Kolgrillade älgspett med västerbottensost
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2003-10-14
4 portioner
600 g älgkött av filé, biff eller kalvinnanlår
10 skivor bacon
8 träspett, blötlagda
1 tsk timjan
1 tsk vitpeppar
1 msk havssalt
1 tsk basilika
2 huvuden romansallad
10 rädisor
Dressing:
1 äggula
1 msk vitvinsvinäger
1 dl majsolja
1 dl olivolja
150 g västerbottensost, riven
2–3 sardeller, finhackade
4 skivor vitt lantbröd, i kuber
2 vitlöksklyftor, pressade
smör till stekning
salt och svartpeppar
Skär köttet i små kuber och vira halva baconskivor runt köttet och trä upp det på 8 spett.
Skölj salladen.
Blanda äggula och vinäger till dressingen och vispa sakta i oljan under omrörning.
Tillsätt hälften av den rivna osten samt välhackade sardeller. Krydda med peppar och späd med lite vatten.
Blanda timjan, vitpeppar, havssalt och basilika.
Grilla köttet, helst på kolgrill men annars i panna. Strö över kryddblandningen mot slutet så att inte kryddorna brinner upp. Spetten blir godast om köttet är mediumstekt (lätt rosa inuti); det tar ca 8 minuter.
Blanda den tjocka dressingen med salladen, lägg upp i fyra djupa tallrikar.
Stek brödkrutongerna tillsammans med vitlöken i olja och smör i het panna. Salta.
Lägg spett och krutonger på salladen och toppa med resten av osten. Peppra.
Testa Anders Levéns vilt-rätter
Recepten är hämtade ur ”Älgkokbok”, utgiven på B Wahlströms förlag.