Recept: 6 lyxiga knäckemackor

Uppdaterad 2018-12-17 | Publicerad 2007-09-27

Stjärnkockens bästa påläggstips

Frukosten kan vara mer än en ostmacka och en kopp kaffe. Stjärnkocken Stefano Catenacci ger dig 6 tips om hur du gör frukosten både tendig och försvinnande god.

Recepten har tagits fram för att passa knäckebrödet Wasa Solruta.

Knäckebröd med lättmarinerad tonfisk, wasabiyoghurt och groddsallad

12 skivor färsk tonfisk ca 40 g /

150 g mezeyoghurt

7 g wasabikräm

1 ask alfagroddar

1 tsk sesamolja

2 msk jungfruolja

1 kruka mejram

1 msk hackade macadamianötter

Salt

Vitpeppar

Marinera tonfiskskivorna med lite salt, peppar och 1 msk jungfruolja. Blanda yoghurten med wasabikrämen och smaka av med salt. Blanda alfagroddarna med sesamoljan, resterande jungfruolja och smaka av med salt. Häll wasabiyoghurten i en spritspåse och spritsa på brödet. Lägg därefter 3 skivor tonfisk, strö lite nötter över tonfisken, lägg lite av groddarna och avsluta med lite mejram.

Knäckebröd med krämig tryffeläggröra och vattenkrasse

3 g svart tryffel ( varav 16 lameller och resten finhackad )

50 g vispgrädde

2 ägg

20 g smör

1 tsk tryffelolja

1 ask fransk vattenkrasse

Salt

Vitpeppar

Knäck äggen i en kastrull, tillsätt grädden, smöret och värm på svag värme. Rör samtidigt om med en visp hela tiden. När äggröran börjar koka tillsätt då tryffeln, tryffelolja och smaka av med salt och peppar. Fördela äggröran på brödet. Garnera med tryffellamellerna och vattenkrasse.

Knäckebröd med rökt lax, keso, avokado, och mango

8 skivor rökt lax ca 40 g /p

1 stor mango

150 g keso

2 st avokado

Salt

Vitpeppar

1 ask ärtskott

1 msk jungfruolja

Skala, hacka avokado och blanda med keso. Smaka av med salt och peppar. Skiva mangon i tunna skivor och skär till de i samma form som brödet. Varva kesoblandningen med lax och avokado. Blanda ärtskotten med jungfruoljan, salt, peppar och lägg lite på toppen av smörgåsen.

Knäckebröd med drottningkaviar, philadelfiaost, kokta vaktelägg och laxrom

6 st vaktelägg (kokta och skalade)

1 liten burk laxrom ca 20 g

1 ask smörgåskrasse

150 g philadelfiaost

50 g drottningkaviar

6 st coctailtomater

Röda mangoldskott till garnering

Vitpeppar

Salt

Blanda philadelfiaosten med kaviar, smaka av med salt och peppar. Bred ut kaviarblandningen på bröden, dela tomaterna och strö lite salt och peppar över dem. Dela vakteläggen. Varva tomater och ägghalvorna på bröden, därefter laxromen. Garnera med krasse och mangoldskott.

Knäckebröd med rökt renstek, grevéostkräm, torkad tomat och pepparrot

16 skivor rökt renstek

16 st torkade tomatfiléer

150 g grevéostkräm

15 g riven pepparrot

1 kruka körvel till garnering

Blanda ostkrämen med pepparroten. Häll ostkrämen i en spritspåse. Spritsa ostkräm på rensteksskivorna och rulla ihop dem. Skär till ändarna. Lägg 4 rullader på varje bröd, därefter 4 tomatfiléer. Garnera med körvel.

Knäckebröd med örtchévre, gurk- och äppelsallad och kvittenmarmelad

1 st örtchévre skuren i 12 skivor

1/3 gurka

1 äpple Granny Smith

4 msk kvittenmarmelad

1 msk jungfruolja

Salt

Vitpeppar

1 ask rödbetsskott

Skala gurkan, dela den på längden, gröp ur kärnhuset med en sked och skiva den i tunna halvmånar. Skär äpplet i tunna skivor och sedan i strimlor. Blanda äppelstrimlorna med gurkan och smaka av med salt, peppar och jungfruolja. Fördela osten på bröden, därefter kvittenmarmeladen. Lägg lite gurk- och äppelsallad på varje smörgås och garnera med rödbetsskotten.

Recept: Stefano Catenacci

Följ ämnen i artikeln