Experten slår hål på myter om gammal mat

Åtta tips: Så tar du tillvara på ”gammal” mat

Uppdaterad 2019-07-05 | Publicerad 2019-07-03

Sofia Baggio tog med sin en tre år gammal pepparrotstub till studion.

45 kilo mat per person slängs varje år, och mycket helt i onödan.
Enligt städ- och hållbarhetsexperten Sofia Baggio bör vi inte stirra oss blinda på livsmedlets bäst före-datum.

– Jag älskar när man ser ”ät snart – sänkt pris”, säger hon.

————————————————————————————————————————

  • I dag är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. I dag är det Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill vi, Aftonbladet, inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?

————————————————————————————————————————

Bäst före-datum och sista förbrukningsdag är lätta att blanda ihop, men är två helt skilda saker.
Om en produkt, låt säga mjölk, har ett bäst före-datum i morgon, är det en indikation på att i morgon börjar mjölkens kvalité försämras.

Kan tappa i smak

Den blir nödvändigtvis inte odrickbar.

”Bäst före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert, utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, det vill säga smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd”, står det att läsa på Livsmedelsverkets hemsida.

När städ- och hållbarhetsexperten Sofia Baggio gästade Aftonbladet Morgon tidigare under onsdagen, uttryckte hon att märkningarna kan vara förvirrande.

– Bäst före är för att de måste ha en dag, men sista förbrukningsdag ska man titta på. Som kyckling, där kan de inte garantera att det är bra utan då kan man bli sjuk, sa hon i programmet.

”Älskar röda lappar”

I studion hade Sofia Baggio med sig flera livsmedel med utgånget datum. Eller som hon uttryckte det: ”så himla gamla grejer”.
Produkter som trots upp till tre år på nacken fortfarande är ätbara.

– Jag älskar när man ser ”ät snart – sänkt pris”. Sådana röda lappar i butiken, det är det man ska ta först, sa hon i programmet.

Expertens råd – så ska man tänka kring bäst före-datum

  • Ta alltid brödet eller varan med det närmaste bäst före-datumet. På så sätt minskar vi matsvinnet.
  • Lukta, smaka och känn först. Stirra dig inte blind på bäst före-datumet.
  • Våga prova. Det är väldigt mycket mat som kan räddas om vi bara vågar lita på våra sinnen.
  • Lär dig din kyl. Placera maten rätt så håller maten bra mycket längre än bäst före-datumet.
  • Visa andra att det går utmärkt att äta efter bäst före-datumet.
  • Ägg, gräddfil och mycket annat håller ju långt efter bäst före-datumet.
  • En dessertost kan till och med smaka bättre efter bäst före-datumet.
  • Glöm inte att kryddor håller i åratal liks då buljongtärningar. Tappar dock smaken något.

Denna artikel uppdaterades den 5 juli 2019 på grund av tidigare felaktiga uppgifter.