre formar à 25 x 25 cm
75 g rumsvarmt smör
135 g strösocker (1 ½ dl)
60 g äggulor (ca 4 st)
¾ dl mjölk
90 g vetemjöl (1 ½ dl)
1 ½ tsk bakpulver
1 ekologisk citron, zest
1 krm salt
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör och socker ljust och poröst.
3. Tillsätt äggulorna en i taget och mjölken. Det kan skära sig här, men det går ihop när du tillsätter mjölet.
4. Blanda i mjöl, bakpulver, zest och salt.
5. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper eller i mindre formar. Det blir ett ganska tunt lager.
Maräng:
150 g äggvitor (ca 4 st)
270 g strösocker (3 dl)
1 dl flagad mandel
1. Vispa äggvitorna till ett lätt skum och vispa sedan i sockret på hög hastighet. Vispa tills du har en glansig maräng som blir toppig när du drar visparna ur smeten.
2. Bred marängen ovanpå smeten i långpannan och strö över mandeln.
3. Sänk ugnsvärmen till 150 grader när du sätter in bottnen i ugnen och grädda ca 45 minuter. Marängen ska ha fått lite färg innan du tar ut den.
Montering:
1. Ta försiktigt loss bottnen från bakplåtspappret. Dela den i 2 delar om du använt en långpanna.
2. Vispa ihop bärkrämen med 1 ½ dl grädde i en bunke. Vispa 3 dl grädde i en annan bunke.
3. Placera första bottnen på ett fat och bred på bärkrämen.
4. Placera den andra bottnen över och bred på grädde.
5. Riv över zest och toppa med massa jordgubbar, hallon och mynta.
LÄS VIDARE
MER OM MAT & DRYCK
Moussetårta av hallon och choklad på brownie
10 härliga recept på tårta för alla tillfällen
”Bakandet blev min väg in i det veganska köket”
Så lyckas du med din tårtbotten
45 min
Tårtkalas – tre fantastiska skapelser
Shortbread – spröda små godingar
40 min
Lär dig spritsa som ett proffs
Mazarinpaj med björnbärskräm
1 h 30 min
Banancupcakes med creamcheese- och honungsfrosting
1 h
Lakritskladdkaka med geléhallonfrosting
1 h
Äppelbakelser med vaniljkräm
1 h 30 min
Siffertårta med hallonkräm
1 h 10 min
Biscotti – italienska mandelskorpor
1 h 45 min
Glasstårta med jordgubbar
1 h
Baka kanelbullar med surdeg
1 h
Kladdkakedammsugare – suget ökar
30 min
Chokladmoussetårta med mandelbotten
1 h
Chokladpudding – så blir den supergod
20 min
Mjölkchokladbiskvier med ljuvligt len fyllning
1 h 30 min
Chokladkolasnittar –segsöta favoriter
30 min
Brownies – enkelt att baka och gott till fikat
40 min
Prinsesstårta i långpanna
1 h
Vaniljbullar med hemkokt vaniljkräm
2 h 30 min
Färskostmoussetårta med jordgubbar
Moussetårta av hallon och choklad på brownie
10 härliga recept på tårta för alla tillfällen
”Bakandet blev min väg in i det veganska köket”
Så lyckas du med din tårtbotten
45 min
Tårtkalas – tre fantastiska skapelser
Shortbread – spröda små godingar
40 min
Lär dig spritsa som ett proffs
Mazarinpaj med björnbärskräm
1 h 30 min
Banancupcakes med creamcheese- och honungsfrosting
1 h
Lakritskladdkaka med geléhallonfrosting
1 h
Äppelbakelser med vaniljkräm
1 h 30 min
Siffertårta med hallonkräm
1 h 10 min
Biscotti – italienska mandelskorpor
1 h 45 min
Glasstårta med jordgubbar
1 h
Baka kanelbullar med surdeg
1 h
Kladdkakedammsugare – suget ökar
30 min
Chokladmoussetårta med mandelbotten
1 h
Chokladpudding – så blir den supergod
20 min
Mjölkchokladbiskvier med ljuvligt len fyllning
1 h 30 min
Chokladkolasnittar –segsöta favoriter
30 min
Brownies – enkelt att baka och gott till fikat
40 min
Prinsesstårta i långpanna
1 h
Vaniljbullar med hemkokt vaniljkräm
2 h 30 min