Baka semlor: Så här gör du

Allt du behöver inför fettisdagen

Snart är fettisdagen här och vi får frossa i semlor!

Kör du klassiskt eller nytänkande i år?

Här hittar du allt du behöver för att baka vårens godaste fikabröd.

Ordet semla kommer från latinets simila som betyder fint mjöl och dessa bakverk gjorde intåg i Sverige första gången år 1679. Semlorna åts då med mjölk och enbart på fettisdagen under fastlagen före fastan, en rörlig årsdag som kan infalla tidigast 3 februari och senast 9 mars. Idag kan du dock köpa semlor ofta redan i januari och ibland ända fram till påsk.

En klassisk semla i Sverige består vanligen av en söt vetebulle med avskuret lock. Locket garneras med florsocker och under detta finns vispad grädde och en fyllning av mandelmassa. Variationer förekommer där florsocket ibland byts ut mot pärlsocker eller hackad mandel. De senaste åren har det blivit vanligt med nya varianter, som till exempel chokladsemla, semmelkladdkaka och nutellasemla.

Vill du baka din egen semla?

Se till att du har alla redskap och ingredienser innan du sätter igång. Här får du bra tips på allt du behöver för att baka årets godaste semlor inför fettisdagen.

Ingredienser

Utan mjöl, mandelmassa och grädde blir det inga semlor alls. Handla alla ingredienser till din semla (och hela veckans middag) enkelt hos Mat.se och få kassarna levererade hem till dörren. Kolla in receptet i spelaren här ovan eller läs det ordentligt här och beställ allt du behöver hos Mat.se här. [Extern länk]

Kastrull

Med en bra kastrull i rätt material blir bakningen och matlagningen både roligare och enklare. Den tjocka bottnen på en kastrull av professionell kvalitet har två viktiga funktioner: Att hålla värmen och att distribuera värmen. En tjock botten på våra kastruller hjälper även till att hålla kärlets form vid upphettning. Perfekt vid både tuffare rätter och enkla moment som att smälta smör.

Blandskål

Köksredskap kommer och går men en bra bunke består. Tunt och hållbart rostfritt stål gör dessa skålar lätta, men också mycket hållbara. En perfekt balans mellan funktion, tålighet och tyngd. Skålen har höga kanter för att undvika spill vid till exempel vispning. Passar perfekt när du bakar ihop degen till semlorna, vispar grädde till toppen och gör alla dina andra blandningar i köket.

Träslev

En slev i bokträ kan användas till det mesta i köket, både för att blanda ihop degar och till alla typer av kok- och stekkärl. Sleven är särskilt skonsam mot kokkärl med non stick-beläggning. Köp den inför semmelbaket hos Cervera här. [Extern länk]

Kökshandduk

Alla vet att de bästa degarna får jäsa under en bra kökshandduk i hög kvalitet. Mönster, form och färg spelar nog mindre roll, men visst blir det roligare i köket med kökshanddukar som ger lite liv till bakningen. Handla din favorit här nedan.

Till shoppen

Brödkniv

För att få till riktigt snygga snitt och perfekta lock till dina semlor behöver du en bra brödkniv. Det går naturligtvis att skära av toppen på bröden med en vanlig kniv, men utan brödknivens karaktäristiska design blir det inte lika snyggt. Denna kniv har en tandning som gör att du enkelt skär upp alla typer av bröd, allt från smuliga frallor till rågbröd och surdegslimpor och så klart: semlor!

Elvisp

Ingen semla utan riktigt god, fluffig grädde. Vispar du för hand eller väljer du det enkla och mycket mer effektiva verktyget elvisp? Denna testvinnande elvisp i snygg design är både tystgående och lättviktad. Den kraftfulla motorn på 500 W i kombination med FineCreamer-visparna gör att vispningen går extra snabbt. Vispen har 5 olika hastigheter och turboläge. Perfekt för grädden till dina smaskiga semlor. Köp den hos Cervera här. [Extern länk]

Spritspåse

Fixa grädden på dina semlor som ett proffs. Med en spritspåse blir det både enklare och snyggare att servera vackra semlor på fettisdagen. Här har du en återanvändningsbar spritspåse i plast från Patisse. Med påsen kommer 8 munstycken som lämnar olika mönster i kristyren när du dekorerar tårtor och andra bakelser. Köp den enkelt här. [Extern länk]

Vill du slippa allt handarbete?

Tycker du att det känns jobbigt att blanda och knåda? Satsa på en köksassistent som enkelt fixar degarna utan minsta ansträngning. Här har du den senaste modellen av klassiska Assistent Original® från Ankarsrum, med flera nya smarta funktioner och förbättringar. Tack vare den nya starkare motorn kan du blanda ännu tyngre degar. Den klarar 1,5 liter degvätska och 5 kg deg utan problem, samtidigt som den har snygg diskret design, låg ljudnivå och står stadigt på arbetsbänken. Välj färg och handla här nedan.

Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE