Pontus, 38, samlar på årliga Blossaglöggen

Har alla oöppnade hemma

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Hemma hos Pontus Hveem i Kristinehamn finns en skatt för glöggälskare.

– Jag har fått tag på en av varje Blossaflaska som släppts genom åren, säger han.

Pontus Hveem samlar på den årliga Blossaglöggen.
Foto: Privat
Pontus Hveem samlar på den årliga Blossaglöggen.

Nere i vinkällaren står de uppradade – alla 17 flaskor av Blossa årgångsglöggar. Helt oöppnade.

– Jag har lite av en samlargen så när jag väl bestämde mig var det bara att köra, säger Pontus Hveem, 38.

Idén om att börja spara på de färgglada flaskorna väcktes när han flyttade ihop med sin nuvarande fru 2007. Efter en mysig glöggkväll blev en flaska över – och paret bestämde sig att de skulle börja samla.

– Då drog jakten igång och jag frågade runt bland folk jag känner, letade på olika whiskyforum, på Facebook och på Blocket, säger Hveem.

Kostar runt 1500

De äldre flaskorna fick han främst tag på genom personer som hittat någon flaska över längst bak i skafferiet. Prislappen blev runt 1 500 kronor per flaska.

– Det är inga extrema summor men jag har även sett att gamla tomflaskor säljs för tusenlappen så mina kan nog bli värda en peng till slut. Jag ska fortsätta med det här så länge som möjligt, man kan ju inte sluta nu.

Favoritsmakerna är den från 2011 med kaffeton, och den från 2012 med smak av yuzu och ingefära.

Har du provat årets smak av grönt te och mynta?

– Nej inte än, men jag har beställt två flaskor. Fast jag har inga högre förhoppningar om den, grönt te och mynta låter inte jättegott. Men man kan ju bli överraskad.

Blossa glögg – alla smaker sedan start:

  • 2003: Pomerans

  • 2004: Vinteräpple

  • 2005: Hjortron & armagnac

  • 2006: Lingon & enbär

  • 2007: Havtorn & kanel

  • 2008: Blåbär

  • 2009: Clementin

  • 2010: Saffran

  • 2011: Arabica

  • 2012: Yuzu & ingefära

  • 2013: Hallon & nypon

  • 2014: Lavendel

  • 2015: Earl grey

  • 2016: Kråkbär

  • 2017: Old Delhi med mango, chili och spiskummin

  • 2018: Limoncello

  • 2019: Passionsfrukt och hibiskusblomma

  • 2020 Mynta och grönt te

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MAT & DRYCK