Bäst före – så länge håller maten

Hur kallt ska man ha i kylskåpet för att maten ska hålla länge? Se videon så får du svaret.
Här berättar hållbarhetsexperten Louise Ungerth vad som gäller och hur du ska tänka för att ta vara på maten på bästa sätt.

Louise Ungerth är opinionsbildare inom hållbarhetsfrågor och har arbetat på Konsumentföreningen i Stockholm. Hon driver bloggen louiseungerth.se om bland annat matsvinn.

  • Varför detta intresse för matsvinn?

– Det började för över tio år sedan när jag jobbade på Konsumentföreningen Stockholm. Det var ingen som pratade om matsvinn då, att det går åt så otroligt stora resurser för att få fram mat. Det är massor av energi, gödning, bekämpningsmedel, utsäde, djur och vatten. Alla de här resurserna som går åt har stor klimatpåverkan, det blir näringsläckage till luft och vatten och den biologiska mångfalden minskar. Äter vi inte upp maten är ju all den här miljöpåverkan helt i onödan.

  • Om alla skulle göra en sak för att minska sitt matsvinn, vad skulle det då vara?

– Sänk temperaturen i kylskåpen, då håller maten nästan dubbelt så länge. Och gör en omelett av alla rester, en överbliven skvätt tacosås sätter till exempel piff på maten.

  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Publisert:

LÄS VIDARE