Tareq Taylor: Så lyckas du med julens klassiker

Chattade med läsarna – se svaren här

Uppdaterad 2021-01-02 | Publicerad 2020-12-18

Siktar du på att göra det absolut godaste julbordet – någonsin?

Då kan du ta hjälp av hela Sveriges älsklingskock Tareq Taylor.

I chatten svarar han på allt från hur du gör de perfekta köttbullarna till hur Janssons blir riktigt, riktigt krämig.

På måndag kl 15 svarar Tareq på alla era frågor i chatten.

Nej, 2020 har inte varit något toppenår.

Men ett rejält, fullspäckat och riktigt juldoftande julbord kan pigga upp de flesta. Vi förtjänar faktiskt det absolut bästa den här julen.

Men hur lyckas man med det? Hur gör man maten extra god? Vad kryddar man köttbullarna med? Och hur får man till goda vegetariska alternativ?

Tareq Taylor har en hel del tips och tricks. Svaren på frågorna– och mycket mer – hittar du i chatten nedan.

  • Fastnålat inlägg

    Min bästa eggnogg!

    21 dec 2020
    Tareq Taylor

    Tusen tack till er alla som har skrivit in här idag. Jag är ledsen att jag inte har lyckat att svara på allt. Jag hann helt enkelt inte med. Men till sist så vill jag ändå lämna er med mitt bästa recept på en riktigt god eggnogg! Prova detta är allt jag kan säga! Otroligt gott! God Jul på er alla och ett riktigt Gott Nytt År!

    Mvh

    Tareq Taylor

    Eggnogg

    Ca 6-10 personer

    4 ägg

    100 g socker

    7 dl mjölk

    2 dl vispgrädde

    ½ dl mörk rom

    1 dl cognac

    Muskot och rivet apelsinskal – till serveringen

    Gör så här:

    Separera gulor och vitor.

    Vispa gulorna med ca hälften av sockret tills de är ljusa och fluffiga.

    Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt resten av sockret. Vispa till en maräng.

    Blanda samman de vispade gulorna och vitorna med en slev.

    Försök att behålla så mycket luft som möjligt i smeten.

    Blanda i rom och cognac i smeten.

    Blanda i hälften av grädden.

    Vispa resterande grädde tjock och rör ner den försiktigt.

    Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.

    Servera i små glas med riven muskot och rivet apelsinskal.

Denna chatt är stängd.

  • 21 dec 2020

    Ska man skölja av den strimlade potatisen innan man gör Jansson ?

    Eva

    Det råder olika meningar här. Jag gör det inte då jag inte vill bli av med stärkelsen. Tycker att jag får bättre konsistens på min Jansson om jag inte skiljer potatisen.

    Tareq Taylor
  • 21 dec 2020

    Anges nästan aldrig i recept om angivet gradantal för ugn gäller med varmluft eller inte.

    Är det inte så noga eller är det alltid utan varmluft om inget annat anges?

    1geo Pan

    Idag så skrivs nästan alla recept för ugnar med varmluft.

    Om du inte använder varmluft så kan du behöva öka temperaturen med ca 10-20 grader.

    Tareq Taylor
  • 21 dec 2020

    Kan man göra sillen idag redan? Tänkte göra glasmästarsill och senapssill. Klarar dom sig till torsdag och fredag?

    Susanne

    Det ska inte vara några som helst problem. Se bara till att inte pilla med fingrarna så klarar sig sillen utmärkt!

    Tareq Taylor
  • 21 dec 2020

    Hur får man grilljeringen på skinkan att sitta kvar? Vilken senap rekommenderar du?Brukar använda ägg, senap o lite socker.

    Lisa

    Lite ströbröd kan hjälpa att stabilisera det hela. Viktigt att ha ganska hög temperatur då du griljerar så att inte fettet smälter och så att äggen hinner binda griljeringen.

    Tareq Taylor
Tareq Taylor.

Fakta: Tareq Taylor

  • Tareq Taylor är en välkänd tv-kock och kokboksförfattare. Han har jobbat med tv-program som Go'kväll, Tusen år till julafton och Tareq Taylor's Nordic Cookery som sänts i över hundra länder.
  • 2017 vann Tareq tv-programmet Kockarnas kamp. Han har även släppt en rad böcker, nu senast ”Det goda livet” tillsammans med dietisten Sara Ask.

<div data-tipser-pid="5f1038599c4ead0001f5839a" data-tipser-view="compact"></div>