Grillat och gott: Quesadilla, oxfilé och ananas
Av: Aftonbladet
Uppdaterad:
Sommar, sol och grillhäng.
I programserien ”Garanterat gott” bjuder kockparet Mattias Larsson och Cecilia H Larsson på enkla och goda middagar.
I detta avsnitt blir det quesadilla och oxfilé med frasig vitkål.
– Det här är nog den snabbaste rätten man kan göra på grillen, säger Mattias och visar hur köttet blir perfekt.
Cecilia grillar en ljuvlig efterrätt med ananas, sockerkaka och kokosskum.
Quesadilla
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 tortillabröd
riven valfri ost
lite hackad chili efter smak
olivolja
Gör så här:
Ta två bröd och riv rejält med ost över.
Strö lite chili över osten och lägg de resterande bröden ovanpå.
Stek bröden frasiga i olja på medelhög temperatur, ett par minuter på varje sida. Alternativt: pensla bröden med olja och grilla ett par minuter på varje sida.
Skär upp bröden och servera direkt.
Grillad oxfilé och vitkål med dragonmarinerade tomater och burrata
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 bitar putsad oxfilé à 170 g
200 g färsk vitkål, alternativt spetskål
2 burrata à ca 125 g
salt, svartpeppar och olivolja
400 g blandade tomater
salt, strösocker och finhackad dragon
Gör så här:
Salta och peppra oxfilén och ringla över lite olivolja. Grilla köttet runt om på hög temperatur, på direkt värme cirka 5 minuter, tills du har en fin brynt yta.
Fortsätt att grilla oxfilén på lägre temperatur, på indirekt värme i ytterligare cirka 5 minuter tills kärntemperaturen är ca 50 grader. Låt köttet vila på en skärbräda i cirka 5 minuter, till ca 55 grader.
Dra loss bladen från vitkålen och dela dem i lite större bitar.
Blanda kålen med olja och salt. Grilla på hög temperatur på direkt värme ca 5 minuter tills kålen har fått en fin brynt färg.
Dela tomaterna i önskad storlek och marinera dem i en nypa salt, socker och dragon.
Dela burratan på mitten.
Lägg tomaterna och vitkålen på fyra tallrikar och toppa med burratan och oxfilén.
Grillad ananas och sockerkaka med kokosskum
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 ananas
½ sockerkaka
kokosskum
1 lime
mynta
Gör så här:
Grilla ananasen så den får lite färg. Skär skivor av sockerkakan och grilla dem frasiga.
Kokosskum
Ingredienser:
100 g äggvita
145 g socker
200 g kokosgrädde
15 g pressad lime
Gör så här:
Vispa samman samtliga ingredienser för hand eller i en sifon.
Montering:
Lägg sockerkaka och ananas på en tallrik och portionera ut skummet över sockerkakan och ananasen.
Se hela programserien ”Garanterat gott” på tv-kanalen Godare.
Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).
.
LÄS VIDARE
MER OM MAT & DRYCK
Middagstips som förför: Garanterat gott!
Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården
Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette
Lättlagade menyer för festliga middagar
Så tänder du grillen: Grillexpertens bästa tips
Hummus på gula ärtor med valnötter och korv
1 h 45 min
Så blir färskpotatis ännu godare
Grilla gurka och få fram nya smaker
Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor
Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen
Så får du tomaterna att smaka mer
Rabarber passar både till sött och salt
Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Magiska brownies lyser upp i mörkret
Drip cake med choklad, saltkola och vanilj
Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons
Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns
Festligare fika med ljuvliga cupcakes
Goda maten för heta sommardagar
1 h 10 min
Så blir tårtbottnarna jämnt delade
Så blir din tårtbotten extra saftig och god
Spackla tårtan som en konditor
Julens supertårta
3 h
Härliga sommarsmaker
Middagstips som förför: Garanterat gott!
Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården
Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette
Lättlagade menyer för festliga middagar
Så tänder du grillen: Grillexpertens bästa tips
Hummus på gula ärtor med valnötter och korv
1 h 45 min
Så blir färskpotatis ännu godare
Grilla gurka och få fram nya smaker
Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor
Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen
Så får du tomaterna att smaka mer
Rabarber passar både till sött och salt
Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Magiska brownies lyser upp i mörkret
Drip cake med choklad, saltkola och vanilj
Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons
Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns
Festligare fika med ljuvliga cupcakes
Goda maten för heta sommardagar
1 h 10 min
Så blir tårtbottnarna jämnt delade
Så blir din tårtbotten extra saftig och god
Spackla tårtan som en konditor
Julens supertårta
3 h