Quinoa- och chiafrallor

Publicerad:
Med quinoa i smeten blir frallorna saftigare och lite degigare.
Foto: SUSANNA BLÅVARG
Med quinoa i smeten blir frallorna saftigare och lite degigare.

Recept

Varför krångla till det? Det enkla är oftast det godaste – och nyttigaste. Näringsfysiolog Kristina Andersson delar med sig av fem hälsosamma recept ur sin bok, ”Eat Clean”.

Mackor har dåligt rykte, men bröd är naturligtvis inte i sig något dåligt. Är brödet bakat på bra råvaror, gärna så ”hela” som möjligt, och serveras på ett smart sätt så kan mackor absolut vara en del i en hälsosam kosthållning.

Quinoa- och chiafrallor

Antal: Ca 12 stycken

Ingredienser:

  • 3 ½ msk fiberhusk

  • 5 dl vatten eller mjölk

  • 2 msk olivolja

  • 1 tsk salt

  • 2 ½ dl kokt vit quinoa

  • 2 ¼ dl havregryn

  • 2 ¼ dl rismjöl

  • 2 msk chiafrön

  • Olja till pensling

  • Frön att strö över

Gör så här:

  1. Rör ner fiberhusk i vatten eller mjölk. Blanda ordentligt och låt stå och svälla i minst 20 minuter tills det bildar en gel. Vispa gelblandningen med en ballongvisp så att så mycket luft som möjligt kommer in i den. Det är det här som gör bullarna så luftiga.

  2. Tillsätt olivolja och salt. Vänd ner quinoa, chiafrön och havregryn i smeten och rör om. Tillsätt det mesta av rismjölet och arbeta in det med fingrarna. Häll på mer mjöl allt eftersom tills du får en bra konsistens. Det ska vara lite kladdigt.

  3. Forma degen till bullar. Pensla med olivolja och strö över frön. Grädda i 200 grader i ca 45–60 minuter mitt i ugnen.

Foto: SUSANNA BLÅVARG
Recept ur boken ”Eat Clean” (Tukan förlag). Text och recept Kristina Andersson.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE